IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

RAMBO AMADEUSDon't Happy Be Worry"

 (Metropolis) CD, MC - 2000.

 

Novi album Antonija Pušića objavljuje beogradski „Metropolis", a u isto vreme za teritoriju Slovenije i Hrvatske , „Dallas Records". Poznata je Rambova prilično velika populamost u Sloveniji, gotovo ekvivalentna onoj u Srbiji, a takođe mu rastu akcije u Hrvatskoj. Zbog toga je dobro što novi album „udara" sličnim intenzitetom i na publiku u pomenutim teritorijama. Rambo je već od ranije imao izdavača u Sloveniji, to je bila ''Vynilmania'', a glavni čovek te firme bio je zadužen i za kompletan medijski i koncertni marketing u toj državi. Sada su apetiti mnogo veći i sigurno je da će novim albumom herceg-novljanski umetnik pokušati da svoje pozicije učvrsti i ojača.

Ali, ''Don't Happy Be Worry'' ne spada u njegova ubojita ostvarenja, može se slobodno reći da je u koncepcijsko-realizatorskom smislu korak nazad. Naime, priča sa „Titanika'' i „Mikroorganizmie" je ponovljena u većoj formi, ideje i teme su slične, naracija očekivana, eranžersko-produkcijska rešenja šablonizirana, ledino su „imaginarni'' ekteri - druga lica koja su uključena u neke druge događaje i drugačije scenarističko-režijske formule.

Novi Rambov album zbog navedenih propusta ne spada u bolja ostvarenja i slobodno se može reći kako je u njegovom slučaju usledio vldljivi kreativni pad. On se istina ne primećuje na njegovim koncertnim seansama gde je doza lucidnosti zadržana, te na efektan način iz pertormansa u performans usavršavana. Ali, to su koncerti. Studijski, i pored tehničke parlekcije, priča je u potpunosti ponovljena i to u velikoj meri smeta. Rambo, koji veliku energiju slaže u originalnost i čiji se izražajni koncept upravo zasniva na „otkrivanju" novih polja verbalno-zvučne percepcije ne bi smeo da identičnu priču ponovi više puta.

„Don't Happy Be Worry'', zbog svega pomenutog, ima tretman razočaravajućeg proizvoda.

 

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera