Postavljen spomenik knezu Lazaru, okrivanje na Vidovdan

 

 

Spomenik je visine sedam i po metara, stajaće na postamentu iste visine, i to će biti jedan od najviših spomenika u Srbiji a delo je vajara Miroljuba Stamenkovića. Spomenik u Ćupriji sličan je spomeniku knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.

Miroljub Stamenković, vajar ovog dela kaže da je nije bilo lako napraviti ovakav spomenik ali i to da je srećan jer je povereni posao uradio najbolje što je umeo. Spomenik je postavljen tako da se vidi sa auto puta.

Ovo delo je napravljeno tako da knez Lazar rukom pokazuje na svoju zadužbinu manastir Ravanicu a njegova veličina je predstavljala veliki izazaov za ovog vajara. Detalji koji se nalaze na samom telu spomenika biće vidljivi po njegovom otkrivanju. Težina spomenika je oko šest tona a sam majstorski rad je napravljen bez greške, kaže Stamenković.

Brojna ekipa saradnika je učestvovala na izradi ovog  projekta. Sve je trebalo predvideti budući da se sve radilo sa velike blizine, prisutna je trema uoči postavljanja spomenika ali i sreća jer je posao završen, kaže vajar Miroljub.

Svečana ceremonija povodom otkrivanja spomenika knezu Lazaru Hrebeljanoviću biće održana na Vidovdan 28. juna 2020. godine.

22.06.2020.

Izvor: cuprija.net

Share This