IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

DECA LOŠIH MUZIČARA "Dobar Dan"

(Take It Or Leave It) CD, MC.

 

Jedan od sastava koji je na svojoj koži osetio nemogućnost boljeg plasmana svog debija je i beogradski DLM. Njihovo prvo izdanje objavljeno u produkciji niškog ''Sorabia Disca'', pojavilo se u formi kasete, mada je bio planiran i format albuma - i nije uspelo da zadovolji glad zatečenog tržišta i publike. Krivac zbog nastale sitaucije bio je i ostao izdavač, koji zbog svojih megalomanskih planova, izdavačkih grešaka, vremenskih prekoračenja i drugih poslovnih promašaja, nije uspeo da ovaj naslov plasira na primerniji način. U zamci izdavačke poslovne tragičnosti "Sorabia Disca'' našli su se mnogi sastavi i izvodači koji su radili za navedenu etiketu, ali su možda najdeblji kraj izvukli Beograđani iz sastava DECA LOŠIH MUZIČARA.

Ovaj primer nisam naveo da bih lično lamentirao nad nastalom situacijom u kojoj se našao bend jer mislim da su i oni sami tokom dosadašnje karijere pravili greške koje su uticale na mesto i status njih samih unutar ovdašnje produkcije, ali njihov slučaj je verovatno najtipičniji kada se govori o neiskorišćenim prilikama ovdašnjeg novijeg izdavaštva. lako postoje već nekoliko godina, ekspanzija interesovanja za ono što bend radi krenula je tokom sezone 1992-93, a objavljivanje kasetnog izdanja logično je pospešilo i medijsku intrigrantnost nadobudnih Beogrđana. Prodaja je išla iznad očekivanja, tržište je tražilo kasetu, ali ona nije bila distribuirana u dovoljnoj meri čak ni kada je o Beogradu kao glavnom centru reč. Grupa je zbog toga drastično gubila, a i publika koja je u sve većem broju dolazila na njihove nastupe, ostala je uskraćena za nabavku izdanja.

"Take It Or Leave It", pokušava mada izgleda dosta kasno, da u izdavačkom smislu ispravi greške "Sorabia Disca'", ali i da ako je moguće, zajedno s bendom nešto zaradi. Kako nisu najjasnije relacije na liniji izdavač-bend, pokazaće vreme da li je ili nije neko na gubitku ili 'pak dobitku, uglavnom saradnja "Take It Or Leave It"-a i DLM-a, rezultirala je mada možda kasno reizdanjem kasete "Dobar Dan'', ovog puta i u formi albuma.

DLM se tokom proteklog vremena etablirao kao jedan od sastava pred kojim je sjajna budućnost. Dobar deo ovdašnje kritike nije se ustezao od hvalospeva uoućenih na račun muzike benda. Takođe i publika je u dobroj meri rekla svoje - da. Koncerti su im sve puniji. lako za DLM smatram da su dobar sastav, mišljenje o njihovoj muzici mi se uglavnom razlikuje od mišljenja jednog dela kolega. Naime, iako su lobar, DLM nisu toliko kvalitetatn sastav kakvim ga mnogi smatraju. Njihova urbanizovana Funk varijanta trominutnih ili nešto dužih kompozicija, u dobroj meri je šablonizovana i ne tako vešto prekopirana od aktuelnih uzora, naročito onih najnovijih tipa Red Hot Chili Pappers. Tekstualno - "brbljiva" podloga za neke možda interesantna, dobrim delom je i degutantna, suviše otvorena i na mahove iritirajuća. Moje navedene zamerke se ne odnose na ono što je pozitivno i kvalitetno a njihovom izrazu. A to je pre svega energija koju reflektuju preko pesama, ali koja je evidentna i na njihovim nastupima. Tretiranje duvačke linije svojim modernim pristupom, takođe spada a jače strane njihovog izraza. "Promocija" prvog albuma DLM-a, "Dobar Dan', suviše je dugo trajala i pesme sa ovog izdanja su na neki način bile preeksploatisane. Drugi album će pokazati koliko je i u kojoj meri bend muzički zreliji i spremniji da se suoči sa novim kreativnim izrazom.

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera