IZDANJA

 

izvođač: Ray

album: Soundtrack

broj numera: 17

trajanje: 54' 27''

Koliko je vredno delo Raya Charlesa svima je jasno i naravno da je u skladu sa tom vrednošću zaslužio i ekranizaciju njegove biografije na celuloidu. U okviru promocije tog filma, koji ima ne samo zabavnu vrednost već i istorijsku, izdat je ovaj cd koji sadrži veliki broj živih snimaka. Ne bih želeo da sebi dozvolim tu slobodu da neadekvatno hvalim stvaralaštvo Raya pa ću to prepustiti vama. Ceo svet je garant da je njegovo delo večno.
Rainman

   

izvođač: New order

album: Waiting for the sirens' call

broj numera: 11

trajanje: 56' 49''

Minimalizam na omotu novog albuma grupe New order govori dovoljno o tome koliko je to velik bend. Samim prenosom informacije da je New order izdao novi album svi oni koji znaju, slušaju i cene rad ove grupe pohrliće da ga nabave. Ali sa stanovišta rock populacije ovaj cd deluje meko i deluje moderno što bi se reklo za široke narodne mase u diskotekama i na raznoraznim zabavama sa velikom posetom. Ja neki drugi ili neki poseban značaj ove muzike nisam video.
Rainman

   

izvođač: Ognjen i prijatelji

album: Tandara mandara

broj numera: 11

trajanje: 41' 08''

U očuvanju etno tradicije i ekipa koju je prikupio i organizovao Ognjen je dala svoj doprinos. Obzirom da na numerama preovlađuje klarinet nekako me sve podseća na narodnu baštinu južnih krajeva naše zemlje i nekako mi je ipak bliže narodnoj muzici nego popularnoj svetskoj muzici. Mada moram biti iskren da ne mogu uputiti nijednu zamerku ni na kvalitet muzičara i na nivo produkcije što je kada je u pitanju recenzija izdanja, a inače i nemam potrebu da išta kudim Želim da na neki način dočaran zvuk koji preovlađuje na ovom izdanju.
Rainman

   

izvođač: Earth-Wheel-Sky Band

album: XXI vek

broj numera: 11

trajanje: 41' 03''

Jedan od najboljih albuma iz edicije world music s naših prostora koji sma čuo. Postao je jedan od mojih omiljenih. Produkcija i aranžmani vrhunskih muzičara su u drugom planu naspram ogromne količine emocije koju ovaj cd nosi i koju logično prenosi na slušaoca. Elegična simbioza gitare i violine ili je svojstvena mom sklopu ili jednostavno to predstavlja dobitnu kombinaciju. Primetio sam da koliko god ne obraćao pažnju na prezentovane pesme ipak nisam mogao da se oduprem potrebi za većom pažnjom prilikom slušanja svake pesme ponaosob. Neke od njih su me navele da izmaštam neke svoje priče u sklop muzičke zavese koji je dopirao sa ovog cd-a. Sada ću opet da pustim pesmu east&west song i da odlutam u neke intimne predele svesti u kojima često lagerujem i uspomene i maštanja. Ajd ćao.
Rainman

   

izvođač: Hladno pivo

album: Šamar

broj numera: 9

trajanje: 41' 15''

Kod nas već ustaljeno poznat bend iz Hrvatske koji svira punk muziku koja dosta podseća na opus ''Zabranjenog pušenja''. U tom možda i leži deo razloga njihove popularnosti kod nas koja je navela izdavačku kuću ''Mascom records'' da izda ovaj album, jer kao zastupnici ''Warner musica'' kod nas bilo je i za očekivati da izdaju jedan od tiražnijih albuma u Hrvatskoj a takođe izdanje ''Warnera''. Na radio stanicama je već postala hit pesma ''frend'', koja govori o drugarstvu između muškarca i žene. Mlade generacije potpuno razumeju jezik kojim im ''Hladno pivo'' prezentuje i veruje im u adekvatnoj meri koliko ovi to iskreno i interpretiraju. Meni ovaj album nije muzički toliko baš epohalan, što se za muzičko podneblje susedne države nikad nije ni vezivalo u preteranoj meri ali poštujem uspešnost prenošenja ideje do konačnih konzumenata, dakle mladih. Momci iz benda su vrlo prijatni i potpomognuti određenim strukturama koje ih kod nas propagiraju mogu još mnogo da pruže u budućnosti. Za sada mislim da je album nedovoljno eksponiran ali očekujem solidan tiraž i eto ovog benda na stalnom spisku učesnika svih festivala kod nas, ubuduće.
Rainman