IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

ĐORĐE DAVID & FUZZBOXĐorde David & Fuzzbox"

 (Hi-Fi Centar) CD, MC - oktobar 2001.

 Nekadašnji pevač beogradskog sastava GENERACIJA 5 realizovao je svoj drugi po redu solistički album. Đorde David je teatralan solista i ekscentrična figura, koji u svakom trenutku mora biti u centru pažnje. Njegova pomenuta teatralnost je opšte poznata, on je jednako i medijski i vanmedijski potencira, i predstavlja sastavni deo karaktera. Teško je podneo ''odstranjivanje" iz GENERACIJE 5, ali se po svemu sudeći potrudio da i dalje bude medijski i muzički odsutan.

Kiki Lesandrić je preuzeo na sebe ulogu muzičkog autora albuma i čini se da je veoma dobro psihološki prozreo pevačeve mogućnosti i sposobnosti. lako sam Đorde David Nikolić ističe da je on 100 posto u rock'n rollu, i ovo što radi predstavlja rock and roll, ipak kompletna priča ima mnogo više veze sa ovdašnjom estradnom porukom. Tu su sličnosti Đorda Davida i valjevsko-beogradskih NEVERNIH BEBA, u pristupu poslu, medijima, karijeri i svemu ostalom uglavnom identične. Dakle u igri je domaća estrada, „Hi-Fi Centar'' se logično „uhodao" u takvu priču i igranka može da počne.

Sam album beogradskog pevača, pesme i pristup, pokazuju da je posao odrađen profesionalno, i da u granicama ovako ponuđenih pesama, se u suštini i nije moglo više postići. Materijal žanrovski ima najviše elemenata nekog mainstream rocka iz periods 8O-tih godina, ''prevedenog" na ovdašnje podneblje i ovdašnju tekstualnu priču. Za tekstove je manje bila zadužena Marijana Popović, koja je ušla u pevačevu psihologiju upravo onako kako je ovaj zamišljao. Sam album traje kratko, nema nekih naročito prepoznatljivih pesama, ali ni slabijih strana.

Radi se o jednom sasvim solidnom albumu, koji u načelu Nikolićevu reputaciju na ovdašnjim prostorima može samo da pojača. Ono što meni lično smeta, a može da smeta i odbija i druge dobronamerne konzumente, je sam pevačev pristup, a to je da ponovim estradna psihologija, estrada i samo estrada. Ali, ko voli neka izvoli.

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera