IZDANJA

Recenzije Baneta Loknera

04.04.2003.

 

 

  

SUNSHINELive"

 (Metropolis) CD, MC - april 2001.

 

Nakon tri albuma i jednog CD singla beogradski sastav SUNSHINE, odlučio se da objavi "živi" album. On dolazi u vreme najveće popularnosti prupe koju prati i respektabilan komercijalni uspeh. Ne znam da li su Bane i ekipa u tiražnom smislu dostigli maksimum, ali njihova popularnost, traženost na tržištu i sve ostalo što ide uz to su u nekoj vrsti kulminacije. U takvom kontekstu možda je pomalo i čudno što se bend odlučuje u ovom trenutku da u svojoj diskografiji uknjiži koncertni album. Ali, odluka je bila na strani benda i svaki komentar u tom pravcu je izlišan.

SUNSHINE su tokom 2000. godine i još nešto ranije uspeli da prevaziđu barijeru isključivo klupskog benda i svoj koncertni show presele u prostore hala. Njihov sound na stage-u je bio maksimalno obogaćen i prostorno širok, a sviračka podrška u kombinaciji sa sound sistemom veoma efektno je delovala na oči i uši prisutnih fanova. Kvalitet benda se i ogledao upravo u veoma pametnom tretiranju aranžmanskih rešenja u njihovim pesmama, što ih je razlikovalo od drugih i od samog početka karijere ih svrstavalo u ozbiljan sastav.

''Live'' je realizovan u beogradskom ''SKC"-u, dakle u klupskom ambijentu i snimljeni koncerti su tejpovani tokom dva dana: 18. i 19. februara 2000. godine. Čini mi se da su SUNSHINE na ovom ''live'' izdanju, odnosno na snimcima zabeleženim u SKC-u, izgubili od svoje koncertne ubojitosti, snage i razorne energije koja je bila njihov prepoznatljivi adut. Svi znani hitovi su manje-više prisutni na albumu, ali čini se da pomalo nedostaje ona prostornost koja je viđena na njihovim drugim nastupima. Govori se da će Bane, lider grupe okrenuti list i napraviti neke personalne promene i da će novi studijski album biti ''napravljen" sa drugim saradnicima. Do tada, ''Live" će predstavljati izdanje i za bend i publiku, a ostaje da se vidi da li će njegova komercijalnost pratiti ranija ostvarenja grupe.

 

preuzeto iz knjige Kritičko pakovanje 2 ljubaznošću gospodina Baneta Loknera