IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

ŠABLONČuvaj snagu"

(IT MM) CD-R, MC - 1999.

 

Beogradski sastav ŠABLON predvodi autor, gitarista i pevač Aleksandar Delič, oko kojeg se manje-više sve bitno okreće. Postoje skoro desetak godina, iako njihov rad nije vezan za određeni kontinuitet. Zato su tokom pomenutog perioda oblavili tek dva izdanja.

„Čuvaj snagu" je sniman tokom leta '98. i trebalo je skoro godinu i po dana da bend nađe izdavača koji će stati iza projekta. Naravno bilo je i objektivnih razloga koji se odnose ne samo na aktere sa polja kulture, već i generalnog života nacije na ovim prostorima (što nešto nije išlo kako je trebalo da ide), pa ni momci iz ovog benda u tom smislu nisu izuzetak. Inače kada se već piše ili govori o grupi, vredi istaćl da pripadaju mladoj srednjoj generaciji sa ne malim muzičkim iskustvom.

Album je realizovan u studiju Branka Potkonjaka koji je zajedno sa bendom bio i producem numera. Kao gost na jednoj pesmi pojavljuje se i Pile „Tele Shop" medijska zvezda inkrimisane „Pink televizije" nekadašnji član požarevačkog sastava ELEKTRIČNI PILIĆI. U pitanju je pesma Bioskop Slavija, interesantan song nostalgično-socijalne tematike. Grupa je imala još jednog gosta i to u ulozi pratećeg vokala u kompoziciji Digni glavu. Reč je o Biljani Bogović. Sve ostalo su uradili oslonjeni na vlastite snage.

Muzički izraz grupe ŠABLON kreće se na liniji rock-popa ili pop-rocka, ako vam se više sviđa. Pesme nemaju složeniju izražajnu strukturu, Delićev vokal i pametno korišćen gitarski rad uglavnom nose materijal. Ipak, ŠABLON ne uspevaju da ostvare jači dojam na potencijalnog slušaoca-kupca i domet je ograničen. Njihovo najjače oružje je energija primetna preko pesama, ali i na ''živim'' kontaktima. Ipak, ostalih aduta je premalo ili su prikriveni tako da veoma teško izlaze iz strukture pesama. Smeta i nepostojanje ''živog'' bubnja koji za bend ovakve sviračke postavke predstavlja dodatni hendikep.

''Čuvaj snagu'' tako, i pored određenih dobrih strana, ne izlazi iz granice prosečnosti, a to u nekom dolazećem periodu verovatno neće ništa promeniti nabolje kada se govori o statusu Delićevog benda unutar ovdašnje muzičke sredine.

 

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera