Bjesovi – Svetla, Svetlosti

SKC Novi Sad, 2021.

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Pred nama je, u najmanju ruku specifično kreativno delo Bjesova koji, ovaj put, više nego uspešno ulaze u domen obrada pesama drugih autora.

“Novo naređenje” Bjesova ogleda se u svetlo-tamnoj kombinaciji 15 pesama muzičkih sastava iz ex-Yu regiona, zemlje zlatne diskografske prošlosti, u kojoj zlato i kada padne u blato ostaje zlato.

To zlato su, na ovom CD albumu simboličnog i prelepog naslova SVETLA, SVETLOSTI, od nanosa rđe i prljavštine očistili, u novom ruhu ga nama poklonili, ZORAN MARINKOVIĆ i njegovi BJESOVI.

Foto: Mikica Andrejić – 28.08.2021, Bjesovi u Zaječaru, Omladinski centar

Uvodna numera PROBUDI SE je u originalu pesma beogradske grupe TAKO, koja odlično funkcioniše u svom izvornom, psihodeličnom prog arealu, ne potencirajući smisao otpevanih stihova, a u obradi Bjesova, Zoran Marinković, svojim sugestivnim pevačkim izrazom radi upravo to. To isto rade i ostali u bendu. Na delu su teški, tromi rifovi gitara i slow, blues bubnjarski ritam.

“Čitav život sanjaš bolji svet – Probudi se, pogledaj se!“ uzvikuju Bjesovi uvodeći nas u ovo tripovito putešestvije naslovljeno imenom sledeće pesme na albumu.

Pesma SVETLA, SVETLOSTI je respektabilan odraz u ogledalu življenja – ne životarenja, već istinskog traganja za smislom kojeg su videli i ASIM SARVAN i Bjesovi – dve generacije umetnika na istom tragu, u slučaju Asima Sarvana, akustičnom, lirskom i intimnom, a u verziji Bjesova na tragu teškometalnom, epskom, stadionskom.

AIKIDO u originalnoj verziji beogradske BRAĆE LEFT je ne toliko radijski prijateljskog senzibiliteta, ali Bjesovi su prepoznali hit naboj i potencirali ga. U te tri minute i 47 sekundi, koliko Aikido traje, dobili smo rock & hard & pop esenciju zvuka i reči. Sve je tu, sa čistog, ali ne i hladnog, nego izvora koji ključa kao vulkanska lava, kao kad vam vene na slepoočnicama bubre od napetosti a ne pucaju, ne puštaju krv, ali se njen miris i ukus u ovoj pesmi naziru i osećaju.

ROUGH CUT je možda i najčudnija numera na albumu. Suptilna i sofisticirana, zanesena i blago odsutna progressive muzička podloga se potpuno neočekivano menja i počinje grunge grmljavina koja se uz pljusak teške olovne kiše nemilice obrušava na nas… Impresivno u svakom smislu. Koji je ovo bend koji su Bjesovi obradili? DRUGI DAN NA ZEMLJI. Crna Gora. Samo jedan su album 2002. godine izdali za „Rock Express Records“ iz Beograda. Zaista sam iznenadjen. Iznenađen u naj, najpozitivnijem smislu. Bože, šta je sve iznedrio ovaj naš genijalni i ludi Yu i ex-Yu prostor!

Dolazimo do DIVNA JE NOĆ (TAKO MLADI), do autoobrade (duhovito), dolazimo do jedne od najlegendarnijih pesama BJESOVA. U pitanju je pesma AVIONI PEVAJU tekstu koje su uspešno pridodani stihovi iz TAKO MLADI slovenačke i jugoslovenske elektro grupe BORGHESIA.

Foto: Jovana Milovanović – 22.06.2019, Bjesovi u Beogradu, Beer Garden

SJAJ je moćna grunge metal, udaračka i sabijačka nokaut faza sadašnjih Bjesova. Tu nema šale. Sjajni pančevački BY-PASS Bjesovi su u ovoj obradi malo ubrzali. Zoran svojim načinom odaje počast Layne Staley-u (Alice in Chains). Tekst u refrenu promenjen je u „Sjaj u meni umire“ pa je za razliku od By-Pass („Sjaj u meni je ono što me otvara – sjaj u meni ne prestaje da vodi me – iz tame čujem kako doziva moje ime – poslednji put“) kod Bjesova fokus u potpunom bezizlazu.
„Sjaj u meni umire!“ Ne bih se složio. Numere poput ove, bacaju reflektorska svetla na srpski i regionalni rokenrol.

RASKOMADANA STRV – Bjesovi – GRČ – Rijeka – Hrvatska… Hrapavi vokal i pankoidna muzička podloga mitraljira i bruji poput Hilti burgije. Krvoproliće koje traje nepune dve minute. Kratko a mučno poput zadnjih trideset godina života na zapadnom Balkanu. Bolno i jasno secirana priroda mržnje – „Želio si mene, moje meso, kosti, krv, a od tebe osta raskomadana strv!“. Toliko. Točka.

Post rock ODVEDI ME DO REKE novosadskih IMPERIUM OF JAZZ, Bjesovi prevode u repetitivnu psihodeliju tvorenu od „pevljivih“ vokala i rastegnutih preteških rifova koji nam glave drže u vodi do samog kraja… U mutnoj reci ima leševa i još koječega, ali ostaviću vam da neke tajne otkrijete i sami slušajući CD „Svetla, Svetlosti“.

NEMO beogradskih IDOLA je još jedna od dugosvirajućih numera Bjesova na ovom CD-u Istinski je moćna, pompezna, uzvišena, hrabra, nadmoćna. Opak je tekst ove pesme. Srđane i Zorane, niste jedini koji se pitaju: „Izgleda da me nema?“

Foto: Valentina Nađ – 24.07.2019, Zoran Marinković

Pesma NEBO beogradskog ELEKTRIČNOG ORGAZMA je u bjesovskoj vremenskoj mašini iz XX doputovala u XXI vek i svojom porukom aktuelna je kao i početkom 80-ih godina prošlog veka, jebi ga…

ZEMLJA i CRV me personalno prvim taktovima muzički podsećaju na Guns N’Roses iz najsvetlijih momenata njihove karijere, kad – gle čuda? – spoj tekstova pesama ZEMLJA (EKV) i CRV (ANGEL’S BREATH).

USTAJ, MAJKO ZEMLJO, tj. USTAJ MATI ZEMLJO! u THE STONE originalu je esencijalni, arhetipski Black metal – vrištećim gitarama nemilosrdno proštepan, bubnjarskim setom krvnički izudaran, ekstreman, brz, silovit – reklo bi se „Bolje ne može!“, ali Zoran Marinković, „poludeli“ eklektik razbarušene brade, ČUJE melodijsku liniju u Nefasovom paklenom scream-u. Za to vreme, ostali Bjesovi (in)diskretno instrumentalno pomeraju kompoziciju i sviraju je „malo drugačije“, no isto kao i The Stone – paganski moćno!

Zahvaljujući Bjesovima shvatamo da Kameni „demoni“ ustvari imaju toplo srce i dušu!

LUTAK ISKRIVLJENOG LICA. Gle, skinule se MAJKE!

ISTINA i Bjesovi i MACHINA i Bosna i Hecegovina i Nemačka i ceo svet i Srbija. Kolosalna pesma. Brate, kakav metal. Izdvojiću refren, ne mogu dalje da pišem, plače mi se…
„Neću više s vama iz stare priče – svi ste vi pičke, drugovi, drugarice“

Završna numera CD-a „Svetla, Svetlosti“ grupe Bjesovi je monumentalna GRADOT E NEM! Da ne znam da je ovo pesma legendarne, makedonske grupe MIZAR, bio bih uveren da su i autorski ovu molitvu osmislili Zoran i Bjesovi.

Foto: Nenad Vidojević – 07.04.2013, Bjesovi na Durmitoru

I za kraj, reći ću da me je jako obradovao izlazak novih Bjesova, jer su oni oduvek bili, a i sada su, u opozitu novom, nadolazećem vremenu, vremenu lagane inteligencije, društvenom sistemu u kom se empatija smatra slabošću i manom.

„Svetla, Svetlosti“ je maestralno, nesvakidašnje, unikatno i raritetno izdanje koje naprosto morate imati u svojoj kolekciji!

Bravo za SKC Novi Sad! BRAVO ZA BJESOVE!

U nastavku teksta prenosim vam info sa omota albuma.

Kompozicija fotografija sa postera, unutar omota: Michael Bowring – 23.09.2012, Bjesovi u Mostaru, Pavarotti centar

Bjesovi – SVETLA, SVETLOSTI

Vokali: Zoran Marinković;
Gitare: Slobodan Vuković, Ivan Kovačević, Dragan Arsić;
Bas: Marko Marković;
Bubnjevi: Ramon Hamel, Miroslav Marjanović, Aleksandar Petrović;
Gosti na klavijaturama: Vasil Hadžimanov (Probudi se); Đorđe Tadić (Gradot e nem).

Aranžmani: Bjesovi;

Produkcija: Momir Cvetanović, Caspar Wijnberg, Saša Karabatak;
Mastering: Mark Den Hartog, Jeffrey De Gans, Stevan Marinković;
Naslovna strana (”Krtica”, 2004) i dizajn: Zoran Marinković;
Grafičko oblikovanje: Ivana Đukić;
Fotografije: Michael Bowring

01) PROBUDI SE / Bjesovi / Muzika i tekst: Dušan Ćućuz (TAKO)
02) SVETLA, SVETLOSTI / Bjesovi / Muzika i tekst: ASIM SARVAN
03) AIKIDO / Bjesovi / Muzika i tekst: Goran Tomanović, Goran Milanović, Ljubinko Tomanović, Miodrag Šuša (BRAĆA LEFT)
04) ROUGH CUT / Bjesovi / Muzika i tekst: DRUGI DAN NA ZEMLJI
05) TAKO MLADI (DIVNA JE NOĆ) / Bjesovi / Muzika i tekst za „Tako mladi“: Dario Seraval (BORGHESIA); Muzika za „Avioni pevaju“: Zoran Marinković, Goran Marić (BJESOVI); Tekst za „Avioni pevaju“ (Divna je noć): Zoran Marinković (BJESOVI)
06) SJAJ / Bjesovi / Muzika i tekst: Vladimir Zdravković (BY-PASS)
07) RASKOMADANA STRV / Bjesovi / Muzika i tekst: Zoran Štajdohar (GRČ)
08) ODVEDI ME DO REKE / Bjesovi / Muzika i tekst: Al Green, Mabon Hodges (AL GREEN); Tekst: Branko Andrić (IMPERIUM OF JAZZ)
09) NEMO / Bjesovi / Muzika: Vladimir Divljan (IDOLI); Tekst: Srđan Šaper (IDOLI)
10) NEBO / Bjesovi / Muzika: Ljubomir Jovanović (ELEKTRIČNI ORGAZAM); Tekst: Đorđe Otašević
11) ZEMLJA i CRV / Bjesovi / Muzika za pesmu “Zemlja”: Milan Mladenović, Margita Stefanović, Bojan Pečar (EKV); Tekst za pesmu “Zemlja”: Milan Mladenović, Margita Stefanović (EKV); Muzika za pesmu „Crv“: Mitar Subotić (ANGEL’S BREATH); Tekst za pesmu „Crv“: Milan Mladenović (ANGEL’S BREATH), Maja Maričić
12) USTAJ, MAJKO ZEMLJO / Bjesovi / Muzika: Kozeljnik (THE STONE); Tekst: Nefas (THE STONE)
13) LUTAK ISKRIVLJENOG LICA / Bjesovi / Muzika: Ivica Duspara (MAJKE); Tekst: Goran Bare (MAJKE)
14) ISTINA / Bjesovi / Muzika i tekst: Tony Mahagony, Edward Vulgarius (MACHINA)
15) GRADOT E NEM / Bjesovi / Muzika i tekst: Gorazd Čapovski (MIZAR)

Pesme i bendove za obrade predložili su:
Nebojša Marković (THE STONE); Nebojša Pudar (Gradot e nem – MIZAR); Srđan Mirović (Odvedi me do reke – IMPERIUM OF JAZZ); Dragan Milosavljević (MACHINA, Raskomadana strv – GRČ, Probudi se – TAKO, Svetla, Svetlosti – ASIM SARVAN, Sjaj – BY-PASS); Zoran Marinković (Nemo – IDOLI, Nebo – ELEKTRIČNI ORGAZAM, Rough Cut – DRUGI DAN NA ZEMLJI, Zemlja i crv – EKV + ANGEL’S BREATH, Tako mladi / Divna je noć – BORGHESIA + BJESOVI, Lutak iskrivljenog lica – MAJKE, Aikido – BRAĆA LEFT)

Album “Svetla, Svetlosti”, koji čine obrade rok pesama sa ex-YU prostora, BJESOVI su realizovali od oktobra 2010. do novembra 2021.

10. oktobra 2010. u studiju “Češnjak” u Kragujevcu, snimljeni su bubnjevi i gitare za pesmu “Avioni pevaju”. Snimatelj je bio Saša Vujić, bubnjeve je svirao Miroslav Marjanović. Tri godine kasnije, u studiju Caspara Wijnberga u Beogradu, “Avioni” su transformisani u “Tako mladi (Divna je noć)”.
27. decembra 2010. u Kragujevcu, snimljene su “Probudi se” i “Svetla, Svetlosti”.

U Mostaru, 23. i 24. septembra 2012. u muzičkom studiju Pavarotti centra snimljeni su instrumenti i vokali za pesme: “Istina”, “Sjaj”, “Aikido” i “Lutak”, a od 7. do 10. decembra 2012. “Zemlja i crv”, “Nemo”, “Ustaj, majko zemljo”, “Odvedi me do reke” i “Raskomadana strv”. Snimatelj je bio Saša Karabatak. Ramon Hamel je svirao bubnjeve u svim “mostarskim” pesmama.

31. jula 2013. u studiju “Češnjak” u Kragujevcu, snimljene su pesme “Gradot e nem”, “Rough Cut” i “Nebo”. Snimatelj bio Caspar Wijnberg. Bubnjeve u sve tri pesme svirao je Aleksandar Petrović.

Od avgusta do oktobra 2013. u studiju Caspara Wijnberga (Gaspard Sound & Music) u Beogradu, obavljena su dodatna usnimavanja, finalizacija aranžmana (Zoran Marinković) i produkcija (Momir Cvetanović i Caspar Wijnberg), dok je mastering za sve pesme, osim za “Aikido” i “Lutak” koje u tom trenutku nisu planirane za album, bio poveren studijima “Zownd” i “Da Goose Music” u Amsterdamu. Osam godina kasnije, koristeći “brze” Karabatakove mikseve iz Mostara, mastering za ove dve pesme uradio je Stevan Marinković (StereoGraphic Production), usput ponovivši mastering pesme “Svetla, Svetlosti”.

28. septembra 2021. u Novom Sadu potpisan je ugovor izmedju Bjesova i SKCNS za izdavanje “Svetla, Svetlosti”. Inače, ovaj album je već jednom, 2015. godine, sa dve pesme manje i kao besplatan download, objavljen na muzičkom portalu Nocturne.

Obiman i kompleksan posao regulisanja pitanja autorskih prava poveren je Advokatskoj kancelariji Šećerov (Miomir i Vladimir Šećerov) iz Novog Sada.

U periodu od 2013. do 2015. prateći ideju audio koncepta, Zoran Marinković je uobličio i video koncept albuma kroz “obrade” više ili manje poznatih dela filmske umetnosti i kroz neke postojeće ljude. Većina toga može se videti na YouTube.

BJESOVI / Sjaj / BY-PASS („Морфий“ видеоверсия) https://youtu.be/EXracTDoqAQ
BJESOVI / Sjaj / BY-PASS („Елена“ видеоверсия) https://youtu.be/kZdck2Al910
BJESOVI / Sjaj / BY-PASS („Syd Barrett“ video version) https://youtu.be/yXdJiIFhUbE

 

BJESOVI / Zemlja i Crv / EKV + ANGEL’S BREATH („The Martian“ video version) https://youtu.be/lmXxYAP6z5c
BJESOVI / Zemlja i Crv / EKV + ANGEL’S BREATH („Feuchtgebiete“ video version) https://youtu.be/emyUCrnnuCM
BJESOVI / Zemlja i Crv / EKV + ANGEL’S BREATH („Kravić M. vs Bjesomar & Labud & Milica & R“ video verzija) https://youtu.be/yN4O_g2Iu0w

 

BJESOVI / Nemo / IDOLI („Angst“ video verzija) https://youtu.be/4BlXK_pFk5M
BJESOVI / Nemo / IDOLI („Angst“ – Die erste von vier Videoversionen) https://youtu.be/Hfa3Yh9Z-Wg
BJESOVI / Nemo / IDOLI („Angst“ – Jeder der vier Versionen des Videos) https://youtu.be/L3WNVhcYfQY
BJESOVI / Nemo / IDOLI („Angst“ – Das dritte von vier Videoversionen) https://youtu.be/4_BI1uiR0OM
BJESOVI / Nemo / IDOLI („Angst“ – Die vierte der vier Versionen des Videos) https://youtu.be/mvzW3UPCI-c

 

BJESOVI / Svetla, Svetlosti / ASIM SARVAN („Frankenstein Cum Cannabis“ videoversie) https://youtu.be/P4MRvcqRaFY
BJESOVI / Svetla, Svetlosti / ASIM SARVAN („Twin Peaks (s03, e08)“ video version) https://youtu.be/iy6nQB2ogzU

 

BJESOVI / Nebo / ELEKTRIČNI ORGAZAM („Until the Light Takes Us / Frost & Varg“ video version) https://youtu.be/SGgrJdjujuU

 

BJESOVI / Gradot e nem / MIZAR („Slobodan Ilić“ video verzija) http://youtu.be/jdUEvVQnvRk
BJESOVI / Gradot e nem / MIZAR („Oración por Marilyn Monroe“ video verzija) https://youtu.be/xfLjl13edP8

 

BJESOVI / Tako mladi (Divna je noć) BORGHESIA + BJESOVI („St. Gallen“ video verzija) https://youtu.be/fIMTVCxRo60

 

BJESOVI / Probudi se / TAKO („Pinocchio“ video version) http://youtu.be/cRV6XMC_AS8
BJESOVI / Probudi se / TAKO („Warhol’s Sleep“ video version) https://youtu.be/2DJN_ajEs7w

 

BJESOVI / Istina / MACHINA (“Skaj Vikler & Bjesomar“ video verzija) https://youtu.be/kQalfNRGoQc

 

BJESOVI / Raskomadana strv / GRČ („Starship Troopers“ video version) http://youtu.be/CYjI3zy8fWY
BJESOVI / Raskomadana strv / GRČ („Soldier Blue“ video version) http://youtu.be/MgOmls261vM

 

BJESOVI / Odvedi me do reke / IMPERIUM OF JAZZ & TALKING HEADS („Man Vs Wild“ video version) http://youtu.be/oaO0RXaswns

 

BJESOVI / Rough Cut / DRUGI DAN NA ZEMLJI („Piranha 3D“ 1st Decomposition “Sine” video version) http://youtu.be/RYyEFJhT6Ps
BJESOVI / Rough Cut / DRUGI DAN NA ZEMLJI („Piranha 3D“ 2nd Decomposition “Triangle” video version) http://youtu.be/0913qcHzfbU
BJESOVI / Rough Cut / DRUGI DAN NA ZEMLJI („Piranha 3D“ 3rd Decomposition “Sawtooth” video version) http://youtu.be/QgcoFvOUUsg
BJESOVI / Rough Cut / DRUGI DAN NA ZEMLJI („Hun Jang’s Rough Cut“ video version) http://youtu.be/0v0M-25bClw
BJESOVI / Rough Cut / DRUGI DAN NA ZEMLJI („Iblard Jikan“ video version) http://youtu.be/G5rTRnJiUBU

 

BJESOVI / Ustaj, majko zemljo / THE STONE („Александр Невский“ видеоверсия) https://youtu.be/U2lPSbs8grI
BJESOVI / Ustaj, majko zemljo / THE STONE („Mario Bava’s Black Sabbath“ video version) https://youtu.be/CuWxCaDO-n8

Share This