IZDANJA

 

izvođač: Demo express 202 vol 2

album: Kompilacija najboljih srpskih demo bendova

broj numera: 14

trajanje: 58' 30''

Vrlo šaren i lep odabir predstavnika današnje demo rock scene. Kad kažem odabir mislim na pravce koji su zastupljeni na njemu. Nekako najviše ima metal zvuka ali je na njemu mesto našla i pesma koja je svojevrstan radio hit ''Sarme mojne'' od grupe ''Lenje pite''. Jako lepa pesma je ''Why'' od izvođača ''Irish stew''. Na ovom albumu su svoje mesto pronašli bendovi ''Moondive'', ''Inumbro'', ''Godišnji odmor'', pobednici odlukom žirija na Gitarijadi 2004. ''Demether'', ''Mithrill'', pobednici po odluci publike na Gitarijadi 2004. ''Infest'', ''Magma'', ''Hetera'' i ''Tales of dark''. Među njima ima sigurno mnogo onih koje ste već slušali u raznim prilikama a moguće da ima i vaših ortaka. S toga podržite mlade demo bendove jer oni treba da budu buduće velike zvezde, a ovako se počinje. Grupe Alogia, Bušmani, Claymore, Midgard i Abonos su već odavno snimili svoje autorske albume a za njima su krenuli Moondive, Hetera i Demether.
Ono što je korisno s lepim su kontakti sa svim bendovima koji bi trebalo da posluže u njihovoj daljoj promociji.
Jjelena

   

izvođač: Teška vremena

album: Vatra na nebu

broj numera: 9

trajanje: 39' 56''

Što su meni dali da radim recenziju za heavy metal? Mada, tekstovi su na srpskom, pevač je pevač i prizvuk staromodnosti ume da bude prijatan za moje uši. Pa mogla bi ovo da preslušam. Produkcija je na visokom nivou, slika koju dobijam nakon nekoliko numera je da muzika nije nešto moderna i da je glavni adut na koji bend ide pevač koji i dobro peva i dobro izgleda. Možda su ovo neke pesma nastale ranije. Dugo nismo imali bend koji ima dobrog pevača. Ja ne slušam ovu muziku ali onaj ko voli iskrenu svirku sa prizvukom metala u gitarskim deonicama će uživati. Muzičari su odlični u pojedinim sekvencama. Mislim da je šteta što aranžmani nisu malo drugačiji, tačnije prilagođeni vremenu, jer bi svakako ovo bio odličan album. Možda na sledećem albumu treba da o tome povedu više računa.
Jjelena

   

izvođač: Kraljevski Apartman

album: Rocker

broj numera: 12

trajanje: 47' 40''

Jedan od komercijalnijih bendova na našim prostorima. Možda je osnovni razlog taj što sviraju muziku koju sviraju i to rade iskreno. Njihova publika je uvek postojala. Međutim mislim da je pozitivno i to što pevaju na srpskom. Mada im tekstovi nisu nešto posebno ali se u potpunosti uklapa sa aranžmanima i sa melodijama. To je to. Srećom da apartman svira često pa ste ih imali prilike i čuti i time meni olakšali da o njihovom albumu pišem. Nekome će se ovo sviđati a nekom ne. Mada mi je lično zasmetala slika u bukletu na kojoj je publika sa koncerta Riblje čorbe na kom su svirali kao predgrupa. Ako je zbog promocije rock’n’rolla onda podržavam.
Džarovski

   

izvođač: Enjoy sarma

album: No fake smiles

broj numera: 10

trajanje: 34' 09''

Meni su dali da preslušam ovaj cd jer znaju da volim sarmu, tačnije da uživam u istoj. Nikad ranije nisam imao priliku da poslušam ovaj bend, mada sam čuo za njih. Prvi utisak je iznenadjujući. Malo me podsetilo na Cutwork, ali mi se čini da je ovo kud i kamo zreliji bend. Pesme su očekivano na engleskom, muzika je bazirana na rifovima. Prva pesma mi je gotivna, govori o tipu čiji ćale šeta neke ribe u privatnom stanu, ali to je ok jer kupio mu je auto, s kojim se drugari drže iz keš razloga, koji ima ribu koja je izgubila nevinost više puta i onda u refrenu...NO FAKE. Meni se dopalo. Nabavite i uživajte u sarmi.
Bart

   

izvođač: Psychoparadox

album: Reapeiron

broj numera: 13

trajanje: 42' 34''

Warriors of metal, hear my voice tonight!
Now it’s time to start the battle, now it’s time to fight!
Can you hear the tunder striking from the sky,
Faster than the speed of light coming from above!

Oh, feel the rage!
Feel the rising power on the stage
Of the metal storm!

Metal is my power, metal is my pride,
My heart is made of metal, metal is my blood!
Warriors of metal scream with me tonight
Metal is eternal, metal will never die!

(this song is dedicated to all true metal believers
for keeping the metal magic stronger than anything.)

Psychoparadox

   

izvođač: Bušmani

album: Bušmani

broj numera: 10

trajanje: 31' 55''

Trošila si život komad po komad, svaki novi korak bio ti je gorak. Melodic punk rock grupe Bušmani peva o ljubavi. Bila to nesrećna ljubav prema devojci (adio Mare adio bela Napoli adio sole mio adio moja ljubavi), ili bušmanska o slobodi (Nas zovu Bušmani, jer tamo gde smo mi, tamo su i koreni, nas zovu Bušmani, nikad nismo vezani, mi smo uvek slobodni) ili o Srbiji (Poleteti nije lako, jer krila nisu za sina srbije, krila su za druge). Prijatno sam iznenađen zvukom na ovom cd-u i poslušaću ga ponovo. Ajd ćao.
Bart

   

izvođač: Totalni klošari

album: Kakva korist od naslova

broj numera: 15

trajanje: 51' 35''

Street Punk/Oi! Odličan pank. Momci su očekivano reakcionarni. Stigli su da dotaknu slojeve društva na koje se gnušaju (J.... se svi, nema me na vašoj stanici), neizbežno ispijanje (Ja se samo radujem nek ide život i opijam se sve je lako kad si mlad), žene (nisam lud da pitam zbog čega si došla jer meni za sex i ne treba motiv), poslušnike sistema (ajde ludo kuče nemoj biti slepo) i naravno kao navijači Radničkog iz Niša navijačku (Radnički znaj, da te ludo volim ja). Sve u svemu zanimljivo!
Džarovski

   

izvođač: Kraljevski Apartman

album: Long Live Rock'n'Roll

broj numera: 8

trajanje: 35' 43''

Na ovom cd-u pored očekivanog zvuka i pesama nalazi se i inetresantan spot za pesmu ‘’Misterija’’. Ako ga niste kupili kada je izdat 2002. god a volite grupu Kraljevski apartman onda ga nabavite za arhivu.
Džarovski

   

izvođač: Psychoparadox

album: And Your Life Is Just Another Dream

broj numera: 10

trajanje: 39' 13''

Reizdanje prvog albuma pomenute grupe. Kratak i jasan death metal. U napomeni stoji da su ostavili produkcijske i ostale greške koje su tada nastale da bi muzički odrasli svesni svojih nedostataka. Ne sumnjam da ovaj zvuk ima svoje fanove, ne sumnjam ni da se ovaj album traži u inostranstvu, mada je meni mnogo, znači da je dobar.
Bart