Inovativne ideje Tehnološkog fakulteta osvojile prvo i drugo mesto

 

 

Na Takmičenju Space4Women „Najbolja ideja“ Univerziteta u Novom Sadu, održanom u Rektoratu Unvierziteta u Novom Sadu, prvo i drugo mesto su osvojile takmičarske grupe sa Katedre za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Novi Sad.

Ovo takmičenje, u okviru projekta „Space4Women- Zakoračimo u svet novih ideja“ koji je finansiran od strane Kabineta za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Autonomne pokrajine Vojvodine, je namenjeno studentkinjama svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu koje imaju ideju za razvoj novog ili unapređenje postojećeg proizvoda ili usluga.

Od 65 prijavljenih ideja, u uži krug takmičenja izabrano je 16 najboljih timova, od kojih je čak 5 timova bilo sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad. Stručni žiri je odlučio da prvu nagradu dodeli timu BMC za ideju „Biorazgradiva mikrokapsula“, koja podrazumeva mikrokapsulaciju pesticida.

Ovo veliko priznanje, kao i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura osvojio je tim mladih devojaka sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad u sledećem sastavu: Jelena Konstantinović, student III godine doktorskih studija Katedre za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Vesna Radovanović, student III godine doktorskih studija Katedre za biotehnologiju i farmaceutsko i Nevena Veličković, diplomirani inženjer tehnologije, Katedra za hemijsko inženjerstvo i master inženjer inovacija. – Posebno bih naglasila da je ovo takmičenje omogućilo velik napredak za naš tim jer smo prošle kroz različite pripremne radionice poput onih za razvoj biznis modela, istraživanje tržišta, digitalni marketing, zaštite intelektualne svojine, timski rad, javni nastup, itd. To je učinilo ovo takmičenje nezaboravnim iskustvom i privilegijom da budemo deo njega do samog kraja – izjavila je Jelena Konstantinović iz pobedničkog tima BMC. Drugo mesto osvojile su ništa manje vredne devojke iz takmičarkog tima „Supergirls of Science“ sa idejom „Biohidrol“. Ovaj tim čine dr Ivana Pajčin i Vanja Vlakov, istraživači saradnici sa Katedre za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, udružene sa koleginicama Jelenom Tanasić sa Katedre za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta Novi Sad i Marta Loc, istraživačem pripravnikom sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

20.12.2019.

Izvor: brainz.center

Share This