IZDANJA

 

 

izvođač: Legende

album: Reka pravoslavlja

broj numera: 13

trajanje: 43' 40''

Žalosno je da jedan ovako profesionalno odrađen album, sa neizmerno vrednim sadržajem za vreme u kome živimo, a i predstavlja deo svih nas, nije mogao lako naći izdavača. Srećom je za ovakav poduhvat sluha imao HI FI centar i neizmeran trud i rad ''Legendi'' nije bio uzaludan. Da li će se prodajom ovog albuma potvrditi, po ko zna koji put, koliko je ova zemlja nisko spala, pa da nam šlj albumi maliganskih sadržaja zarađuju leb prodavcima po prodavnicama pa samim tim zauzimaju i prva mesta u rafovima, plakate u izlozima, emitovanje ''hitova'' što glasnije i preteranije duž ulice i naravno na TV stanicama idu uz rame sa emitovanjima reklama za cigare , alkohol i uloške, ili će se deo populacije ipak, makar simbolično osvestiti. Ukoliko niste znali da ovakav album postoji biće mi drago da na stranicama ovog sajta možete to saznati i možda otići do nekog prodajnog mesta i zainteresovati se za njega. Ako ne, momcima iz ''Legendi'' ostaje zadovoljstvo da su ipak nešto učinili za razliku od mnogih nas.
Džarovski

 

izvođač: Riblja Čorba

album: Ovde

broj numera: 12

trajanje: 47' 05''

Kao ljubitelju Riblje Čorbe dozvoljeno mi je da kažem, napokon dobar album Čorbe. Iako je poznato koliko je Bora dobar tekstopisac, ovaj put su mu zaista odlični tekstovi, jer ih nije reciklirao ili dodavao neke stare da popuni album. Posebno su dobri tekstovi ''Mrtvo more'', ''Plajvaz'' i ''Ovde'', a od ljubavnih ''Poslednja pesma o tebi''. Nekoliko sam puta pre preslušavanja iščitao buklet sa tekstovima i bilo mi je svakako prijatnije da shvatim album koji je, kako Bora kaže, najcrnji do sada. Najveselija pesma na albumu je ''Ja sam rođen namrgođen''.
Što se tiče muzičkog dela, ne bi preterivao u hvaljenju jer bi i ono što hvalim s razlogom palo u vodu. Dakle mislim, osim ako godine nisu opravdanje, da je moglo i maštovitije, a mogu reći i čvršće. Da li uticaj pravaca koje slušam ostavlja trag, pa nisam objektivan ne znam, ali mislim da je šteta što nije uloženo malo više truda u komponovanje.
Ali kad je u pitanju izdavač, uloženi trud je očigledan. Album je upakovan po standardima, kvalitetnog izdanja. Ideja sa naslovne strane oslikava celu priču, slike benda su ozbiljne i smišljene, disk je dupli jer se na jednom nalaze dve pesme koje ako neko neće da sluša ne mora (''Zašto uvek kurcu sviram'' i ''Pičkin dim'') a u potpunosti oslikavaju neotupljenu Borinu oštricu koja je i dalje njegova prepoznatljiva nota.
Sa stanovišta rock'n'rolla ovo bi trebalo da bude značajno izdanje za mlade koji dolaze i koji treba da zamene sada već uveliko staru muzičku scenu rock'n'rolla.
Sve u svemu ovaj album može lepo da vas zabavi i da vas natera da malo razmišljate a to je postalo retkost i kada su albumi u pitanju i kada je naše razmišljanje u pitanju.

Džarovski

   

izvođač: Bajaga

album: Ruža vetrova BEOGRADA

broj numera: 15

trajanje: 57' 52''

Iako nisam fan Bajage ipak sam poštovalac rada i karijere. Mišljenja sam da je on jedan od onih koji je potpomogao propadanju rock'n'rolla jer je ili odstupio od te muzike ili pravio dečije pesmice pop-folk karaktera. Međutim, kupio me je ovim izdanjem pogotovo što je posvećeno godišnjici Beograda i zato što su na njemu pesme o Beogradu, od kojih su neke nekada naterivale suze na oči kada se primičeš kući sa nekog puta. Emocija je sastavni deo šou biznisa i ovim izdanjem su uspeli. A ko su oni? Grad Beograd, Bajaga i HI-FI centar i Peca Popović koji je odabrao pesme. Jedino pesma ''Zvezda'' ne odgovara kvalitetu ali je to pokrila ''C. Zvezda'', a očigledan je deo kvaliteta Beograda u svetu. Ostale pesme su hitovi, i ko god ne voli Bajagu sve ih zna. Zar to ipak nije razlog za poštovanje autora.
Prelepo izdanje, odličan omot, nacrtani plan grada Beograda sa obeleženim delovima grada stihovima Momčila, i dve nove pesme da album ne bude puki best of.
Idealan poklon za osobe koje vole romantiku, za nekoga ko nije iz ovog grada, (a i obaveza je svih nas da sami sebe promovišemo). BEOGRAD!
Džarovski

   

izvođač: Van Gogh

album: DrUNDER

broj numera: 11

trajanje: 41' 56''

Vrlo ekskluzivno pakovanje, multimedijalni disk sa odličnom aplikacijom koja vas vodi kroz disk. Mnogo je truda uloženo, vidi se. Svaka čast za to.
Muzika je tu. Zbunjen sam, to mi je prvi utisak. Nisam siguran sta je firma ''Van Gogh'' htela da kaže. Album je mešavina tehno lupova i balada. Nisam siguran da će koncerti biti puni. Valjda ljudi znaju šta rade? Kako to da čovek što je stariji gubi energiju? Što niko ne pretvori iskustvo u nešto drugo sem opuštenosti. Očekivao sam da čujem nešto što može da prodje van ove zemlje. Energija fali pesmama, osmišljene su, isplanirane, sa dosta truda urađene, ali nešto me tera da svaku pesmu premotam još na polovini.
Možda bi bilo bolje da su utrošenu energiju na izradu aplikacije usmerili na pesme. Da li su fanovi zadovoljni?
Samaran

   

izvođač: Partibrejkers

album: Gramzivost i pohlepa

broj numera: 11

trajanje: 39' 05''

Standardan album Brejkersa. Antonovi prepoznatljivi rifovi, standardni ritmovi bubnja i karakteristično Canetovo pevanje je ono što zovem standard. Tekstovi su takođe očekivani, tako da pečat posebnosti ovog albuma nosi naslovna strana i tematika koju tekstovi obrađuju. Ljubav i osvrt na vreme koje smo proživeli. Sve u svemu, treba ga imati u kolekciji, bili ne bili fanovi Brejkersa.
Džarovski

   

izvođač: Riblja Čorba

album: Pišanje uz vetar

broj numera: 14

trajanje: 55' 20''

Posle dužeg vremena Čorba je izbacila album vredan dužeg slušanja. Ne samo zahvaljujući hit singlu ''Ljubav ovde više ne stanuje'' već i zbog utiska da su se nešto više trudili da ga publici takvog ponude. Jeste da je nekoliko pesama urađeno za široke narodne mase, što mislim da je u vremenu u kojem živimo bitno, ali ne verujem da je to nedostatak inspiracije koliko je Borina želja da to snimi. Naredni album očekujem sa nestrpljenjem, da ga preslušavam kao nekada.
Džarovski