Bolero – The best of vol. 1   

Branba

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Mišljenja sam da je poezija elitna disciplina duha i postojanje legendarnog sastava grupa Bolero je jedan od najunkatnijih primera i argumenata za tu tvrdnju. Idejno rešenje recitala poetike Radeta Šerbedžije zvuči upečatljivo, emotivno, lirski…

Kombinacija poezije i rock upliva u ovom primeru dovodi celokupan utisak na pijadestal sa posebnim kvalitetom plus koji se mora podcrtati,kako javno,tako i privatno. To je uočljivo u drugom rednom muzičkom dokumentu – Krčmarska Moskva. Na ovoj kompaktnoj disketi nanizano je simboličnih akademskih 10numera koje samimtim opravdavaju svoje postojanjena najvišoj klasi romansijerskog pop rock  emotivnog vokalno muzičkog i tekstualnog sazvučja.

Široki slušalački auditorijum na CD-u grupe Bolero – The best of vol. 1 može ovde da  na jednom mestu nađu impuls iskrenosti, inicijaciju iskrene umetnosti i plemenitih songova poput numere – Galebovi – koja je i lični favorit potpisnika ovog prikaza.Galebovi su u životu posebne ptice velikih i širokih krilakoji lete zvezdanim plavim visinama i prate brodove. Tako i muzika grupe Bolero ima muzički raskoš i sjaj u najpozitivnijem smislu.Šta reći od impresivne JELENE, šta reći, šta novo zapisati, šta novo opisati ,osim- briljantno!

Evergrin u svom punom sjaju i blistavilu. Numera Jelena je sveveremena pesma i da je grupa Bolero samo nju osmislila,bila bi zapisana u svim mogućim enciklopedijama popularne muzike i stvaralaštva. Na ovom CD-u klavijature su svirali Nečko Hadžić i Dino Olovčić, vokal i mikrofon je Mile Anđelić, za setom bubnjeva nalazi se Zoran Grabovac, bas gitara rad je Mustafe Čizmića, a gitara i vokal delo je Miša Bartulice. Song O Jesenjinu je dinamična pevljiva numera karakteristitičnog liričkog tekstualnog odabira poput neprolaznih Jesenjinovih pesama.

Na kraju slavlja je  gotovo poparanžmanska balada, ali donekle samo. Posle se, vremenom, razvija u pravu buktinju držeći se strogog tempa do samog kraja. Sviri harmoniko tugo, tugo, već u samom naslovu nazire i govori o sofisticiranom sentimentu koji nadolazi i prija duši , srcu i prija duši..

Melanholični su grupa Bolero, ali samo na prstohvat. Brzo Bolero iz jedne šine emocije sklizne u drugu i to zvuči toliko ubedljivo i upečatljivo danaprosto  boli-kao što i život i ljubav može da zaboli. Izvršni producent je Branko Banović a izvorni materijal za master uradio je Zulfi Nazizofski. Digital remastering delo je Dr.Skendy. Master finilazirao Marko Kelava a grafika,dizajn delo je K.Z. Denny art. Ma kakvo Bijelo dugme, kakvi bakrači- grupe Bolero je umetnost a ne estrada! Mislite o tome!

Što se moje malenkosti tiče, ja CD GRUPA BOLERO THE BEST OF Vol 1. držim u plejeru na opciji repeat. I prija mi. Probajte i vi. Ne boli. Samo uhu godi! Preporuka za preslušavanje se podrazumeva!

 

Share This