Letu Štuke imaju Paranoju za 1.April!

 

 

U doba izolacije, kada svi pokušavamo što više ostati kod kuće i izlaziti samo kada je nužno i našim muzičarima je teško da snimaju nove pesme i spotove. Upravo zbog takvih uslova ograničenja ali i atmosfere koja vlada u svetu bitno je da svi umetnici budu što kreativniji, da pruže zabavu svojoj publici i time im malo skrenuti pažnju sa svakodnevnih loših vesti.

Tako su i članovi grupe Letu Štuke odlučili da svoju staru pesmu iz davne 2008. godine objave kao službeni singl i dodele mu popratni video broj.

Radi se o pesmi „Paranoja“ koja je objavljena na albumu „Proteini i ugljikohidrati“. Pesmu prati smešni, animirani, video spot koji su prigodno odlučili objaviti baš  1. Aprila.

“Paranoja” je satirični song i ima nameru svojim sadržajem i popratnim videom uveseliti i nasmejati publiku u ovim teškim danima. Odatle i ideja da datum objavljivanja bude 01.04. međunarodni Dan šale. Pesma je objavljena još 2008-me na albumu “Proteini i ugljikohidrati”, a sada konačno ima i video čiji je editor naš JohnDoe. Uživajte!“ – rekao je Dino Šaran.

„Proteini i ugljikohidrati” je drugi studijski album Letu Štuka. Radi se o zbirci od dvanaest pesama, uglavnom ljubavnog sadržaja, ali u socijalnom kontekstu. Većina pesama sa albuma napisana je u periodu između 2006. – 2008. godine i inspirisane su tadašnjom realnom socijalno političkom situacijom u regionu. Drugi i ne manje važan faktor njihovog nastajanja odnosi se na turbulentne promene u realnom i emotivnom životu samog autora.

01.04.2020.

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine

 

 

Deset dužnosti đaka objavljene su u Politici 19. avgusta iz 1910. godine. Pred početak školske godine trebalo ih je sve upamtiti, i što je najvažnije usvojiti i primeniti.

 

1. Škola je mala država: Budi dobar građanin u toj svojoj državi, pa da što valjano uradiš za svoju veliku otadžbinu.
2. Pomisli, da imaš primati veliko nasleđe, i budi zahvalan svima plemenitima, koji su ti ga zaveštali, svima velikim ljudima, koji su radom svoga života stvorili i za tebe neprolazne stvari.
3. Nauči se u malome biti veran, da jednom budeš mogao biti u velikome; uči se stoljnjem redu, koji će ti pomoći za unutarnju valjanost.
4. Teži za istinitošću; nemoj samo po formi da ispunjavaš svoje dužnosti i ne budi zadovoljan spoljnim uspehom. Nemoj učiti drugima za ljubav, nego misli na sebe samog i šta bi ti hteo da vrediš.
5. Nemoj lagati, ni kao robovi, koji nemaju smelosti za istinu, ni kao pritvorice, koji hoće da se izviju u visinu, niti kao varalice u rečima, koji pozajmljeno izdaju za svoje. Tako isto ne smeš biti dvoličan: da se izdaješ za smirenoga pred svojim roditeljima, a drzak i neuljudan pred svojim učiteljima i drugovima.
6. Budi dobar drug među svojim parnjacima, pouzdan i veran; ali ne dopuštaj nijednom drugu, koji je gori od tebe, da tobom ovlada. Ne staraj se, da druge u učenju pretičeš samo iz taštog častoljublja, ali pazi, da sve uradiš, što tvoja snaga od tebe traži.
7. Ne zloupotrebljavaj svoju jačinu prema slabima i ne budi ohol prema sićušnima; znaj, da se već i u mladim godinama može dati dokaza o velikom srcu.
8. Gledaj, da budeš valjan i u svima mlađanim igrama i da ostaneš čio i veseo kroz sve mlado doba tvoje. Ljubi prirodu sa svima stvorenjima i ne daj da ti ikakav sobni rad pomuti uživanje u tome.
9. Ne kloni duhom, ako si što pogrešio i morao kaznu otrpeti; otpočni čilo snova, pa ćeš brzo moći utrti sve tragove minuloga. Ne daj da se nepoverenje useli u tebe i ne misli ništa zlo o tvojim nastavnicima; naprotiv, budi vazda ubeđen, da su oni samo tvoji prijatelji.
10. Čini što dobro dragovoljno pored tvoga obaveznog rada, da bi i docnije spadao međ one, što sami sebi postavljaju ciljeve, a ne među polu robove, koji rade samo što im se naloži.

Deco, izučite ovih krasnih deset zapovedi na izust; izučite ih i povinujte im se, pa da vam dobro bude i ovog i onog sveta.

05.02.2020.

Izvor: sajkaca.com 

Share This