IZDANJA

 

 

izvođač: Negative

album: Tango

broj numera: 12

trajanje: 47' 49''

Retki su rock bendovi koji imaju toliko pokonika i toliko podrške medija kao što ima ''Negative''. Ističući uvek fantastične glasovne mogućnosti njihove frontmenke Ivane, učinićemo to i ovaj put. Mada me obuzima osećaj da se lagano šaltaju na neki pop kolosek. Apsolutni hit sa ovog albuma je pesma ''Zbunjena'' za koju je već odavno urađen spot i koja je odavno veliki hit. Obrada u tango stilu starog hita ''ti me ne voliš'' je , cenim, sledeći hit, a to znači da se ovom bendu bliže ružičasti dani. Izdanje za ''City records'' im je otvorilo mnogo prolaza ka mejnstrimu, čemu svaki bend teži. Album je prilično vedar i pesme su više optimističke nego pesme s prva dva albuma, i to je neka glavna promena. Malo su eksperimentisali, tako da u dosta pesama ima i klavijatura, što ranije nije bio slučaj. Pesmu ''Superstar''su jedinu snimili na engleskom. Sa komercijalne tačke ovo je odličan album, sa tačke rock fanova ovo je interesantan album, ali ne sumnjam da će Ivana i drugovi iskoristiti sve što ime se pruža da postanu još slušaniji i bolji.

Džarovski

 

izvođač: Azra

album: Azra

broj numera: 7 albuma 9 CD-ova

trajanje:

Izdavačka kuća ''City records'' je na radost mnogih fanova, izdala digitalno remasterizovane albume kultne rock grupe s naših prostora ''Azre''. U kolekciji su albumi: Azra, Sunčana strana ulice, Ravno do dna, Filigranski pločnici, Singl ploče, Krivo srastanje i Kao i jučer. O opusu najproduktivnijeg autora Džonija Štulića ne treba posebno raspravljati kad se zna da je većina ovih pesama i dan danas hit. Stoga, nabavite ovo izdanje za vašu kolekciju.

Džarovski

   

izvođač: Voodoo Popeye

album: Sikter feler

broj numera: 17

trajanje: 61' 26''

Imao sam tu sreću da ovaj album preslušavam pre nego što je izašao, pa sam već navučen na njega i možda napišem neku podrobniju recenziju, uz pokušaj da ne podilazim svom specifičnom Idolu. Posle suviše godina napokon novi, tipičan, Popay. Sve što bi trebalo svi da kažemo glasno, srećom, Popay izgovara, u ime svih nas. Po meni najbolja je, klasična popajevska pesma, ''Mehanizam'' koja se i sada vrti u plejeru na repeat. Preslušaj i shvati. Ono što je već poznato, i samo naizgled očekivano, je kalambur 3, a ostale pesme obrađuju svakodnevne teme kao što su DJ-evi, Ameri i Talibani, Baki gey, SMS, ribe svih boja i oblina, političari, ua droga, haški optuženici, kvazi zvezde, dijaspora, Bruka, hakeri i tehnologija, Tito, organizovana vutra i slično, koje su opisane uz nezaobilazan humor i fantastičnu moć igranja rečima.
Vudu Popaj se vraća trese vas iz gaća!

Džarovski

 

izvođač: Biber

album: Biber

broj numera: 13

trajanje: 50' 56''

Kad god preslušavam neki etno album osećam neku dozu poštovanja zbog očuvanja kulturne baštine. Danas ako želiš da napraviš vredan album on mora biti odlično produciran, da na njemu sviraju odlični muzičari, da izbor pesama bude pažljiv I da sve skupa zvuči prihvatljivo slušaocu. E ovaj album je to uspeo. Vokal Rastka Kasentijevića je prijatan, mada podseća na vokal Pavla Aksentijevića, a ja ne znam da li su u rodu, moguće. Dizajn omota je nastavak priče o uspešnom muzičkom izdanju jer je maštovit, specifičan i upadljiv.
Džarovski

 

izvođač: Gru

album: Beogard

broj numera: 11

trajanje: 46' 53''

Po ko zna koji puta su me hiphoperi opet fascinirali svojim tekstovima. Ovaj album mi je tražio drugaricin sin jer ga fascinira kako reperi toliko kažu i još se rimuje, treba to znati. Ja kao pisac poezije moram takođe da izrazim oduševljenje kada je u pitanju upotreba reči kao oruđa. Ne bi ovoliko pominjao tekstove da nisu na srpskom jeziku (u odnosu na one koji su na engleskom) i da ne stvaraju onu divnu interakciju između izvođača i publike. Gru je staro ime i o njegovom stvaralaštvu se mnogo zna, tako da je i ovaj album odrađem profesionalno i kada je u pitanju produkcija i odabir gostiju i tematika koju pesme obrađuju uz karakterističan i mora se reći prijatan vokal. Ima tu gnušanja na određene društvene pojave i ličnosti kao predstavnika subkulture naše svakodnevice, ima i, za Grua prepoznatljivih, pesama o sexu i ljubavii ono što je hip-hopu ipak najbliže-socijale, tačnije borbe za opstanak na ulici ''ovde živi se brzo, pun gas ali u leru''. Posebno se ističe pesma za koju je urađen i spot ''stara škola nova škola'', kao i naslovna ''beogard'' a najzanimljivija mi je bila ''doktore'' koja obrađuje poznatu temu sponzoruša, silikona, TV-a i malograđanštine. Gru ni ovaj put nije razočarao.
Džarovski

 

izvođač: Klinika

album: Klinika

broj numera: 11

trajanje: 45' 39''

Dugo su se pripremale numere za ovaj album, ali trud koji je uložen od strane Vuka kao autora, te ekipe koja je tehnički realizovala ovaj album i naravno, onog ko na kraju dolazi u prvi plan dakle, vokal Momčilo dao je najbolji rezultat. Programing koji je korišten kao ukras u numerama po ugledu na modernu produkciju daje ovom albumu poseban pečat autentičnosti. Ja lično bi voleo da su tekstovi nešto konkretniji i da govore o nečemu širem ali za prvo izdanje sa stanovišta komercijalizacije igraju ulogu, ali nisu bez emocije da me neko ne razume pogrešno. Klinika očigledno dolazi da ostane, jer ja takav utisak stičem, onda bi bilo suludo posmatrati ovaj album kao pokušaj. On je i pre nego što dođe do njegove šire promocije i ekspanzije benda pokazatelj da se u nihovom slučaju može očekivati mnogo. Naslovna numera pomalo zabrinjavajućeg naziva ''kraj'' je postavljena i kao poslednja pesma (kao radio verzija) što ukazuje na prvi singl pa se uskoro može očekivati i spot za istu. Logo i omot su odrađeni profi i moram ih istaći kao deo šireg delovanja benda u odnosu na samu svirku, kojih će naravno biti i ostaje da njihovu energiju čujemo i uživo. Najlepše želje za našu braću rokere iz grupe ''Klinika''.
Džarovski

 

izvođač: Cubismo

album: Amigos

broj numera: 13

trajanje: 75' 05''

Kada sam prvi put čuo za ''Cubismo'' mislio sam da je u pitanju strani bend, što je donekle tačno, jer dolaze iz Hrvatske. Muzika koju sviraju je bazirana na kubanskim motivima i uz pomoć mnogobrojnih gostiju, kako muzičara tako i pevača, napravili su i prezentovali uz izdavačku kuću ''City'' kompilacioni album vredan pažnje. Slušati ovaj album u nekim popodnevnim satima je pravo uživanje, jer pleni i zvukom i atmosferom I podseća me na predivne zabave u negdašnjem klubu ''Havana'' sa Stjepkom Gutom. Sve u svemu vrhunski ugođaj slušanja.
Džarovski

 

izvođač: Ana Stanić

album: U ogledalu

broj numera: 10

trajanje: 37' 53''

Kako je Ana od razgolićenih interpretacija pesama o kitu i ustima i slično dospela do krema naše ''rock'' muzike je za svaku pohvalu. Iskustvo izvedeno iz njenog primera je očigledno, kada imaš cilj da bi do njega stigao moraš raditi i ono što nije usko vezano za tvoj karakter da bi stekao mogućnosti da diktiraš uslove. Danas je Ana priznata, poštovana i instituisana. Album je, nažalost, kada ga poredimo sa njenim prethodnim autorskim albumima, mnogo više popičan i cityalan da ni Ana nije ono što je obećavala. Pitanje je sad ko je Ana ustvari prva, druga ili treća? Autor je većine tekstova i nekoliko kompozicija ali neubedljivo. Produkcija je pomalo suvoparna i plastična tako da mi nedostaje nešto zbog čega bih ga slušao sa pažnjom. Da li sam više očekivao ili sam jednostavno nadobudan ne znam, ali moje mišljenje je ovde da vas navede da sami preslušate i prosudite.
Džarovski

 

izvođač: Aleksandra Radović

album: Aleksandra

broj numera: 10

trajanje: 40' 47''

Od pojavljivanja Aleksandre na festivalu na kom nije pobedila privukla je pažnju na sebe i na kraju uspela da postane najprijatnije iznenađenje u našim pop vodama. Devojka ima tako samouveren i drzak glas a i autor je većine pesama, što je neophodno za uspeh vredan hvale. Uspeti na tako lak način, bez silikona, tračeva i besomučnim guranjem bez razloga je za svaku pohvalu, i raduje saznanje da se pravim istinskim kvalitetom zasnovanim na najvećim kriterijumima bavljenja muzikom ipak može nešto uraditi pa stoga ako neka od vas devojaka želi da postane pevačica evo podstreka. Što se tiče slušaoca, nabavite ovaj cd i uživajte u opuštenoj atmosferi koju stvara u nastupajućem letnjem periodu.
Džarovski

 

izvođač: Luna

album: US$ 1 million

broj numera: 11

trajanje: 44' 21''

Grupi ''Luna'' ovo je peti album. Da li ga kao takvog treba respektovati ne znam, jer mnogima se ovaj album ne bi svideo. Možda ni ja ne bi obratio neku posebnu pažnju da ih ne poznajem. Ipak, mislim da treba pohvaliti Majine ''fantastičneglasovnesposobnostiogromanrasponkristalnebojeglasa'' i produkciju koja takođe zaslužuje pohvale. Obzirom da je u pitanju naš bend, da pevačica nije otvaračica usta i da im je popularnost zavidna upućujemo čestitke Čedi kao autoru i njegovom najvrednijem delu Maji. Kao singl je izbačena pesma ''Mazo'' i najhitičnija je. Naslovna numera ima elemenata iz prošlogodišnjeg hita in tango i ne sumnjam da se ovaj album neće dopasti publici, pogotovo mlađoj. Istakao bih i pesmu-baladu ''ti nikad nećeš znati'' i pesmu ''ledeno'', kao i omot, pogotovo Majine slike, a toliko sam se opirao da to zapišem.
Džarovski

 

izvođač: Pop mania

album: Pop mania

broj numera: 16

trajanje: 58' 05''

Klasična kompilacija stranih hitova preciznog naziva pop mania je jedan odličan album koji ste u raznim klubskim ili radijskim interpretacijama imali prilike da čujete. Rad sam emitovati ga u nekim intimnim trenucima ili u sklopu neke od zabava jer su tako vedre numere sa toliko bezbrižnosti i optimizma, a šta nam je potrebnije od toga. Kad već imamo priliku da dođemo do ovakve kompilacije ne bi je trebalo propustiti. Kosheen, DJ Bobo sa hitom ''čivava'' In-grid I hit in tango, Gloria Gaynor, Modern Talking, Scooter samo su neki od hit izvođača.
Džarovski

 

izvođač: Amadeus

album: Takve kao ti

broj numera: 13

trajanje: 33' 10''

''Amadeus'' je jedan od tužnih primera gde živimo, jer bend tako dobro svira i mogao je imati, autorski gledano i veće domete, prvenstveno mislivši na vrstu muzike koju svira. Ovako su stekli, s pravom, popularnost ali na pop-folk numerama. Da su uslovi za bavljenje muzikom u ovoj zemlji za nijansu širi imali bi odličan rock bend kojeg čine divni mladi ljudi koji odlično sviraju I pevaju, ali ovako samo ostaje žal za tim i konstatacija da imamo jedan odličan pop bend. O koliko komercijalnom projektu se radi govori i činjenica da se na ovom albumu nalazi i četiri bonus track od kojih je jedna, logično, pesma ''kupi me'', lična karta ''Amadeusa''. Da ne bude da moj pomenuti žal prelazi u gnušanje opovrgava pesma ''nju ne zaboravljam'' (Dragana Brajovića kojeg smatram najboljim pop autorom kod nas) koju ću preslušati u više navrata. Pa ja, ipak, volim dobru pesmu.
Džarovski

 

izvođač: Divas

album: Bon appetit

broj numera: 14

trajanje: 57' 12''

Devojčurci koji pevaju ljubavne pesmice. Prvi utisak je dosta mek, ali ako posmatramo sa stanovišta da je ovaj album namenjen tinejdžerskoj populaciji onda je odličan. Uložen trud nije ostao bez rezultata. ''Arembi'' bend iz Hrvatske je u potpunosti opravdao očekivanja koja ovaj muzički pravac zahteva, pa mi dođe da se pitam sa potrebom za dubljim smislom u traganju za odgovorom kakav onda ''arembi'' peva Karleuša. Ja lično ne podnosim licemerje, a znam da i vi kao neki rokeri, takođe imate neprikosnoven stav na ovu temu pa sam stoga i pomenuo našu JK. Ovaj albumčić je stvarno to što je trebalo da bude bez primesa folka i bez foliranja. Gostovanje Generala Wooa je pomalo aktuelizovalo album i koliko se moglo toliko se i dobilo. Ja ga verovatno neću odslušati ponovo, ali to nije razlog da na pomenute dive ne obratite pažnju ako vam padnu šaka.
Džarovski

 

izvođač: Love hunters

album: One hunt

broj numera: 12

trajanje: 43' 52''

Ovaj bend je ostavio jak pečat u godinama za nama, ali u ovim sada će morati malo da se pomuče da to ponove. Ne samo zato što je ovo album sa obradama, a još manje što je izdat za City, već zato što su možda svojim ponašanjem i stavovima otišli od publike, a mlada i nova tek treba da stasa. Neće ovim albumom istići njihove vrednosti, već samo se zabaviti i napraviti neki prelaz ka novom albumu. Ipak ga preslušajte, možda je neka od obrada baš vaša omiljena i možda ju je Mumin otpevao baš kako ste to oduvek želeli.
Džarovski

   

izvođač: Električni orgazam

album: A um bum

broj numera: 15

trajanje: 56' 33''

 

   

izvođač: Idoli, El. orgazam. Šarlo akrobate

album: Paket aranžman

broj numera: 11

trajanje: 35' 32''