Pola veka postojanja YU grupe

 

 

Naš najdugovečniji rokenrol bend, YU Grupa, proslavlja ove godine pola veka postojanja. Obeležavanje ovog izuzetnog jubileja započelo je izložbom fotografija “Pogled sa šanka” fotografa WOOD RS. Na žalost, najavljeni rođendanski koncert u Kombank dvorani je morao biti otkazan zbog kovid pandemije. 

Osnovana sada već davne 1970.godine, YU grupa je bila prva rok grupa na prostorima bivše Jugoslavije koja je unela elemente tradicionalne balkanske muzike u rok aranžmane (Leb i Sol će doći kasnije). Obeležili su deceniju nezaboravnim hitovima: “Čudna šuma”, “Crni leptir”, “Nona”, “Sama”, “Kosovski božuri”, “U tami disko kluba”, “More”, “Opasno”, “Galebov let”… i svrstali se u sam vrh jugoslovenske rok scene.

Početkom osedamdesetih usledio je razlaz da bi se bend trijumfalno vratio na scenu 1987.godine od kada neumorno i bez prekida stvara sve do današnjih dana, beskompromisno se držeći muzičkih rok postulata na kojima je bend nastao. Iz kasnijeg perioda publika je upamtila pesme “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Zaboravi”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Kome se raduješ”, “Otkad nemam te”…

Treća faza benda počinje početkom 1990-tih, kada se braći Jelićima, Dragom i Žiki, osnivačima YU Grupe, priključuje sinovac Petar, talentovani gitarista i kreativni autor koji će raspaliti stare strasti i zajedno sa stričevima ispisati nove stranice istorije benda poteklog u Zemunu, pored Dunava, koji se često javlja kao motiv u pesmama. Treći deo trilogije, koji još uvek traje, iznedrio je pesme u modernijim aranžmanima, ali sa i dalje dominantnim gitarskim zvukom. “Odlazim”, “Blok, “Gledaj samo pravo”, “Pustinja”, “Panika”, otvorili su nove horizonte i starim obožavaocima priključili neke nove, čiji roditelji nisu bili rođeni kada je YU Grupa počinjala svoju avanturu.

YU grupi želimo srećan rođendan, puno uspeha u daljem radu i proslavljanje još mnogo jubileja.

30.11.2020.

Share This