IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

TRIP AT 7 „3"

 (Metropolis) CD, MC -  april 2001.

Zemunski sastav 357 i njihov lider Nikola Hadži-Nikolić, već se neko vreme smatraju velikim nadama domaće muzičke scene. Dva obećavajuća albuma, preko kojih je pokazan i potvrđen primereni potencijal, stvorili su u jednom delu medija od benda heroje, iako zapravo hjihov razvojni put još uvek nije na adekvatan način kanalisan i trasiran. Njihova dva prethodna albuma imala su za ovdašnje usbve respektabilne tiraže, a njihov sound koji je kroz sebe apsorbovao više izražajnih idioma - od rocka, preko hip-hopa do etna, omogućio im je tekvu pogodnost da budu pristupačni na više medija. Novi album u tom smislu je trebao razrešiti određene dileme, ali se čini da ih je on samo umnožio.

Restauirani i svirački obogaćeni sastav, na aktuelnom izdanju, jednostavno nazvanom „ 3", otišao je u izražajnom smislu i korak dalje. Ovde ima i rock tema, etno varijacija, zabavnih i pop idioma, koketiranje sa rusko-slovenskom tradicijom na cyber osnovama i još mnogo toga. Evidentno je da se u produkcijskom, kao i aranžmanskom smislu uspelo postići da materijal „izgleda'", kao nov, svež, moderan i ovovremenski. Ipak sirukturna veća raslojenost pesama u krajnjoj istanci više odmaže, nego što pomaže. Ima blistavih momenata, ali i onih znatno manje kvalitetnih i interesantnih. Nikola Hadži-Nikolić tako verovatno neće moći u krajnjoj instanci da bude i zadovoljan komercijalnošću albuma. „3" je drugačije izdanje od prethodna dva kao što su se i oni međusobno idejno razlikovali. Moji lični favoriti na ovom albumu su ZEPPELIN klasik Immigrant Song i numera Povedi me.

Sa aktuelnim izdanjem bend neće na očekivani način pohrliti na vrhove domaćih lista, i činjenica je da će biti potrebna i neka drugačija potvrda njihovog talenta na sledećim ostvarenjima.

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera