Organizam – Multiverzum

 

Glitch Records, 2020.

Posle dve godine od “Intergalaktičkog cirkusa” (koji je po izboru slušalaca Radio Beograd 202 proglašen za debi album godine) stigao je i “Multiverzum”, drugi album iz dubokog svemira beogradskog benda Organizam.

Na albumu se nalazi sedam kompozicija, koje se idejno i žanrovski nadovezuju na prethodno izdanje, ali u produkcijskom i sadržajnom pogledu čine iskorak dalje.

“Multiverzum” otvara pesma “Kain”, poznata još iz vremena živih nastupa, sada proširena biblijskim narativom koji produbljuje tematiku pesama i ovom albumu donosi još jedan novi sloj tumačenja koji nije postojao na prvom izdanju. Na albumu su prisutne i balade “Jer si moja” i “Za ovo treba nas dvoje” koje usporavaju tempo i prave balans sa ostalih pet pesama.

Uz pesmu “Ne verujem nikome”, koja je bila i prvi singl ispraćen muzičkim videom, upečatljive su pesme “Čistilište” i “Pasarela”. Ove dve kompozicije nose u sebi tematiku zastupljenu i na prethodnom albumu, dok se u tehničkom pogledu poigravanje usložnjava i ide napred.

Instrumentalna kompozicija “Algoritam” u manje od dva minuta sažima tu žanrovsku igru, koja je od muzičke kritike komentarisana kao hvalisanje, ali i kao prepoznatljivu karakteristiku ovog benda zbog koje se Organizam izdvaja na domaćoj i regionalnoj sceni.

Kao autori potpisani su Ivan Bošković i Igor Šćepanović, dok su za aranžmane bili zaduženi i Bogdan Obradović i Radosav Tijosavljević. Album je snimljen u studiju “Huskee Studio” u saradnji sa producentom Mirkom Lukovićem, a objavila ga je izdavačka kuća Glitch Records i može se preslušati na svim digitalnim platformama.

Share This