INTERVJUI

Rambo Amadeus - muzičar

10.10.2004.

 

Da li ste još uvek na crnoj listi državnih medija?

Nije postojala nikakva crna lista, samo je za vreme Slobe, postojala neka prećutna kombinacija na RTS-u, da se ne puštaju oni što laju protiv vlasti. Tako Bora, Balašević, Mira Karanović, Rambo i još mnogo njihovih kolega bili su izopšteni iz državnih medija. Ali, kao što vidite, nije pametno biti popularan baš u svako vreme. Neke moje kolege, koje se tada nisu skidale sa ekrana, sada nisu nikome zanimljive. Uostalom, nijedan režim ne voli javne ličnosti koje seru protiv vlasti.

DA li biste se ikada profesionalno bavili politikom?

Mislim da bih bio odličan diktator. U parlamentarnoj demokratiji se ne bih najbolje snašao. Užasava me činjenica da se na demokratskim izborima jednako broje glas budale i glas pametnog. S obzirom na to da su budale, od kad je sveta i veka, u u većini, onda kao političar imaš najviše šansi ako se dopadneš budali.

Kada ste poslednji put uradili IQ test?

U osnovnoj školi, došli neki s belim mantilima, priključili mi žice na lobanju, spojili s nekim aparatom, uključili i krrrk…Iskrivila se igla na vumetru, morali su otac i majka da im plaćaju za novi merač…hahaha. Šalim se, te stvari se ne rade tek tako. Ne mislim da sam previše pametan. Doduše matematiku sam razbijao, ali sam zato i dan-danas u ekonomiji očajan.

Šta može da vas navede na štancovanje komercijale?

Ništa. Kad sam pre tri godine, zbog nepojavljivanja u medijimapotpuno ostao bez posla, otišao sam u Holandiju i prihvatio se krampa i lopate. Naravno, brzo sma napredovao pa sam na kraju radio na mešalici. Ali nije mi palo na pamet da snimim pesmu koja zadovoljava tadašnji propali ukus dezorjentisane publike ili da se slikam u emisiji televiziji koja mi se ne sviđa. Postoji milion načina da čovek zarađuje za život, ali zaglupljivati omladinu idiotskim muzikom je jedan od najgorih. To bi mi bilo isto kao da ispred osnovne škole klincima prodajem narkotike.

Imate li ambiciju da se da se bavite nekim poslovima koji nemaju veze sa muzikom?

Trenutno sam savetnik reklamnoj agenciji i lako smislim ideju za reklamu. Osim toga, ne bi bilo simpatično da pod stare dane uzimam leb nekim klincima kojima mlataranje gitarom bolje stoji. Takođe, otkako sam nabavio neophodnu opremu, bavim se producentskim radom.