IZDANJA

 

 

izvođač: The Prodigy

album: Always Outnumbered - Never Outgunned

broj numera: 12

trajanje: 58' 04''

Toliko su veliki da na albumu nigde nisu napisali ime grupe. Ali prepozna se ta mešavina tehna, punka i šta znam čega još. Nastali kao klasičan klubski bend, nakon eksponiranja njihovog plesača koji dolazi u centar pažnje kod publike do te mere da postaje zaštitni znak same grupe, postaju pravi svetski bend sa elementima spektakla. Ovaj put su se poigrali i bez ikakvih pretenzija, nametanja ili stvaranja obaveze kod slušaoca ponudili nov album po klasičnom, njihovom, šablonu. Napominjem još jednom da nigde na albumu ne piše ime benda, jer me je to toliko fasciniralo da je samo pojačalo osećaj neke sile koja me dobija.
Samaran

 

izvođač: Prljavo Kazalište

album: Radio Dubrava

broj numera: 12

trajanje: 57' 29''

Kad mi neko kaže da je moj album staromodan onda verovatno nije preslušao ovo ostvarenje ''Kazališta''. Gospodo, šta sve ovde nisu besmisleno zbudžili. Nekoliko tekstualnih delova, mada ništa za pohvalu, privlače pažnju I ostaje u sećanju ali sve skupa ako izuzmemo ipak dve baladicne sapunice, zabrinjava jer ipak od ''Kazališta'' ipak niko ne očekuje da budu goru nego kad su počeli da se bave muzikom. Omot je krajnje ozbiljan I to me je umalo prevarilo ali kad čujete bezživotne rifove, šalalala napeve I podrugljive tekstove aktuelne početkom prošle dekade zapitate se da li je I u Hrvatskoj rock'n'roll tako opao. Izgleda da jeste jer u novim tržišnim uslovima poslovanja ovaj album ima samo takvu vrednost.
Samaran

 

izvođač: Emir & Frozen Camels

album: Znam

broj numera: 10

trajanje: 40' 14''

Izuzetno prijatno muzičko ostavrenje. Emir mi je i ranije ovlaš bio poznat sa svojim opusom, mada više kao neko ko je sarađivao sa mnogim svetskim muzičarima a naročito sa AC/DC. Međutim, autorski ga ne bi trebalo zapostaviti, iako uticaj bosanskog ima nekako čudan ukus ipak mislim da se dobro potrudio. Daleko od toga da je ovo mega hit koji će tek da pleni ali nije zgoreg pohvaliti ikakav pozitivan osećaj koji ti u današnje vreme hiper produkcije neki autor proizvede. A Emir zna, što je vrlo eksplicitno izneo kroz naziv albuma. Pokušaj da malo osveži album jednom elektro pesmom sa oskudnim tekstom i efektom ala Prodigy je urodio plodom, tako da je moj favorit ''Sarajevo, New York, Roma''.
Samaran

izvođač: Pero Fullhouse

album: Teclectic

broj numera: 29

trajanje: 73' 25''

Ovo stvarno neću recenzirati. 29 pesama kao određeni best of, i sve elektronika, meni je ipak previše. Nemojte da se ljutite, možda je zgodno znati da i u Hrvatskoj postoji neki autor ovakve muzike koja svakako ima svoje mesto i slušanost, ali nekako mi je jednolično i ne preterano inventivno i samim tim moja recenzija ne može ni da pokvari ni da popravi bilo čiji utisak. Ukusi su različiti zato ne zamerite.
Samaran

izvođač: Leteći odred

album: Razglednice

broj numera: 10

trajanje: 41' 36''

Kakav bendić. Da imaju autentičnije tekstove moglo bi se nešto očekivati od njih ovako im je idoliča ''Crvena jabuka'' još uvek daleko. Mada je interesantan omot. Obzirom da se album zove ''Razglednice'' u kutiji ima nekoliko naslovnih omota koji su ustvari baš to. Razglednice. Klasične, ljubavne ili morske. Pop populacija možda žudi za ovako dečačkim albumom ali šire mislim da će ostati na nivou informacije.
Samaran