Grbave tange – Song collection

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Rokenrol ume da bude jedinstven! Rokenrol ume da bude unikatan. Rokenrol ume da bude vickast! Rokenrol ume da bude ironičan i sarkastičan. Upravo takav je sublimiran u mnogobrojnim pesmama beogradskog šaljivog stend ap rokenrol benda GRBAVE TANGE kojeg predvodi vokal i tekstopisac-MIODRAG STOŠIĆ.

„Grbave Tange Stand Up Show“ je veče konceptualne komedije koje kombinuje klasične forme performansa poput: stand up-a, improvizacije, classic rock pesama, obrada poznatih hitova, kombinovanje više muzičkih žanrova, skečeva uz aktivno učestvovanje publike.

Ovi autori, muzičari i instrumentalisti i kada se šale-opako se šale! Odmah opale nekoga po brnjici. Ili, u najmanju ruku, ismeju nekoga ili neku pojavu u društvu. MIODRAG STOŠIĆ, vokal i tekstopisac, MIHAILO VASILJEVIĆ za akustičnom gitarom, NENAD ŠEŠIR JOVANOVIĆ za klavijaturama i akustičnom gitarom i pozadinskim vokalima i NENAD APOSTOLOVIĆ na gitari, uspevaju da svojevrsnu parodiju iznesu na pijedestal umetničkog skeča i violinskog muzičkog ključa tj. najvišeg trona, i na tome im treba  dati podršku, ne samo privatnu, nego i javnu, evo upravo kako ja to sda činim.

 Numera SUBOTA je jedna od top 5 pesama iz novijeg perioda stvaralaštva grupe Grbave tange. Ta lirika naprosto diže ruke na gore ali ruke – ne gore. Ta pesma se peva žmureći. Refren te pesme je nešto najlepše što sam u modernoj  ljubavnoj poeziji čuo u zadnjih pet godina.

 Simpatična zafrkancija (zbilja: gle čuda?  u numeri BABOJEBAC. Jeste lirsko provokativna muška opaska za devojke koje imaju 32 godine i nisu se se još udale pa bi im se oni našli pri pomoći. Pametni momci, nema šta. Još i kreativni!

Kako vreme i godine prolaze, pesme GRBAVIH tangi su sve zrelije, a lirički tematski odabiri su sve ozbiljniji, mudriliji i iskristalisaniji, tako da dolazimo do zaključka da GRBAVE TANGE postaju OZBILJAN rokenrol mejnstrim bend na kojeg svakako treba obratiti pažnju. Oni su kvalitet, a ne vantitet, i kao takvi, u Srbiji i regionu koji su koncertno posećivali- nema im ravnog benda! Tu je ta mogućnost uspeha za veće sale domove kulture, domove omladine i mesta gde može da se  popuni 1.000 fanova uz dobar marketing i logistiku.

Song NEVIN U LEBANU je inicijalno podsećanje na Stošićevo služenje Vojske Srbije u kojem je imao druga vojnika kojeg su svi zezali kako nigde nije imao devojku i da je nevin? On je bio besan i odbrusio im je imao. Imao sam devojku u Surdulici, Nišu, Beogradu, Vranju, Novom Sadu…. a Lebanu… pitali su ga Miodrag i drugi vojnici? On je rekao da nije imao devojku u Lebanu. To je problem kad živiš u manjem mestu i nije lako da nađeš devojku. To je priča koja stoji iza pesme: NEVIN U LEBANU!

MIODRAG STOŠIĆ-bez obzira što je svaki član grupe GRBAVE TANGE neodvojiv i nezamenljiv u zvuku ni duhu grupe-ipak, ispostavlja se, ključna figura grupe GRBAVE TANGE. On je multimedijalni umetnik, prozni pisac, objavio nekoliko knjiga proze od kojih je najpoznatija MAČKA BEZ JEDNE CIPELE, pesnik, objavio više uspešnih knjiga posebno značajne su MIS MOKRE OČI i PESMARICA. Recenzent je mnogobrojnih knjiga drugih zbirki i knjiga drugih autora. Voditelj na Radio Beograd 202, scenarista emisije Veče sa Ivanom Ivanovićem. Objavio je hit prozni roman naslova: KAKO SAM SMRŠAO 60 KILA BEZ TAŠTE I HEROINA koja je u nekoliko tiraža razgrablena u DELFI i LAGUNA lancima knjižarama. Ostalo je još svega 10 do 20 knjiga pa požurite da nabavite ovo stručno, a veoma inspirativno i duhovito autobiografsko delo!

Miodrag Stošić, rođeni je Hančanin. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, bavi se TV i radio-scenaristikom, novinarstvom, pisanjem, voditeljstvom i stend-ap komedijom. Deo je sjajnih scenarističkih timova brojnih emisija. Autor je nekoliko knjiga  i nutricionističke autobiografije „Kako sam smršao 60 kila bez tašte i heroina“. Živi i radi u Beogradu.

Memorijalni konkur „Pera Stojanović Tuman“ Radio televizije Vranje izdvaja se u stručnim krugovima i po činjenici da će nagrađeni tekst, čijem je autoru ove godine pripalo 50.000 dinara, biti ekranizovan.

Radio televizija Vranje počela je sa dodelom Memorijalne nagrade  2005. godine. Ove godine i Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je značaj jedne ovakve ideje na projektima koji doprinose unapređenju medijskog i novinarskog profesionalizma i unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja i podržalo realizaciju Konkursa.

Konkurs se raspisuje u znak sećanja na našeg kolegu novinara, voditelja, glumca Peru Stojanovića Tumana.

MIODRAG STOŠIĆ KONTINUIRANO objavljuje aforizme za VEČERNJE NOVOSTI, JEŽ i mnoge druge medije, godinama unazad i niko iz starije garde mu ne može osporiti talenat i kvalitet.

Što se tiče pesama grupe GRBAVE TANGE, one jesu moja šolja čaja.

Ne moraju po difoltu biti i Vaša!

Ali barem poslušajte ove uživo nastupe i one druge na you tube. Neka od njihovih pesama će Vam se svideti, to je evidentno!

Bitno je da GRBAVE  TANGE  POSTOJE i da osvajaju svet!

Share This