IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

NEGATIVENegative"

 (Automatic) CD, MC - 1999.

 

Nakon završene avanture u degutaninom projektu srpske realnosti iz protekle decenije, sastavu TAP 011, jedna od dve pevačice Ivana Pavlović, odlučuje se da krene u ozbiljnije muzičke vode. Kako je već neko vreme i najavljivala, a svoj bend i testirala, kucnuo je i pravi čas da se javnost upozna sa NEGATIVOM. Njihovo debi ostvarenje objavljule beogradski „Automatic", a pripremljena javnost, kako izgleda, sa odobravanjem je spremna da prihvati izmenjeniju i drugačiju urbanu heroinu.

Istoimeni album upoznaje javnost da u ovoj grupi vlada kolektivna ,.svest", timski rad i neka vrsta zajedništva. NEGATIVE su orijentisani ka pop-rocku ili rock-popu, s tim da su studijski više „upeglani'', a ''uživo" malo više ''besni". Medijski tretman prema NEGATIVU je po sam bend, bar u ovoj prvoj fazi, više nego povoljan i javnost je u punoj meri upućena, infomusana, a od ranije i pripremljena za jednu ovakvu super grupu.

Samo izdanje ne pokazuje da je to baš sve super i idealno. Istina, daleko je od lošeg a ponuđeni maferijal za ovdašnje snižene standarde je iznad prosečnog. Tehnički detalji uz produkciju Vlade Negovanovića i Dream Teama odgovaraju standardima sadašnjeg trenutka, ali pesme same po sebi ne poseduju baš toliku vrednost, pamtljivost. ''Negative" je, da ponovim, iznad proseka ostvarenje ali daloko od kvalitetnog albuma kakvim ga jedan deo javnosti predstavlja. Treba pozdraviti Ivaninu želju za kreativnom i izražajnom promenom, ali ona ne dolazi preko noći. Priča o NEGATIVU u domaćoj sredini je i priča o standardnom ukazivanju šanse onima koji su na ovaj ili onaj način medijaki podobni. Nije rocker onaj koji to jeste već onaj za kojeg medijski dušebriznici misle da je podoban. Samoj Ivani i NEGATIVU ova opaska se ne maže najdirektnije pripisati, a odgovornost što su „dobrodošli" prebaciti, ali je jasno da su kao ''nevini'' progurani i dato je zeleno svetlo za njihov medijski plasman. Nadam se da će NEGATIVE na svojim sledećim izdanjima pokazati koliki su njihovi domeni u realnom izražajnom smislu.

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera