IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

DR. PROJECT POINT BLANC „Blue Deal"

 (IT MM) CD, MC -  mart 2001.

Dragoljub Crnčević-Crnke je već ''neko" vreme sa dužim ili kraćim prekidima aktivan na ovdašnjem muzičkom nebu. Poznato je njegovo interesovanje za blues i slične žanrovske forme kojima je veran skoro četvrt veka. Njegovi počeci na domaćem tlu što se diskografije tiče potiču iz perioda realizacije albuma-projekta nazvanog DRAGOLJUBOV TAXI. U to vreme, krajem 70-tih bila je aktuelna trendi varijanta vezana za uticaj muzike J. J. Cale-a sa jedne i DIRE STRAITS-a sa druge strane. Bio je povoljan momenat da se tako nešto pojavi i ovde, i Dragoljub je iskoristio šansu, koja je u brojnim segmentima ipak ostala nedorečena. Od 1983. godine kreće njegova POINT BLANC avantura, koja je bila prekidana, nije posedovala kontinuitet, ali što se ovdašnjih blues kretanja tiče, bend je uspeo da stekne respektabilno kult sledbeništvo i u granicama mogućnosti ostvari solidnu afirmaciju.

"Blue Deal" uz jednog starog saradnika sa prošlog albuma klavijaturiste Darka Grujića - po ko zna koji put morao je da bude realizovan sa novim saradnicima. Album po svojoj unutrašnjoj formi nastavlja tamo gde su stala prethodna ostvarenja, i to nema nekih specijalnih novina. „Blue Deal" sadrži 13 tema, u jednoj gostuje etablirani britanski harmonikaš Džon O'Liri koji je nastupao sa bendom i na nekoliko promotivnih koncerata. To je i dalje jedna mainstream varijanta bluesa, dobrim delom upakovana u cool ambijent i melanholični dijapazon Bakijevih razmišljanja, koji je u potpunosti i autorski, a ne samo vokalno i gitarski bio zastupljen na albumu.

Za pohvalu je i znatno ubedljiviji produkcijski utisak na „Blue Deal" albumu, nego što je to bio slučaj na prethodnim POINT BLANC ostvarenjima. Sve zasluge pripadaju Aleksandru Tokoviću kao producentu i Predragu Stevoviću koli je bio zadužen za post-produkciju.

„Blue Deal" je u dosadašnjem katalogu jedno od njihovih najrespektabilnijih izdanja, sa kojim je, nažalost, teško verovati da će status na ovim još uvek tužnim prostorima, za njih same biti poboljšan.

 

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera