Na arheološkom nalazištu kod Knjaževca pronađeni legionarski oklop, rimski novčići i nakit

 

 

Na lokalitetu „Timakum minus“ u selu Ravna kod Knjaževca, posle dve decenije, nastavljena su arheološka istraživanja. Arheolozi iz Beograda i Knjaževca, uz podršku Ministarstva kulture, istražuju južnu kapiju utvrđenja.

Deo oklopa rimskog vojnika izrađenog od bronzanih listića povezanih žicom, novčići i kopče samo su jedan deo materijala pronađenog ovih dana na prostoru „Timakum minusa“. Slojevi oko kule kod južne kapije otkrivaju nove detalje iz prošlosti ovog vojnog objekta.

„Zaglađujemo površinu iskopa, a pošto se na površini pojavljuje određina količina gareži, to ukazuje da je tu postojalo ognjište ili peć“, objašnjava arheolog Nikola Radinović.

„Timakum minus“ je bio važan rudarsko-metalurški i administrativni centar šireg područja. Podignut u 1. veku, nekoliko puta je razaran u varvarskim najezdama od sredine 3. do sredine 5. veka.

„Mislim da ćemo doći do nekih novih saznanja o ‘Timakum minusu’, o poslednjoj fazi i njegovom kraju, a pre svega pripremamo južnu kapiju za konzervatorsko-restauratorske radove“, naglašava Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta.

Južna kapija „Timakum minusa“ jedna je od najočuvanijih kapija na rimskim vojnim utvrđenjima u Srbiji. Kako objašnjava arheolog, kustos Bojana Ilijić, ona se razlikuje od ostalih pronađenih rimskih kapija, zato što je sam način gradnje karakterističan više za autohtono stanovništvo.

Zavičajni muzej u Knjaževcu priprema projekte kojima će rimsko utvrđenje u dolini Timoka učiniti dostupnijim turistima.

„Potrebno je da uradimo novi put i obnovimo stare pešačke staze. Nadam se da ćemo uspeti i da osvetlimo naš lokalitet“, navodi v.d. direktor Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Aleksandar Ristić.

Projekat konzervacije južne kapije „Timakum minusa“ biće izrađen sledeće godine, a 2021. godine trebalo bi da bude završena i njena rekonstrukcija.

07.09.2019.

Izvor: www.rts.rs

Share This