INTERVJUI

X Centar

10.10.2004.

 

Na tržištu je CD izdanje „Restart“ prve srpske supergrupe „X Centar“ i to sa etiketom „Multimedia records“, zastupnika čuvenog „Universal“-a za SCG. Grupa fuzioniše nekoliko muzičkih pravaca mireći rep, elektroniku i gitarski rok. Gitarist Stanimir Lukić (ex Blodbath, ex Sunshine) uneo je u „X Centar“ energiju stečenu jakim prethodnim izvođačkim i koncertnim iskustvom baš kao i ostali članovi benda.

Prošli ste put od ortodoksnog metala do fuzije, nosili karakterističnu, dugu „grivu“ a sada nosite „tehno piramidice“!?

Bilo je to 1987. Imali smo užasno dugačke kose, važilo je: duga kosa- duga pamet. Polovinom devedesetih ušao sam na probu „Sunshine“, baš na uvežbavanje „Ljubavne likvefakcije“, i rekoh, šta tražim ovde? Ali, priča sa „Sunshine“ trajala je do 2001. „X Centar“ okuplja iskusne muzičare koji su imali zapažene bendove svog vremena. Promene u muzici, pa i u izgledu, ka fuziji dobro dođu.

Pomirili ste se sa činjenicom da je budućnost čistog gitarskog roka neizvesna?

Nije to kompomis ka „modernom“, hteli smo da predstavimo savremenu tekstualnu i muzičku energiju drugačiju od one dosad korišćene u rokenrolu; da tekstovi ne budu „klasičnosrpski“ složeni; da prava reč dođe na pravo mesto. Želeli smo da pokrenemo ljude iz letargije, da ono što su preživeli ostave iza sebe i fokusiraju se na danas i sutra. I mi u grupi smo ih na ovaj ili onaj način preživeli.

Kako je, recimo, nastala kompozicija „Čagalj“, pretočena u prvi video spot grupe?

Kad smo Kokan i ja krenuli da je radimo nisam ni znao da je reč o divljem psu, šakalu. Kokan se setio doživljaja iz detinjstva sa primorskog krša. Dok se šetao sa bratom stalno se tu muvao neki pas, samo je prolazio gledjući u njih, u neko doba nestao a onda se neočekivano, nakon dva sata, niotkuda stvorio pored njegovog brata i iskasapio ga ujedima. Čagalj je personifikacija nečeg što te vreba i kad se najmanje nadaš, desi ti se.

Šta za vas znači ovo prvo srpsko izdanje „Universal“-a?

To znači da je u Srbiji moguće pokrenuti stvari ako imate pomoć adekvatnog strateškog partnera. Ovo izdanje, takođe, omogućuje nesmetan monitoring domaće scene jer je disk nakon postprodukcije u Austriji rezan u Nemačkoj, u Univerzalovoj fabrici, pa je zapis visokog kvaliteta. Produkcija „Restarta“ može da posluži kao prototip tržišnog delovanja u okviru domaće industrije zvuka.