INTERVJUI

Đorđe David - muzičar

10.10.2004.

 

Da li si nezadoljan stanjem u medijim i favorizovanjem muzičara iz bivših republika?

Nadam se da će sve televizije shvatiti da ne postoji bolji pevač iz Hrvatske ili Bosne od jedne Tanje Jovičević, Ivane Pavlović, Slađane Milošević ili Vladane Marković. Mi ćemo gledati istu reklamu 15 puta u toku dana, isti spot 16 puta i isti neki hrvatski bend 18 puta. Čini mi se da se u nekim stvarima počelo preterivati. Srbi su sami sebe prodali kad su mediji u pitanju, baš zbog toga. Kao proizvod smo zakonom zabranjeni na tim istim prostorima, ali vrlo hrabro širimo svoja dupeta, puštamo ih ovde i doživljavamo kao kraljeve.

Zašto je to tako?

''Tuđe volimo svoje ne priznajemo'' – to je nova parola na ovim prostorima. Nekom hrvatskom pevaču će da izbroje priličnu količinu deviza i čovek će ovde doći da peva. Nemam ni protiv koga ništa, ali postoje ozbiljni razlozi da se u neke ljude sa ovih prostora ulaže. Neki ljudi odavde će u afirmativnom smislu nositi ime ove zemlje bolje nego 70 odsto političara.

Koji je razlog za ''širenje muzičkog bratstva i jedinstva''?

Meni je nejasno kako sklapaju ugovore naše diskografske kuće sa hrvatskim pevačima i grupama i za to im broje keš, ili im daju tantijeme od prodaje, a kada neko naš dođe u istu kuću i hoće da napravi ploču, on mora debelo da plati. To otprilike izgleda ovako: ''Ti imaš restoran i ja dođem kod tebe, jedem i ti mi platiš što sam došao kod tebe, jeo i isprljao ti tanjir.'' Mislim da je to totalno nelogično. U takvoj kombinaciji svakog urednika izdavačke kuće treba tući. Direktno radi protiv muzičkog izraza sa ovih prostora. Ako to kolektivno ne ukapiramo, bojim se da ćemo doći u situaciju da ćemo koštati dva dinara.

Zar se ipak sve na televizijama ne vrti oko love?

Televizije će danas dati mnogo više para za neku raspalu emisiju koja će za tematiku imati narodnu muziku i u kojoj će pozvati renomiranog voditelja poput Minimaksa koji više i nema razloga da se trudi oko bilo čega. Čovek je potpuno normalno shvatio da ima posla sa debilima i bez mnogo truda pravi tzv. ''šou programe'' koji se ranije nisu mogli nazvati ni ''uvodom u ubistvo s predumišljajem''. To je zaista varijanta za ubistvo mozga širokih narodnih masa. Finansiraju se ''nazovi prizori iz bračnog života'' ili teletabisi. Rastao sma na Dušku Dugoušku, lovcu Joci, Patku Dači i srećan sam što sam generacija koja je mogla zdravo da odraste. Sadašnje generacije rstu na mnogim nezdravim stvarima i mogu da ih shvatim jer su uskraćene za mnogo toga.