Đuričk Miroslav – Lanci života

Zbirka pesama

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Autor MIROSLAV ĐURIČK poznat je veoma dobro u metal komuni kao jedan od najistrajnijih i najupornijih delatnika žanra kojim se uspešno godinama bavi. Iako je trenutno zaposlen na online radiju UNDERGROUND, na kojem ima svoju autorsku emisiju o metal i još brutalnijoj metal muzici, danas nam se MIROSLAV ĐURIČK oglašava o kao pesnik sa svojom prvom, debitatntskom zbirkom pesama, naslova “LANCI ŽIVOTA”!

I sam naslov knjige “LANCI ŽIVOTA” metaforički rečeno, mnogo govori o sadržaju ove izuzetne zbirke. 18 briljantnih pesama koje nam MIROSLAV ĐURIČK isporučuje, kao iz diktata svoje podsvesti, kao topovsko đule i rafalna paljba, govore o bolu, stresu i teskobi. Nekad sam ja,u svojoj knjizi Vreme brutalnih dobronamernika, potpuno se prepustio diktatu podsvesti i smatram da je to moja najjača emotivna zbirka koju sam ikada objavio.

MIROSLAV ĐURIČK uvodi čitaoca kroz dokument LET KROZ TAMU olovnim, teškim, čeličnim, bolnim, melanholičnim krilima, da bi ga obasjao dokumentom MESEČEV ZRAK.

Pred vama je neka mala kolekcija pesama (priča) koje su pisane uraznim životnim trenucima kao trenutak inspiracije i trenutne misli osećanja. Pisane da bi se otarasio stresnih trenutaka i crnih misli iz glave – reči su samog autora Miroslava Đuričkog.

MIROSLAV se često pita “Ko sam ja? Šta si ti?”, Osećaji samoće, tuge, bola, mraka, gorke noći, tame se često prepliću u MIROSLAVLJEVIM tekstualnim tematskim odabirima. MIROSLAV ĐURICK kao da je predvideo, kao da je vidovit, pa je najavio Corona 19 pandemiju te se u njegovoj zbirci LANCI ŽIVOTA nalazi i pesma MASKA.

MIROSLAV ĐURIČK je, oseća se to u njegovim stihovnim zapisima, osećajan, brižan i dobar čovek. Prijatno bolnim životom pritisnuto biće. Kao i svi mi naravno. I na tome mu ne smemo nikako zameriti već iz toga i te konstatacije možemo reći da MIROSLAV ĐURIČK u svojim refleksivnim kao hiruški skalpel stihovima ima taj KVALITET PLUS koji se teško nalazi u savremenoj regionalnoj književnoj ponudi. I zato mora i može biti zabeležen, podcrtan, pohvaljen privatno i javno, upravo onako kako ja to činim sada!

https://grimreaperrecords.bandcamp.com/album/rotten-rectum-15-godina-trule-r-me-greatest-hits?fbclid=IwAR1Byqzj86dVxLMD7rOzCPVLtgenGOnKpy-UOfd-3L6yr40G4X0R0Y4gUd0

Čini se da su ključni svetli, puni nade stihovi ove zbirke LANCI ŽIVOTA, upravo:

Ali naći ću nekako svoj put
Kao izgubljena molitva olujnog dana

MIROSLAV ĐURIČK kazuje da bi sada umro za neku samo njemu znnu poslednju želju! MIROSLAV ĐURIČK je tajnovit i simboličan pesnik, što je takođe argument plus i kvalitet koji se mor istaći svidelo se to nekome drugome ili ne!

Kažu za pesnike da su čuknuti mokrom čarapom u glavu. MIROSLAV nije ludak, iako u svojim pesmama govori o ludnici i preispituje se uvek i uvek i iznova i iznova. MIROSLAV ĐURICK JE da vam pravo kažem- genijalac!!!

https://eris2.bandcamp.com/album/eris-10-years-of-blasphemy-and-sicknesses?fbclid=IwAR18NNhZU6qdCb848vqH_YTd1u5iQmceJJ1-6gr5qVLqhxIbKJDpJHWvkog

U pesmi PREDSKAZANJE Miroslav Đurick kazuje:
Dolaze iz mračnih dubina
Bol mržnja patnja vladaće
Gospodar svih nevernih
Vladaće

https://www.facebook.com/Blackmetaldeathmetalgrindcoredarkambienthardcore

Pesma USPOMENA je lični favorit potpisnika ove recenzije tj. moje malenkosti tj. moje grandioznosti.

U pesmi ZVUK dolazimo do osećaja samoće koji Miroslava, čini mi se, najviše boli:

Kad si sam
Ništa toliko ne boli
Kao usamljenost
Nijedna bol nije jača
Jer te ovo seče kao oštrica mača
Nijedan zvuk nije toliko jak
Poput tihog zvuk tišine boli

Dopada mi se izuzetan, iznenađujući stih: “Još uvek te volim, ali još uvek gorim”, iz pesme UNUTAR TVOJE GLAVE.

18 pesama iz knjige LANCI ŽIVOTA autora, pesnika, radio voditelja i metalca MIROSLAVA ĐURIČKOG, je izuzetan predložak za novu knjigu pesama koju širi čitalački auditorijum jedva čeka da pročita.

MIROSLAVE ĐURIČK, knjigu LANCI ŽIVOTA, nemoj bacati kao prve mačiće u vodu. Ovo je zlata vredna knjiga i ogledalo tvog unutarnjeg duhovnog metroa!

U tom smislu bravo!

U tom smislu-maestralno!

Share This