IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

EYESBURNFool Control"

 (Free B 92) CD, MC - 2000.

 

Dugoočekivani novi album beogradskih core-reggae freakova predstavlja krunu njihove dosadašnje karijere. „Fool Control" je treći~po redu album benda koji a drugoj polovini 90-tih godina nije imao kontinuiniranu karijeru, ali je zato davao „udarce" kada je to bilo potrebno. Predvođeni Nemanjom Kojićem - Kojotom gitaristom, trombonistom, autorom i pevačem - EVESBURN su uspeli da izrastu u ozbiljan sastav koji na terenu onoga što najbolje poznaje i oseća, se snalazi kao riba u vodi. Dok je prvi album „Freedomaed" najavio ozbiljnije mogućnosti benda, drugi ''Dog Life" potvrdio ubedljivost poruke, treći je naglasio izražajnu zrelost, sviračku odlučnost i značaj koncepta kao postavljene forme. EYSBURN-ova popularnost u samom Beogradu, a ubrzo i širom Srbije usledila je nakon konstantnog emitovanja njihove verzije Marlijevog Exodus-a na programima radia „B 92". To je pomoglo širem prihvatnju muzike grupe, prodaji albuma „Dog Life" (Metropolis Records) i početku tretiranja karijere grupe na jedan ozbiljniji način. Ipak je jedna pesma progurala priču, koja je ubrzo dobila novo ruho i drugačiji oblik. Beograđani su takođe pokazali političku svest i jasan stav oko promotivne turneje „Izađi na crtu" gde je mogao da čuje i da ih vidi neko ko u drugačijim okolnostima ne bi imao priliku.

„Fool Control" je tako dugo bio pripreman u venama i mozgu članova benda, i pokazalo se po njegovom izlasku, da predstavlja krunu dosadašnje karijere. Jedanest pesama koje se nalaze na izdanju slušljivije su možda nego one koje je bend pravio a ranoj fazi, ali i ubedljivije, jasnije, aranžersko-produkcijski formiranije. War Control i naslovna Fool Control su nešto više od ostalih „izguranije" u prvi plan i izvučene su za ,.širu" radijsko-medijsku upotrebu. Od ličnih favorita izdvojio bih još numere Sun, Bite The Soul, Mental Murderation mada izdanje u celosti poseduje skladni kontinuitet i može se, iako to nije bio cilj, posmatrati kao povezujuća celina. Album je sniman i miksovan u „Akademija" studiju od februara do aprila 2000. godine. Producent je bio Saša Janković, ko-producent Mysterious, a miksovao je Nikola BLOCK OUT Vranjković.

„Fool Control" predstavlja krunu dosadašnje faze rada EYESBURNA i jedno je od boljih izdanja koja su se pojavila tokom 2000. godine.

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera