Momčilo Bajagić Bajaga dobitnik nagrade za životno delo

 

 Foto: Zoran Stojković

 

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu “Darko Kraljić” za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo i životno delo u domenu popularne muzike, čija će dodela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su sinoć iz udruženja.

Odluku je jednoglasno doneo stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović. “Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks-Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu”, naveo je žiri.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspesima muzičara i koncertu kojim je obeležio 35 godina umetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime celog žirija je zaključio: “Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pesma ‘Moji su drugovi’ predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije”.

Muzikolog Ivana Trišić, predsednica Udruženja, kaže da stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi, koje sam piše za svoje pesme, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS. U muzičkom delu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda “Bajaga i Instruktori”, a emitovaće se i video-projekcija sa njihovih nedavnih koncerata.

Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.

25.10.2020.

Izvor: b92.net

Share This