IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

NEVERNE BEBENeverne Bebe 3 • Južno od sreće"

(Hi-Fi Centar) CD, MC -  maj 2007.

Tokom poslednje dekade NEVERNE BEBE kao sastav su postali neizostavan deo ovdašnjeg miljea. lako su objavili tek tri albuma, njihova konstantna prisutnost verodostojno ih je predstavila javnosti.
Poznati su i opšte prihvaćeni njihovi brojni koncertni nastupi, takođe veliki broj ''tezgi" po klubovima, gde su upravo oni predstavljali svojevrsni „trademark", kada su u ''igri'' pomenuti prostori.

Poslednjih nekoliko godina njihova prisutnost i aktivno učešće u namenskoj emisiji (ne bez evidentne političke pozadine) „Trećeg kanala RTS-a" - ''3K-DUR'', takođe ih je približila prosečnom konzumentu, i još jednom je pokazala, koliko su zapravo zanatski dobro ''potkovani" članovi benda. Tokom dosadašnjeg dela karijere, nije u korak išla njihova sviračka virtuoznost i profesionalizam, sa pesmama koje su imali na repertoaru na svoja prva dva albuma.

Estradni pristup sa jedne strane, siromašna i uobičajena patetično-plačljiva tekstualna ponuda, i želja za rockerskim načinom života i takvim sistemima vrednosti sa druge strane, nisu baš išli ruku pod ruku. Lider Milan Đurdević neosporno vrlo kvalitetan instrumentalista i profesionalac, znao je da svojim, u medijima pogrešnim pristupom kompletnoj priči u marketinškom smislu, još više udalji NEVERNE BEBE od potencijalnog cilja. Bilo da je taj cilj veća komercijalnost, ili jasniji stav, šta su zapravo i šta bi trebale biti NEVERNE BEBE. Svejedno, i pored takve realnosti BEBE su se izborile za vlastiti status, koji je takav kakav jeste.

„Južno od sreće" dugo pripreman i temeljno koncipiran, na tržište izlazi nakon porodičnog gubitka roditelja, oca i majke Milana i basiste Vlade Đurdevića - Bose i Bude, kojima je ovaj album u celini posvećen. Treba reći da je inače ovo i najbolje ostvarenje benda u dosadašnjem toku karijere, koje je više od prethodna dva uspelo da pomiri tekst i muziku, atmosferu i koncept.

„Južno od sreće" od početka do kraja predstavlja svojevrsnu emotivno-ljubavnu elegiju, gde se u muzičkom smislu prepliću simfonijski aranžmani, džezistički tajming i vokalna smirenost. Nekoliko pesama bih izdvojio, meni najzanimljiviju Kišu, uživo odsviranu Divlje svinje, te pesmu Pravda i instrumental Serbian song. Album je sniman i miksovan u studiju ''Music Factory" od novembra'99-e do decembra 2000-te. Milan Đurdević je odlično obavio ulogu producenta. „Južnije od sreće" je da ponovim do sada najozbiljnije izdanje benda, koji sa druge strane nije odstupio od njihovog ranijeg koncepta, a ipak je od ponuđene priče do sada izvukao najviše. Milan Đurdević je najači kada svira i kada ne objašnjava značaj benda, jer tada zna da pretera i ''zastrani".

NEVERNE BEBE nisu rock bend kakav bi on želeo da budu, jesu vrlo estradni sastav, ali u takvoj koži se i najbolje snalaze. U muzičkom smislu sa novim albumom napravljen je značajan pomak ka kvalitetu.

 

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera