Pčele su proglašene najvažnijim bićima na našoj planeti, evo zašto!

 

 

Međunarodni Earthwatch Institut je na poslednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji!

Kako su naveli, 70 posto svetske poljoprivrede zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje – možda i najvažnija funkcija pčela – omogućuje biljkama da se razmnožavaju.

Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Takođe, otkriveno je da je studija koju je sprovelo nekoliko univerziteta otkrila da su pčele jedina živa bića koje ne nosi nikakvu vrstu patogena – ni funguse, ni viruse, ni bakterije.

Nažalost, odlučeno je ovo u trenutku kada saznajemo da pčela na planeti ima sve manje. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90 posto populacije pčela u proteklih nekoliko godina…

Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, i da počnu da se koriste prirodne alternative.

Greenpeace se takođe oglasio i kaže kako pčele možemo da zaštitimo tako što bi trebalo da se zabrani sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), i da se očuvaju divlja staništa i obnovi ekološku poljoprivredu – ovo podrazumeva izbegavati gigantske farme na kojima se, iz godine u godinu, sadi ista biljka, što je veliki problem za insekte.

Uz pomoć prirodnih kompostnih sistema obnoviće se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiti gubitak zemlje od vetra i erozije vode.

Podsetimo i još na slavnu rečenicu koju je navodno izrekao Albert Einstein:

“Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.”

16.10.2019.

Izvor: espreso.rs

Share This