IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

DEL ARNO BANDRetrospective"

(Automatik) 2 CD, 2 MC -  august 2001

Petnaestogodišnjicu postojanja DEL ARNO BAND proslavlja objavljivanjem dvostrukog CD seta naziva - „Retrospective". Tokom, za naše uslove raspektabilne, vremenske karijere, koja nije baš sve vreme imala skladan kontinuitet, DAB su se izborili za mesto pri samom vrhu na ovdašnjoj sceni. Nije to samo zbog toga, kako bi neki zlobnici rekli što su jedini reggae bend u zemlji, već je činjenica da su imali i imaju kvalitet, koji je tokom perioda postojao sve vidljiviji i očigledniji. Od prvih dana grupu su predvodili braća Matić Jovan i Vladan, ali postava je prečesto morala da se menja, tako da su kroz grupu prodefilovale više desetine muzičara.

Često je to bilo iz opravdanih razloga, a nekad i zbog profesionalnog razmimoilaženja. Na koncertima, i na snimcima DAB su širili pozitivnu energiju, iako njihov medijski nastup ma kako izgledao prirodan i spontan, često je bio isuviše „estradizovan", a mnogo manje ''cool". Sam lider grupe Joca Matić, često je unutar sebe imao raskorak izmedu želja i mogućnosti, odnosa prema poslu, sceni i javnosti, i to je moglo da udalji bend od očekivanog cilja. To je i jedan od razloga što je grupa tokom petnaest godina karijere užasno malo snimila, što predstavlja podatak koji nije za hvalu. Ali, muzička rafiniranost, bez obzira na osude jednog dela javnosti, zbog koketiranja sa komercijalnijom (pop) formom, iz godine u godinu je postajala jasnija, a grupa muzički kvalitetnija.

„Retrospective" sadrži obiman materijal od 27 pesama, što studijskih, što ''live", što demo numera, od kojih su neke ovde po prvi put ''tiskane". Manje-više sve ono važno što je bend do sada snimio, a da predstavlja njihov „Best Of" je tu, i sa samom kompilacijom prijatelji grupe mogu biti u potpunosti zadovoljni.

Od DAB-a očekujemo nove studijske snimke u najskorije vreme, i više posvećenosti samom načinu tretiranja vlastite karijere, koja bi u realizatorskom smislu morala biti ''opuštenija" i prema inostranstvu prodornija.

 

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera