MC Slave – Song compilation

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Definitivno je sigurno, tačno i argumentovano dokazano i današnjim hip hop/rap artistom Mc SLAVE-om, da je domaća, ex-Yugoslovenska, regionalna i balkanska hip hop scena barabar na istom rangu sa američkim kolegama na mikrofonu. Hip hop kao deo pop kulture uz soul & R& B, odavno je uzeo primat nad rokenrolom koji je devedesetih godina dominirao. Mada, postojale su neke frakcije i tada, neki dueti između hip hopera i rokera, između hip hopera i metalaca i to su kao po difoltu, bili briljantni pogodci u sam centar mete. Kultni dueti za nezaborav. Čist evergrin subkulture!

Hip hop imaj taj neki impuls i nerv koji Mc SLAVE u svojim stihovnim otkidajima iskazuje širokom slušalačkom auditorijumu. Njegovi tekstualni lirički tematski odabiri su veoma kompleksni, sveobuhvatni i široki. Mc SLAVE, svakako, zaslužuje pažnju, pozornost, prihvatanje, pohvalu za svoj hip hop umetnički rad, bilo da je ta pohvala privatno rečena, bilo da je ta pohvala javno objavljena, upravo ovako kako ja sada to činim!

Bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski, makedonski pa i slovenački korpus hip hop orjentacije doneo nam je novu energiju talenat, nove sveže mlade krvi, moćnih rima i floova. Samo jedan od onih probranih, selektovanih, istaknutih iz te mase repera, koji uspešno drži glavu iznad vode balkanskog uzburkanog okeana, svakako je MC SLAVE! On je jedinstven primer da je biser, dijamant, koji je brušen istinom i realnim životom i surovom svakodnevnicom koja i jeste jedan od tematskih odabir ovoh hip hop umetnika.

Mc SLAVE je rođen 09.12.1989. u Tuzli i odrasto u Tuzli. Slušao je stranu muziku na tadašnjem američkom MTV-u. Uvek je jedva čekao da puste legendarnog belog repera Eminema, koji je Mc SLAVEA najviše inspirisao da bude dio hip hop kulturei komune. Kasnije je Mc SLAVE sam počeo slušati domaći rap. Imo je neki kasetefon, slucajno mu otac doneo kasetu nasao  ju negde, a na kaseti je bio Gru. Sećam se pesme “Ljuba nudi ljubav “počeo je  napamet da uči te pesme.

Kasnije je Edo Maajka izbacio cd “Slušaj mater” i tako je Mc SLAVE sve više sam počeo da slusa domaću scenu a manje stranu, uglavnom gorepomenutog Eminema, zbog načina izgovaranja reči i ponašanja na sceni i 2 paca zbog  njegove želje za borbom za onim  što predstavlja. Kasnije je Mc SLAVE je saznao za Krsa Ice Cubea  i ostale. Uglavnom, pratio jeMc SLAVE  Marčela, lobose (oni su pre fmjama kod njih u Bosni počeli da predstavljaju gangsta, politički i socijalni rap raspali su se) na scenu je dosao fmjam.

Mada Mc SLAVE  je ostao više na staroj školi (old  school hip hop).

“Slušao sam Tram 11, Shortyja srpskog i hrvatskog, čak neke neafiemisane repere kao što sam ja Fatalista, Aftalyfe, Lanac i Druge. Dan danas slušam neke 2 pesme koje sam slušao tada kada sam  počinjao da se bavim stvaranjem rima, ne mogu se setiti da sam imao nekog posebnog idola sa nasih prostora, jer kada sam počeo slušati naše ubrzo sam odlučio da pisem svoje rime. Zamislio sam olovku i papir kao oružje pomoću kojeg mogu pobediti život i pomoću kojeg mogu pronaći tog nekog drugog sebe da bih uspevao da se izborim sa teškim situacijama u životu, a i kada sam bio sretan opet sam zahvaljivao hip hopu na tome.

Počeo sam da razmišljam kako je američki rep u Americi, a balkanski na Balkanu pa mi je uz pisanje često dolazilo da treba da dobro pazim šta pisem jer bi to neko mogao da zloupotrebi, to nešto sto sam rekao, a isto tako mi je prolazilo kroz glavu da će to slušati i moji pa sam odlučio da izbegavam vulgarnosti i da pišem o nečemu što ugrožava društvo, jer sam hip hop kulturu uvek zamišljao kao nesto dobro, a ne loše. Kao da pomoću rima mogu napraviti planetu boljim mestom za život, naravno uvek se osećao umetničkim jer sam hip hop kulturu uvek shvatao veoma ozbiljno, iako su mi svi govorili da preterujem sa tim nisam obraćao pažnju jer je to bilo nesto što me čini jakim i mudrim.

Slušajući rap uglavnom sam izvlačio mnogo dobrih saveta iz pesama pa sam tako mogao sebi reći da sam zapravo živeo hip hop, jer gde god da pogledam smisao mi daju te neke rime i način na koji gledam na život. Bio je težak u nekim situacijama, ali kad uzmem da pišem, situacija postaje samo igra koju treba da naučim pa da pobedim.

Imao sam neke pozive. Urban instict su me pozivali da radimo zajedno, ali sam odbio zbog neslaganja oko poente zašto radim to što radim.

2009. sam pošeo da snimam. Greškom su mi se mnoge pesme iz 2009. pa do 2018. izbrisale. Nekoliko njih je sačuvao moj prijatelj koji je takođe bio u tim vodama repovanja i pravljenja beatova pod nazivom S.King. Rado ga predstavim u svojim pesmama, jer je uvek tu kada treba da mi pomogne da radimo rap. Nikolu, poznatog kao Seez MC beatmaker i textopisac, sam upoznao oko 2018. Mislim da sam tako počeo da budem malo poznatiji na sceni. Tu sam upoznao i Bishu, Dixa, Balkan guna, Necka iz Zenice… I dan danas rokamo zajedno. Poslednja stvar Sajfer nam je dala to za čime tragamo u hip hopu, a to je dobro druženje, zajednički rad i naravno da spržimo beat zajedno.

Iako se bavim građevinarstvom i radim taj posao za novac, uvek sam ostao odan hip hopu jer “Nikada nisam hip hop doživljavao kao neku “furku” već kao način života”, kao što je rekao jedan jako dobar hip hop umjetnik Kwonel”, sveobuhvatno kaže za naš portal Mc SLAVE

Jedan od prvih zvaničnih video spotova Mc Slavea je za pesmu HIP HOP RITAM. On u njoj poručuje svetu-PRATITE ME SVI (AKO MOŽETE)? Mc SLAVE je gromoglasan, njegove rime udaraju snažno i jako  kao čekić u ekser, kao sekira direktno u glavu. Mc Slave nije lak igrač. Mc Slave je ozbiljan hip hop igrač- jedan od protivnika autotunea. To mi se posebno dopada. Autotune pomenut u hip hopu prvi put se susrećem sa tim i sviđa mi se! Mc SLAVE radi rep iz glave srca i ljubavi. Zadovoljenja duše i tela. Kao i svi pravi umetnici…pesnici…. i mnogi drugi umetnici. To je najbitnije za svakog briljantnog, impresivnog umetnika. Bučan je, ponavljm, nije ga lako svariti. Mc SLAVE nije mejnstrim hip hoper, on je više sirov i surovo realan umetnik koji ono što nosi u svom unutarnjem duhovnom metrou preko rima oštrih kao skalpel hiruški odašilje u etar a pomoću you tube kanala i njihovim posetiocima to radi sa svojim ličnim autorskim pečatom. Originalnim, podrazumeva se! Po broju pregleda, obzirom da se radi o parental explicit igraču, njegov broj pregleda spotova i pesama raste laganim usponom do samog vrha i ka samom vrhu. Ne bi me čudilo da Marčelo snimi pesmu featuring Mc SLAVE. To, ta kombinacija komercijale i andergraunda  bi mi se posebno jako dopala i tako nešto treba uraditi. Pozivam ovim putem JAVNO da spoje Mc SLAVEA i MARČELA DE FACTOA da snime duet pesmu  To bi bio planetarni hit, ubeđen sam u to.

PUT BEZ SVJETLA je novi dijamant hip hop karijere McSLAVEA. McSLAVE piše rime i izgovara ih toliko brzo i jasno da to deluje kao baražna paljba, kao topovsko đule, kao lansirana raketa na mesec. Kao zapaljena navijačka užaren dimn baklja. Bit je hipnotiziran, a McSlave moćan i ubedljiv da moćniji i ubedljiviji ne može biti. Brži je od svake strele, svakog metka svake granate. Tačnije on puca srcem kroz rime i on njima govori svetu šta misli o svetu. I ne usteže se u tome, već ide do kraja, do najsitnijih detalja. Mc SLAVE je borac za pravdu, Mc Slave je veliki fajter i muzički mag- Mc. Za njega mi je pravo zadovoljstvo slušati ga, slušati njegove besne rime koje deluju kao pobesnelo krdo bizona koje uspešno krči gustu (pra)šumu. BEAT(Matrica): Jetzee Beats VIDEO: Mladen Jovanovic (Etika Zvuka) TEKST: Elvedin Muhic Slave AUDIO: Industry Zone 24 & Etika Zvuka KAMERA: Selmir Suljetovic( S King) OSTALA EKIPA: Ermin Cehajic, Edin Dedic & Adan Muratovic

https://www.youtube.com/watch?v=JYRquX3JE2w

Drago mi je da Mc SLAVE sarađuje sa srpskim ( (konkretno BISHA-Ljubiša)  i regionalnim reperima. Evo prilike da čujete i vidite kako to zvuči i izgleda. Naravno, deci mlađoj od 14 godina zabranjeno gledanje i slušanje:

Omiljena pesma potpisnika ove recenzije, moje malenkosti, Milana B. Popovića, je dokument PUTEM OVIM KA SLOBODI. Mc SLAVE je autor koji se samoispituje, pita, daje odgovore, sam pronalazi i uspeva da nađe načine da se oslobodi stega i okova, bola i teškoga života ( i svog i našeg, svačijeg) jer ova numera Mc SLAVEA je posebna, unikatna, raritetna, impresivna i u krajnjoj instanci, možda i ponajbolja ako ne među 3 top regionalne pesme hip hop  sekcije koje sam ja čuo cele prošle, kalendarske 2021. godine. Pesma PUTEM OVIM KA SLOBODI traje četiri minuta i 14 sekundi u kojima je Mc Slave pozlatio sve svoje rane, bilo da su one duhovne, fizičke ili životne. PUTEM OVIM KA SLOBODI govori o borbi mladog i odgovornog čoveka. Oseća se da ludi a voli da živi. Ruke sklopljene ima i kad mu je pogleda stran. Bojao se svoga svetla, više ne korača mrakom. Svaka čast Mc SLAVE na tome!

Song ZABRANJENA SCENA, nimalo naivna, je oda i posveta repu. Neka vrsta manifesta! Govori Mc SLAVE  da je rep globalna stvar, da je rep sreća, rep je puno više od lobija i igara. I ja se slažem sa tim što bih sa svoje lične strane dodao da je i poezija sreća i smisaopostojanja,bar za mene, Milana B.Popovića. Rep nikad nije bio šala. Pominje BISHU, pominje DIXA, pominje SEEZ Mc Balkan king je podrška, Heng se još uvek drži…itd. Rep je putokaz života za koji moraš imat kod! ZABRANJENA SCENA nije zabranjena pesma i treba je emitovati na radio talasima maximalno mnogo puta. Andergraund rep pravi rime profesionalne. ZABRANJENA SCENA JE REVOLUCIONARNA PESMA Mc SLAVEA!!! ON MOŽE BITI PONOSAN NA NJU I ŠTO JU JE STVORIO. TA PESMA JE I PROTESTNA, BUNTOVNA, LJUTA KAO RIS PESMA. NAPRASNO GRIZE I UJEDA!

Da se razumemo, ja slušam sve vrste ,žanrove i prvce muzike-privatno sam  roker- ali ov numea  me je oduvala kao uragan! Kao tajfun!

Mc SLAVE, IMAŠ MOJU PODRŠKU SAMO ZATO ŠTO SI JE U POTPUNOSTI 100% ZASLUŽIO!

JOŠ UVEK NE MOGU DA UMIRIM SRCE KOJE TUTNJI KAO TOPOT DIVLJIH RASNIH KONJA U MOJIM GRUDIMA, POSLE PRESLUŠAVANJA PESAMA Mc SLAVEA.

MUZIKA I UMETNOST,BRATE MOJ PO PERU I LIRICI, Mc SLAVE, IZMEĐU TEBE I MENE, GRANICE,POSEBNO GEOGRAFSKO KOORDINATNE- NE POZNAJE, NE POSTOJE!

TU SMO DA SE PODRŽAVAMO JER SMO OBOJICAANDERGRAUND SAMOSTALNI UMETNOST A REŽIMSKI ARTISTI POKUŠAVAJU DA NAS STAVE NA MARGINU! E,PA NEĆE MOĆI TAKO!!

Na samom  kraju ove recenzije, koja je puna dinamike, dinamita, energije, testosterona, povišenog maničnog raspoloženja i koju ne može baš svako da shvati i podnese-jer nema sunca i ljubičica u njoj- mogu javno reći d je SLAVE Mc nadmašio sve kolege sa mikrofonom u ruci koji se često ili povremeno pojvljuju na TV ekranima. I ne treba da mu bude žao zbog toga. On je samostalni umetnik a ne  državno podoban umetnik. SLAVE Mc  je neko ko mora da se poštuje, i čudi me da niko od medija u Srbiji, osim mene ranije nije pisao o njemu. Ispraviću tu nepravdu!

Izuzetan je SLAVE Mc!

Unikatan je SLAVE Mc!

Dobar čovek i fer plej igrač je SLAVE Mc!

Bravo i svaka čast!

Živeli!

Share This