Marko Gajić oborio svetski rekord

 

 

Marko Gajić (32), krosfit trener iz Jagodine, oborio je Ginisov rekorder u ponavljanju vežbe “čest to graund barpi”, tako što je za 12 sati uradio 4.526 ponavljanja. Dosadašnji rekord držao je Amerikanac sa 4.500 ponavljanja. Veoma rigorozna pravila podrazumevala su da je Marko svaki put morao da legne, raširi ruke, vrati ih u 90 stepeni, ustane i skoči.

– Bio sam u psihičkom i fizičkom paklu. Naročito poslednja četiri sata, koja sam odradio sa grčevima u nogama. Neprestano sam sebi ponavljao da moram da izdržim, jer bi, u suprotnom, bilo besmisleno što sam uopšte započinjao tako nešto. Ako i poslednji mišić treba da pukne, neka se to dogodi, ali ja ću da završim izazov koji sam prihvatio – kaže Marko.

Prvu i najveću krizu imao je u sedmom satu, jer je dobio grčeve mišića. Imao je i psihičku krizu. Tada je napravio prvu pauzu. Kasnije je napravio još nekoliko od po desetak minuta, a ukupno se odmarao sat i 15 minuta.

– Posle pauze uvek je teško nastaviti, jer se zglobovi hlade i potrebno je da se telo ponovo razmrda. Vežba je visokog intenziteta i postoji mogućnost da se dođe do takozvane crvene zone kada može da nastupi infarkt. Znao sam da to ne može da mi se desi, jer sam prošao dva velika treninga i telo mi je naviklo na taj napor – veli Marko.

Pri kraju vežbe, telo mu je, kaže, bukvalno otkazalo. Ležao je dvadesetak minuta, a onda je ustao i nastavio.

Krosfit je skup vežbi koje je devedesetih godina prošlog veka izmislio Amerikanac Greg Galsman, a poslednjih sedam godina postao je popularan i u Srbiji. Sastoji se od vežbi koje telo čine funkcionalnijim za izvršavanje svakodnevnih obaveza.

– Najviše mi se za pomoć obraćaju osobe sa problemima u lumbalnom delu zbog preteranog sedenja i ležanja, kao i nepravilnog podizanja tereta.

16.04.2018.

Izvor: www.novosti.rs

Share This