Instant karma – Buda sa krova

SKCNS, 2020.

Zrenjaninski sastav Instant karma posle višegodišnje pauze, objavio je novi album pod nazivom “Buda sa krova”.

Prvi singl “Dim nad gradom” iz izašao još 1987. godine.

Prvi album snimljen je u Ljubljani iste godine, a 1988. je na Akademiji snimljen i drugi “No.2”. Tu su bile i razne kompilacije i EP ploče.

Decembra 1990. godine izlazi album “Deset godina pre”.

Cela druga faza rhythm and bluesa je završena 1994. godine sa jednim od najboljih live albuma po kritici – “Kako ubiti oktopoda?”

Došlo je vreme za promene i tako nastaje “Dan za danom”. Karma eksperimentište sa kantrijem, snima pop pesme ali u najboljoj tradiciji Kinksa. Sarađuje sa Zoranom Ćirićem pa čak i snima prvu baladu “Ona dolazi”.

Zatim počinje novo ludilo brit-popa i album “Blum!” iz 1998. godine.  Njihov odgovor na izbijanje rata bio je “3×3 (War Sessions)” koji je snimljen za vreme bombardovanja. U 21. vek ulaze snimajući  album “Metamorfoza” 2001. godine.

Godine 2005. dolazi do tragedije. Bubnjar Branislav Mazalica umire i bend se raspušta.

Tek 2007. godine, posle izuzetnog nastupa EXIT-u, Karma se vraća.

Početkom 2009. godine izlazi album “Sve je u redu samo krvarim”, koji je bio povratak korenima i prilično žestok i politički obojen u crveno.

Posle godinu ili dve svirki, bend uzima pauzu. Godine 2014. pojavio se singl “Prijatelj” koji je izazvao šok kao psihodelični eksperiment, a 2015. i na kraju 2016. godine album “Prljava super prevara (Blues Sessions)”, živi album sastavljen od session proba u periodu 1999-2015. i koji svakoj pesmi daje potpuno drugu dimenziju. 

Sastav: Saša Koso, kao gitarista i kompozitor, i Aleksandar Janković (vokal) su od početka u bendu. Branislav Kokora je skoro deset godina u Karmi. Nebojša Neša Durmanović je pre dve godine došao iz sastava Oružjem protivu otmičara u Karmu i doneo je Karmi energiju i novi zvuk, kao i Ćime (Uroš Stanković), koji je na basu.

 

Share This