IZDANJA

 

izvođač: Orthodox Celts

album: A moment like longest day

broj numera: 11

trajanje: 45' 47''

Ko voli ovaj bend, ne bi trebao da bude razočaran. Nisam neki fan, ali ovo je skroz OK. Iznenadio sam se kad me je nešto podsetilo na Doors-e. Vokal mi malo vuče u tom pravcu, a i atmosfera u određenim pesmama. Stvarno to nisam očekivao. Nema toliko folka koliko se možda očekuje. Meni lično je drago. Album je dobar ali ima (mislim) veliku manu. Nema hit koji se možda očekuje. Medjutim, siguran sam da ce svirke ''Kelta'' biti dobro posećene. To je valjda cilj.
Samaran

Iskren da budem sem nešto malo "pogues-a" moje poznavanje irske muzike je vrlo oskudno no, ne trpajuci u taj kontekst "irska muzika", vrlo dobar album. Uz lepe melodije, opuštajuća gitara, ima i ukusnu dozu ambijentalnosti, i uz sve to lepo ukomponovan vokal. Moji favoriti su pesme 4,5,6 koje, možda i najbolje, odslikavaju raspon u kome se ovaj albim kreće. Odličan poklon nekom za rođendan.
Rainman

   

izvođač: Bjesovi

album: Na živo

broj numera: 10

trajanje: 42' 42''

Bjesovi. Zaslužili su da im ispišem puno ime i prezime. Ljude koji ovo mogu preslušati 5 puta za redom (kao što sam to ja učinio) ne bih pod obavezno klasifikovao kao normalne. Vrlo teška i zahtevna muzika za slušati, ali upravo u tome i jeste snaga ovog albuma. Čini mi se vrlo bliskom sa muzikom "zid mortal"-a , pa stoga momci obavezno preslušajte. Petarda!!!
Rainman

   

izvođač: Ritam nereda

album: Poriv

broj numera: 11

trajanje: 40' 51''

Mom muzičkom senzibilitetu možda i najbliži pravac. Zato će ovi momci uvek dobiti sve pohvale.
Ova gitara prosto ište piva. MNOGO PIVA!!! Ali tekstovi rođače? Ili su smisleno, namenski urađeni za gomilu klinaca-adolescenata koji pojma nemaju šta bi sa sobom pa idu okolo i prave sranja ili je ove momke bolelo dupe da se potrude da to bar malo uobliče-da na nešto liči. Gomila besmislica i banalnosti. Možda sam malo preostar za jednog neukog kritičara ali tako ja, ovo doživeh.
Rainman

   

izvođač: Darko Rundek

album: Ruke

broj numera: 15

trajanje: 73' 44''

Za moj ukus suviše eksperimentisanja sa instrumentima, ritmovima, pravcima pa čak i jezicima, a u isto vreme malo prave melodije. Jednom rečju mlako. Prava muzika za neki IN kafić gde bi mi verovatno i legla uz "Nikšićko" crno, i cice od kojih vrvi. Ali tu se moja konzumacija ovog albuma završava tako da u roku od godinu dana kad budem čuo uvodne akorde neke od pesama sa ovog albuma reći ću- ovo mi je poznato- umesto- uf odlična stvar od Rundeka, pojačaj.
J... ga, Šejn je otišao, a da li će se vratiti videćemo.
Rainman

   

izvođač: Eyesburn

album: Gabau

broj numera: 8

trajanje: 36' 04''

Cela stvar je max. dobro odrađena, momci zvuče kao da su za sobom ostavili milionske tiraž i gomile albuma. Krajnje opušteno, pri tom snažno i jasno. Čak mi i Kojotov glas zvuči nekako čvršće-odlučnije. Produkcija šta li je?! Ni muzike za koju imam manje razumevanja, ni boljeg albuma u okviru iste. Jedino, čini mi se da fali ono sto bi Rambo rekao "jedan pravi hit".
Rainman

   

izvođač: Rambo Amadeus

album: Bolje jedno vruće pivo nego 4 ladna

broj numera: 18

trajanje: 72' 55''

 

   

izvođač: Bajaga i instruktori

album: Best of live

broj numera: 16

trajanje: 74' 20''

Meni (u nekim pesmama) ovi ljudi zvuče kao da su se prvi put skupili i sviraju pesme nekog tamo Bajage…
Ipak bilo je lepo čuti neke pesme koje su obeležile moju adolescenciju do njenog samog kraja.
Ali prošlo je 10 godina od mojih 19… Neki ljudi, (prisutni na ovim koncertima) iz moje generacije i stariji, su izgleda odliučili da zauvek ostanu u tim godinama -barem muzički. Da li ih treba zbog toga osuđivati?
Rainman