IZDANJA

 

 

izvođač: Kanda, Kodža i Nebojša

album: Prekidi stvarnosti

broj numera: 11

trajanje: 58' 07''

Posle dugo vremena u kom je Oliver bio odsutan kako zbog odlaska u Ameriku tako i zbog verovatno nekih privatnih obaveza desio se ovaj novi cd. Dočekan je kako i zaslužuje i od novinara i od konzumenata tačnije od fanova ovog benda. Fanovi neće biti razočarani jer KKN nije odstupio od svoje karakteristične forme i uz karakteristično interpretiranje vokala, ali stiče se utisak da pesme sve više liče jedna na drugu prvenstveno bojom i ritmom. Možda nisam najdublje ušao u stvaralaštvo ovog benda ali kao da nije ni bilo šta posebno da me privuče i uvede a da nije opuštena atmosfera koja mi pomaže da se opustim. Pošto nisam poznat kao opušten ipak ću nastaviti da tragam za nekim opširnijim stvaralaštvom a do tada ću samo da dam odličnu ocenu ovom albumu jer nisam ja taj koji šta god mislio o njemu sme i može da ga kudi jer je album odličan. Nemojte zameriti na mom preteranom očekivanju.
Samaran

   

izvođač: Dža ili Bu

album: Retrovizor

broj numera: 22

trajanje: 77' 05''

Best of sa svim hitovima ove grupe je svakako vredno izdanje kako zbog toga što je u pitanju vredan beogradski rock sastav tako i zbog činjenice da se na cd-u ovaj put nalaze i mnoge njihove pesme koje su bile samo na kasetama. Sve ovo ima značaj kod mlađih naraštaja jer su možda propustili opus ovog benda i opet na najbolji način podsećaju da rock'n'roll ipak živi. Na ovom albumu su i neke nove pesmice tako da ga svakako treba imati u kolekciji. Članovi ovog benda su u međuvremenu radili u sklopu projekta ''Chornobyl in house''. Povratak na primarni bend najavljuje izradu novog albuma, što je za rock muziku ovog trenutka najvažnije.
Samaran

   

izvođač: Zmajevi

album: Spasonosni pilot varvarskih ideoplana

broj numera: 13

trajanje: 46' 08''

Grupa sredovečnih ostvarenih ljudi je odlučila da kako kažu igranje basketa iz hobija zamene sviranjem. Ozbiljnošću ovog poduhvata su odavno izašli iz svere razbibrige ili hobija. Produkcijski veoma interesantan igrački cd, uz koji može da se odmara radi i đuska. Pesma ''Ko se mača lati'' je verovatno budući hit. Pesme su na srpskom i na engleskom jeziku pomalo nostalgične, i potpuno su ubedljive. Po ozbiljnosti promocije ovaj bend ima izrazito ozbiljne namere kada je naša muzička scena u pitanju a sudeći po njihovoj ozbiljnosti nisu daleko od toga. Mešavina svih muzičkih pravaca obećava.
Samaran

   

izvođač: Cactus Jack

album: Natur All

broj numera: 11

trajanje: 39' 11''

Ubedljivo najbolje rešenje omota u poslednjih x godina. Iako očekivano, naizgled već viđeno, ili što bi neki rekli ''to sam i ja mogao da smislim'', ''Cactus Jack'' je ipak i ostvario. Omot koji izgleda kao staro Marskhallovo pojačalo na kom istim fontom piše ''Natur All'' tera te da razmišljaš da je sve na ovom albumu prirodno i da sve to bend i natura. Unutrašnji deo je podeljen na buklet sa slikama i tekstovima i na sam cd na kom je kvalitetno odštampan izgled nekadašnjih ploča koja tako dobro izgleda da se ovaj pokušaj ne može nazvati zezalicom. Sama svirka je poznata kada je u pitanju ovaj bend. Pomalo uticaja ''Deep purple'' pomalo ''Led Zeppelin'' a neočekivano i ''U2''. Sve skupa autorsko delo na srpskom jeziku i stoga od nas dobija zbog principijelnog pristupa visoke ocene iako je produkcija ispod očekivanja kada se zna koliko ovaj bend dobro zvuči uživo. Ne sumnjam da će se ove pesme vrteti po Srbiji i bilo bi lepo kada bi scena bila toliko jaka i povezana i da ima još bendova koji bi zajedno probili blokadu koja preti da nas skroz izoluje. Sve u svemu vredan bend i koristan album.
Samaran

 

izvođač: The Chablon

album: Krvopija

broj numera: 15

trajanje: 54' 40''

Od kada su naši članovi-osnivači, grupa ''Šablon'', pre tri godine pristupili pokretu i u tome našli novu inicijalnu kapslu za nastavak karijere, što smatram donekle i svojim uspehom, prošlo je mnogo vremena. Album je mnogo ranije bio završen ali je izdavanje kasnilo. Razlog je isčekivanje da se album izda za PGP i time kruniše dosadašnja prisutnost po svim osnovama. Sale i Peđa su ovu pauzu iskoristile da album dopune novim pesmama. Ovaj album je u osnovi rock mada su korištena mnoga savremeno tehnološka dostignuća i moderno je produciran. Naziv ''krvopija'', iz prva asocira na osobu ženskog pola sa određenim afinitetima ali u konstalaciji sa ostalim pesmama i Ijihovim tematikama čini mi se da je cilj opisivanje savremenog društva u kome živimo koje ponekad ima ružno lice. Jedna od boljih pesama na albumu je obrada Lennijevog hita ''Believe'', a meni se lično sviđa pesma ''Ja te zovem''. Medijska promocija, video spotovi a potom i nastupi svakako će u mnogome biti logičan sled prezentacije ovog albuma, a nakon tog utrošenog vremena sumiraće se rezultati. Obratite pažnju na ovo izdanje i uživajte.
Samaran

 

izvođač: Lira Vega

album: Lira Vega

broj numera: 12

trajanje: 43' 50''

Medijski izreklamiran bend za koji ste sigurno čuli kako kroz najave nekih od koncerata koje su radili tako i kroz spotove koji se nalaze na raznim top listama. Sve to ne čudi obzirom da u bendu sviraju Utvar (bubnjevi) i Aćim (bas), a i ostali članovi su već dugo u ovoj priči. Ja ne mogu a da ne zamerim zbog pevanja na engleskom i nedostatka nečega nakon slušanja albuma, ali je specifičnost, a može se reći i ekscentričnost pevačice adut na koji se treba igrati. Promociju su organizovali u planetarijumu da bi prisutnima priuštili posmatranje sazvežđa Vega. Time njihova teatralnost pokazuje da se ne završava sve na sviranju i da je priča kud i kamo maštovitija i razložnija.
Samaran

 

izvođač: Urban Puls

album: Vreme

broj numera: 9

trajanje: 36' 30''

Jedna, ako ne i najbolja mlada grupa trenutno u nas, Urban puls, obreo se ovim izdanjem među onim bendovima koji su autorskim izdanjem zaslužili status ozbiljnog benda, a od kog se, nakon preslušavanja ovog albuma, mnogo mnogo više očekuje na nekom od narednih izdanja. Pesme su delom na srpskom, delom na engleskom, uz utisak da ono što im je potrebno za uspeh u ovoj sveri muzike imaju. Omot je pristojno dizajniran, zvuk je moderan i jak čemu verovatno doprinosi produkcija Vlade Negovanovića. A ono što je na omotu, meni ostavilo pozitivan utisak, je priča ispisana od naslova pesama što samo potvrđuje ono što sam rekao na početku ove recenzije. Što se tiče nas iz Nekog Roka Nikola i drugovi imaće maksimalnu podršku.
Samaran

izvođač: Negative

album: Ni ovde ni tamo

broj numera: 13

trajanje: 48' 13''

Odlična i uhoslušno dobro producirana svirka uz nemožesenepohvaliti Ivanin vokal je prvi utisak koji oslikava dugo očekivani album Negativa koji poprima pažnju kad je u pitanju domaća rock scena i izdanja na istoj. Uz Eyesburn možda i najinventivnije rock izdanje u 2003. Posebne pohvale idu na račun tekstova koji su na srpskom jeziku ali stiče se utisak da su klinački bez neke jače poruke. Sa stanovištva komercijalnosti ovo ne bi trebalo da bude neka posebna kritika. Koliko će se ovaj cd kotirati po vašim domovima i koliki tiraž može da postigne ne može da zna niko ali mi mislimo da zaslužuje nešto veću količinu pažnje od strane onih koji mogu pomoći da ovim albumom i ovom grupom i ostali rock bendovi zažive nešto ozbiljnije na teritoriji naše zemlje.
Samaran

izvođač: Night shift

album: Undercovers

broj numera: 10

trajanje: 37' 07''

Šteta što pesme nisu autorske i na srpskom.
Bend je definitivno isplivao iz klubskog u koncertni. Vrlo ozbiljan album, dobro odsviran i za naše uslove tehnički dobar. Vidi se da momci vrlo ozbiljno shvataju stvari i kapiraju da bez rada i truda nema uspeha. Siguran sam da će publika dobro prihvatiti ovo izdanje i da će ga rado slušati, mada mi se čini da je muzičarima bio osnovni cilj da ploča bude samo poziv na svirke koje, hvala bogu, ovaj bend pravi dosta često. Još jednom napominjem da mi je strašno žao što nisu autorske pesme na albume, jer energija koju imaju ove obrade daje znak da se radi o bendu koji može da učini nešto što niko nije, već više od deceniju, na našim prostorima.
Samaran