Izložba ilustrovanih filmskih plakata Stevana Aleksića u mts Dvorani

 

Foto: arhiva Stevana Aleksića

 

Izložba ilustrovanih filmskih plakata Stevana Aleksića vizuelnog umetnika, scenografa i ilustratora već sada je dostupna na uvid posetiocima Galerije mts Dvorane, koji bi da pogledaju i ostale radove umetnika koji je široj javnosti poznat i po ilustrovanju alternativnog postera za animaciju “Baz svetlosni” za Dizni. Ovaj plakat takođe će krasiti izložbeni prostor Galerije, koja je tokom celog dana otvorena za sve ljubitelje umetnosti.

Aleksić, koji je istovremeno i profesor na Fakultetu savremenih umetnosti ističe da selekcija 10 plakata koji se nalaze u Galeriji Dvorane, zauzima jedinstveno mesto na jedinom svetskom sajtu vezanom za ilustrovane plakate, a to je AMP alternative poster art.

Inače, vlasnici Aleksićevih radova su i brojni domaći glumci, jer je u svojoj karijeri ilustrovao plakate za veliki broj domaćih filmova: “Za pet godina koliko ilustrujem plakate, imao sam čast da se sretnem sa pojedinim gromadama domaćeg filma, te im svečano dodelim plakate za njihova ostvarenja. Moje ilustracije poseduju Dejan Karaklajić, Nikola Kojo, Joca Jovanović, Zoran Amar, Predrag Perišić, Bojana Maljević, Milena Radulović, Đorđe Kadijević , Milovan Vitezović i mnogi drugi”, kaže ovaj vrsni umetnik.

Foto: arhiva Stevana Aleksića

Stevan Aleksić je rodjen 1. maja 1981. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i Dizajna, Univerziteta u Beogradu. Vanredni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Za vreme studija i nakon završetka Stevan je radio veliki broj projekata na filmu, televiziji i pozorištu. Iza sebe ima 15 godina predavačkog rada.

Pored scenografije uspešno se bavi ilustrovanjem filmskih plakata, izradom vizuelnih koncepata za filmove, glumom, režijom, montažom, crtanjem i slikanjem, kreativnim pisanjem. Aleksić iza sebe ima veći broj samostalnih izložbi (Galerija ŠTAB, UK Parobrod, Jugoslovenska Kinoteka, Kulturni Centar Pančevo, Galerija opštiene Vračar).

U Saradnji sa majstorm specijalnih efekata, filmske maske i šminke Miroslavom Lakobrijom, kao član udruženja “Mladi Kadrovi” kreira nezavisne filmove za festivale kratkog metra koji se održavaju u zemljama širom bivše Jugoslavije. Dobitnik je mnogih priznanja za kratke forme. Stevan priprema svoju prvu zbirku priča o detinjstvu u zemlji koje više nema, o osamdesetim godinama prošlog veka, produktima toga vremena i ljudima koji su ga obeležili. Beleži čitavu deceniju veoma lične storije koje oslikavaju blisku prošlost kroz porodičnu istoriju koja zadire u neke od konstitutivnih elemenata jugoslovenske mitologije.

 

19.06.2022.

Share This