Bočar: Ovo je banatsko selo sa tri zamka za koje sigurno niste čuli

 

 

Bočar, banatsko mesto sa bogatom istorijom, je po veličini najmanje selo u opštini Novi Bečej.

Po statistici, u Bočaru trenutno živi oko 1500 duša. Njihov broj je nekada išao i do 3000. Iako mali po broju domaćinstava i njegovih stanovnika, Bočar se može pohvaliti bogatom istorijom o čemu svedoče čak tri dvorca. Od tri bočarska zamka čak dva su sačuvana, dok je treći dvorac srušen u periodu oko Prvog svetskog rata.

Najstarija građevina je zamak Heterlendi, podignut 1850. godine, koji je među starijim Bočarcima poznat pod nadimkom „Bajerov kaštilj“ koji je dobio zbog njegovog kasnijeg vlasnika – Alajoša Bajera.

Pored zamka Heterlendi, dvorac poredice Bajić je takođe znametinost Bočara. Dvorac nije teško pronaći – nalazi se u neposrednoj blizini zamka Heterlendi – Bajer – samo treba pratiti put koji vodi od Novog Bečeja do Bočara. Naime, put se završava ispred fasade dvorca Bajić, građevine koja, iako hronološki mlađa od starog zamka Heterlendi, dominira pezažom mesta. Stiče se utisak da su sve druge građevine sazidane nakon dvorca Bajić, i da su tu samo da bi obogatile, odnosno dopunile pejzaž oko dvorca Bajić.

Postojao je još jedan zamak: pomenuti dvorac Bajić je podignut na imanju porodice Telegdi, odnosno na mestu gde je bio dvorac Telegdijevih.

Pored zamkova, svedoci bogate istorije su i dve bogomolje koje zajedno sa zamkovima dominiraju centralnim delom naselja: pravoslavna crkva posvećena Saboru svetog arhangela Gavrila i rimokatolička katedrala iz 1840. godine. Prostor između ove četiri živopisne građevine je ispunjen prelepim parkovima koji su priča za sebe.

Bočar, jedno selo, a tri dvorca.

10.02.2020.

Izvor: sajkaca.com

Share This