Obrade koje su nas obradovale

 

 

Piše: Bojan Nikolić

Večito je pitanje koje se postavlja: Šta je obrada? Da li je obrada sredstvo za instant popularnost, ili je, možda, obrada najbolji način da se autoru oda počast?

Odgovor nije jednostavan i, kao i sve u životu, lebdi negde između ove dve mogućnosti. Nije ni crno ni belo, nego se gradira u beskrajnim nijansama sive.

Pokušaću da dam svoju verziju odgovora na ovo pitanje što objektivnije, ali će rezultat, najverovatnije, biti krajnje subjektivan.

Nek rok kao pokret i kao portal ima za cilj da promoviše autorski rad i gitarski zvuk. Zašto onda govorim o obradama? Jednostavno je. U poslednje vreme su mi pažnju privukle neke zanimljive obrade koje, svakako zaslužuju da se na njih obrati pažnja. One nisu ona puka interpretacija numere, a što je , nažalost, najčešća pojava kada su obrade u pitanju. One nose onaj originalni pečat autora, ali i onoga ko je pesmu obradio. Većina njih je namenjeno bodrenju i kuraženju ljudi da izdrže i izbore se sa pandemijom COVID-19.

Bella ciao, iz Novog Sada, za podršku ljudima širom sveta

Tehnički, ovo nije obrada, nego interpretacija, odnosno izvođenje numere ”Bella ciao”. Izvodi je orkestar Srpskog narodnog pozorišta, a dirigovao je italijanski dirigent Andrea Solinas. Izvođenje je namenjeno čitavom čovečanstvu i šalje poruku da treba izdržati pred svetskom pandemijom.

Bane Lalić & MVP – VOLIM TE

Bane Lalić nije neko kome su obrade strane. Ako mene pitate, on to radi prolično dobro i na sebi svojstven način. To je obično  u društvu većeg broja  poznatih ličnosti, koji združenim snagama daju novu dimenziju pesmi. Ovog puta je na sjajan način obradio pesmu „Volim te“ legendarnog Neše Leptira i poslao gomilu pozitivnih vibracija, koje su preko potrebne u ovo sumorno vreme.

Za milion godina – Budi heroj #OstaniKodKuce – RTS

Te davne 1985. godine Bob Geldorf organizovao je prvi Live aid koncert za prikupljanje sredstava za gladne u Etiopiji. Glavni koncerti održani su na stadionu “Vembli” u Londonu i stadionu “JFK” u Filadelfiji. Ono što je za nas zanimljivo je grupa nazvana Yu rok misija, koja je okupila sam krem rok scene iz SFRJ i snimila pesmu “Za milion godina”. Sam spot je prikazan na velikom ekranu na stadionu u Londonu. Ovo, opet, tehnički, nije obrada, zato što je autor Dragan Ilić Ilke učestvovao u obe verzije pesme. Specifičnost ovo verzije je mešavina glumaca i muzičara koji učestvuju u pesmi i daju joj nov i svež oblik.

Nikom Ništa – Budi sam na ulici

Sigurno najprijatnije iznenađenje na ovoj listi. Nije lako obrađivati velike bendove i velike hitove. To je rađeno previše puta i čini se da nema puno prostora dati nešto novo na tom polju. Nikom ništa je baš to uspeo da iznese. Dali su potpuno novi aspekt ovom hitu benda EKV. Možda sam se poveo celokupnom situacijom, samoizolacijom i atmosferom koju samk spot nosi, ali se Kragujevčani ovo obradom nisu obrukali. Naprotiv!

Sale i Sedlari – Gde je sad moj Beograd

Pesma rađena za predstavu “Moja draga”. Pevao je Nikola Kojo. Muziku je komponovao legendarni Zoran Simjanović, tekst je potpisala marina Tucaković. Jasno vam je da svako diranje u ovakvu ekipu autora nije ni malo lak zadatak. U novom aranžmanu Aleksandra Sedlara, međutim, pesma zvuči punije i zrelije. Pomaže i to što prateće vokale peva Jelena Tomašević. Posebnu notu i toplinu pesmi daje violina Miloša Petrovića. Svakako divan omaž kako autorima tako i samom Beogradu.

Kragujevac 2020

Poslednja, ali nikako zanemarljiva. Zapravo, verovatno i najupečatljivija obrada na listi. Povodom 30 godina od objavljivanja originalne verzije kultnih,  kragujevačkih pankera KBO! okupila se cela kragujevačka rok scena i na svoj način iznela ovu numeru. Pesma je nabijena pozitivnom energijom i oseća se poštovanje prema KBO! kao i ljubav prema samom Kragujevcu. U poruci na youtube kanalu autori pozivaju sve na borbu i što skorije okupljanje na festivalima i koncertima.

 

06.05.2020.

Share This