Imamo atletsku šampionku sveta, i to uz rekord za istoriju

 

Foto: emenews

Naša mlada atletska zvezda, 18-godišnja Adriana Vilagoš, zablistala je na Svetskom prvenstvu za juniore do 20 godina starosti koje se održava u Kaliju, u Kolumbiji.

Ona je, kao branilac trona u bacanju koplja, opet osvojila zlato i to najboljim rezultatom otkako se juniorski šampionati održavaju.

Nakon što je i u kvalifikacijama bila najbolja (norma za finale je bila 54,5 metara, a ona je iz prvog pokušaja bacila koplje 58,87) i u finalu je pomela konkurenciju prvim hicem.

Naime, Adriana Vilagoš je u uvodnoj seriji bacila koplje 63,52 metra i tako ušla u istoriju kao vlasnica novog rekorda svetskih prvenstava.

Adriani je malo falilo i za dostizanje svetskog rekorda u konkurenciji atletičarki do 20 godina, koji iznosi 63,86 i drži ga Julenmis Agilar iz Kube. Ipak, još dve godine su pred njom da to i dostigne, pa nije nemoguće da Srbija, pored šampionke planete, dobije ujedno i svetsku rekorderku.

Inače, u finalu u Kaliju srebro je pripalo Kubanki Valentini Barios uz rezultat 57,84 kojim je u četvrtoj seriji preskočila Hrvaticu Veroniku Šokotu.

Takmičarka iz Hrvatske (najbolji rezultat 54,47) je potom u poslednjoj, šestoj seriji, ostala bez medalje i završila kao četvrta jer ju je tada hicem od 55,11 preskočila “bronzana” Urugvajka Manuela Rotundo.

03.08.2022.

Izvor: novosti.rs

Share This