Bisha – Muzika i ja

Mix tape

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Hip hop autor pod umetničkim imenom BISHA u ponuđenih osam numera + intro + outro deluje krajnje ozbiljno, stabilno,nadahnuto  mirno, sa obe noge na zamlji da se fudbalskim rečnikom izrazim. BISHA je autor svih tekstova pesama a Beat/Martrica: Etika  Zvuka. Video: Etika Zvuka Cover: Etika Zvuka.

Album otvara zvučni dokument JEDAN MIKROFON. BISHA i njegov  flow je sugestivan i omamljujući. Pomalo zastrašujući u svojoj ozbiljnosti! BISHA uspešno razbija na paramparčad ustaljene hip hop konvencije jednim direktnim nokaut udarcem! Na tome mu treba čestitati jer- iako sam ja pomalo u zadnje vreme i  izašao iskreno rečeno iz rep komune,- treba ga podržati , kako privatno, tako i javno, evo upravo kako to sada ja radim! BISHA otkriva u dokumentu JEDAN MIKROFON svoje pravo zemaljsko ime- Ljubiša! Kod njega nema ništa nema kilavo, mlitavo, slinavo, slabo…

BISHA je odvažan ali kontrolisan:

Jedan mikrofon dva glasa

U savrašavanje flowa bita i zvuka

Tehnika je skupa  dok je kod vas

 još priča tupa/šuplja.

 

U numeri U ČETIRI ZIDA podršku pruža DIX. Hip hoper DIX kao kroz bromilu podiže tenziju do vulkanskog grotla i salvi lave-užarene!. Telo gori od groznice. Naprosto pesma ključa kao kada proključa express lonac ili kad vam bubre vene na polomljenoj arkadi glave, a krv se sliva niz lice u slapovima. Ova numera je lični favorit potpisnika ove recenzije.

MUZIKA I JA, naslovna numera je euforična , pompezna, brza, prava repčina, prava utripovana fri stajling vožnja. SIPAJ RAKIJE HOĆU DA SE NAPIJEM- POZIVA SVOJU GENERACIJU BISHA! Priča je slana kaže on, ali BISHA ne odustaje, ne odustaje… Ovo je povratak old school zvuka …muzika & BISHA! BISHA je neko , koliko mi se čini, ko mnogo  od sebe daje za umetnost, i podseća me na mene. Ja ga u tome podržavam, iako sam , uslovno rečeno-roker. Uvek sam voleo i hip hop jer i hip hop u sebi nosi taj bunt, taj prkos, taj inat, taj impuls i nerv i fitilj. Fitilj bombe u nama koji je sve kraći.

JEDAN DVA je nešto muzički poletnija, vedrija, rasterećenija, razbarušenija pesma.

UPADNI U MREŽU je tripologija koja vas kao pauk hvata u svoje zamke čitavih svojih petnaest ipo minuta trajanja.

OVI RITMOVI NAS VEŽU

UPADNI U MREŽU

Dokument ONA ME ŽELI traje čitavih megalomanskih 15 minuta i 42 sekunde. Nijednog trenutka BISHA nije monoton, već drži pažnju i interesantan je. Istinski je hip hop fajter i umetnik.

BISHA je gust a sveden, razuđen a kontrolisan, bahat a obziran. To je lik koji se krije iza ovih stihova! U svakom slučaju BISHA sadrži u svojim liričkim tekstualnim odabirima onaj KVALITET PLUS koji ima ostati zabeležen i kakav se retko sreće u današnjoj modernoj subkulturnoj umetnosti.

PUSTI MI BITOVE traje oko 20 minuta i ni malo nije naivan, monoton i dosadan. BISHA je realan, surov, sirov, iskren, svoj i samo svoj, originalan, normalan, i to je ono što je najbitnije- poseduje lični autorski pečat ma u kom tekstualnom dokumentu se obreo!

Podrška za BISHU i ovako nešto se, naravno, podrazumeva!

Share This