Majkan – Ajmo u kafanu

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Majkan je pank rok bend iz Apatina, nastao početkom 2019. Grupa je  počela svirajući obrade pank hitova da bi se vrlo brzo počele raditi autorske pesme. Novembra 2019. g. je izbačen prvi singl Ajmo u Kafanu, s kojim je Majkan napravio proboj. Od tada, bend svaka dva -tri meseca izbacuje novu pesmu i time stiče sve više publike. Usput se sviraju koncerti, kako klupski, tako i na festivalima.

Krajem 2021. bend izbacuje 10. singl (Ne)srećna Vremena , sa kojim zaokružuje svoj dosadašni rad u album Ajmo u Kafanu. Album sadrži 10 pesama, pola sata muzike. Sve pesme su snimljene u studiju NAV, koji je vlasništvo gitariste benda Nemanje Kalinića.

Majkan su : Rade Balać bas i vokal, Nemanja Kalinić gitara i bek vokali, Igor Bukvić bubnjevi.

Sve tekstove piše Rade Balać. U procesu stvaranja pesama najviše učestvuju Rade i Nemanja.

Članovi slušaju bukvalno sve od gitarske muzike, od roka, hard roka, svih vrsta metala, do panka, hard cora.

Najveća snaga Majkan su koncerti, tu bend pokazuje svu svoju snagu i dolazi do velike razmene energije izmedju grupe i publike.

Od najbitnijih nastupa, izdvojili bi nastup na Wind rock festivalu u Vršcu,sa Hladnim Pivom i Tanjom Jovićević,  kao i na Deer Beer festivalu u Apatinu, sa Jorgovanima i Goblinima.

U svojim tekstovima, Majkan ponekad na sarkastično humorističan način, a nekad baš direktno, ukazuje na sve anomalije u našem društvu.

Bend već radi na novim pesmama i planira što više nastupa kako bi promovisali album.

Dopada mi se poprilično što ovaj kompakt disk nije onaj od seljana bendova što se leše kafani, većje onaj što pošteno prži hc/punk i metal toliko snažno,doliko odvažno,toliko dinamično ,toliko dinamitno da na prvo slušanje – BOLE REBRA! Ali istinski!  To je moja prva fizička reakcija na prvi susret sa pesmama novog albuma benda MAJKAN.

Čemer i jad, depresija, se pojavljuje u dodiru sa velikom gradu-Vavilonu!

LJUBAVNA je donekle i komercijalna i radio prihvatljiva uz fantastični gitarski solo Nemanje  Kalinića.

POKER APARATI su linija manjeg otpora.

Audio produkcija: Studio “NAV” Apatin – Nemanja Kalinić Video produkcija: Rade Balać Omot albuma: Fotografija – Nemanja Kalinić Dizajn – Rade Balać

MAJKAN SE ZAHVALJUJU NA PRVOM MESTU: Mirku Vejinu, a onda i Duško Mešinkovski, Josip Čapo, Marko Obradović, Igor Gnendinger, Siniša Delić, Ena Đorđević i svi ostali majkani koji ste bili tu kad im je bilo potrebno.

Odlična produkcija, bolno preosetljiva, a sabijački jaka ritam sekcija, dobar vokal, odlične lirčke tematske odrednice. Fabulozne i inteligentne rime!

PA ŠTA (gost ČEPO) je jedna rege eksciplitna numera koja može da prođe jer je realna i svakodnevna i odslikava sistem tako da dajem palac na gore rečnikom Facebooka!

MAJKAN su brutalni, energični,muzički instrumentualno podkovani. Oseća se da uživaju u svom umetničkom izražaju. Set bubnjeva i palica i bass gitara sabija u završnoj numeri –LAKU NOĆ.

MAJKAN ne benavi i kad ispadne obična pena-kako kažu u jednom od zvučno tekstualnih momenata.

MAJKAN JE OPAK BEND!

MAJKAN IMA OPASNU KONKURENCIJU NA REGIONALNOJ SCENI!

VEOMA JE BITAN SLEDEĆI KORAK, SLEDEĆI CD.

ŠTO SE MENE TIČE, DA SE I JA MALO NAŠALIM-ČEMU SAM SE NADAO, DOBRO SAM SE UDAO!

MAJKAN JE VRHUNSKI ČELIČNO MOĆAN BEND!

MAJKAN NE TREBA POTCENJIVATI!

BRAVO!

ŽIVELI!

Share This