Mlada Kraljevčanka Tamara Rogović je najmlađa magistarka vizuelnih umetnosti u svetu

 

 Foto: Privatna arhiva

 

Mlada Kraljevčanka Tamara Rogović je najmlađa magistarka vizuelnih umetnosti u svetu. Ona je prekjuče, na  Univerzitetu u Edinburgu, u Velikoj Britaniji primila diplomu, nakon dvogodišnjih studija, na ceremoniji upriličenoj u Mekjuan holu u Edinburgu.

Diplomu joj je uručio direktor prof. dr Peter Matison, a ova ceremonije je postala istorijska, jer je, ovom prilikom, počasni doktorat primila Silvija Federici, čuvena feministička aktivistkinja i teoretičarka.

A samo pre 20 godina, 14. aprila 1999. godine, Tamara se rodila u Srbiji, u vreme bombardovanja. U vreme rušenja srpskih mostova i uništavanja života, jedan novi život je započet. Genijalna devojčica je rođena.

Svoju posebnost ispoljila je već u četvrtoj godini, time što je potpuno samouka naučila da čita i piše. I ćirilicu i latinicu. U šestoj godini počela je da se izržava i kroz crtanje i odjednom počela je da stvara sliku po sliku, tehnikom akril na platnu, koju su mogli stvoriti samo vrhunski slikari.

Mali broj godina i ogroman talenat bunili su sve i stvarali nerazumevanje. Ona je i dalje stvarala i išla svojim putem, stazom samo njoj znanom i u svemu je bila prva, daleko ispred svojih vršnjaka.

U 12. godini, ostvaruje prvu samostalnu izložbu slika u Kraljevu. Završava osnovnu školu i biva vukovac i u istoj godini upisuje srednju školu i fakultet. U 18-oj godini, konkuriše i biva primljena na čuveni Univerzitet u Edinburgu, osnovan 1582. godine, šaljući svoje radove kao dokaz svoje umetničke zrelosti i neverovatnog talenta koji nosi u sebi. Sa posebnom čašću, univerzitet, primio je Tamaru i ona je nakon dvogodišnjih postdiplomskih studija, diplomirala 2019.

Interesovanje za radove ove umetnice je veliko, što dokazuje prisustvo eminentnih kritičara i galerista na njenoj magistarskoj izložbi održanoj početkom juna, a po rečima umetnice prva prodajna izložba, bez obzira na sve trenutne ponude, tek je u planu.

Tamara se bavi istraživanjem tema agresije humanitarnih intervencija u vezi sa identitetom i intrauterinim pamćenjem, istrovremeno istražujući položaj slike kao medijuma u političkoj umetnosti. Ona ima dve paralelne kolaborativne prakse koje istražuju prirodu ljudskih i nacionalnih odnosa, koristeći video, performans i instalaciju.

Ovih dana u Edinburgu, u svojoj rezidenciji, boravi kraljica Elizabeta II, pa se može dogoditi da njena dela uskoro budu deo kraljičine kolekcije.

12.07.2019.

Izvor: www.kurir.rs

Share This