Crveni karton nakon pauze pita “Ko nam je slomio krila”

 

Posle dvogodišnje turneje i više od 200 održanih koncerata, Crveni karton je godinu i po dana bio “na ledu”. Poslednji, humanitarni, koncert odsvirali su 14. juna 2019. godine, sedam dana posle uspešnog nastupa u niškoj Banovini kao gosti bendu Hladno pivo.

Zlatko Petković – Zlaja, bubnjar benda Zaa, posle odlaska dotadašnjeg člana benda Ivice Lukovića, preuzeo je palice i debitovao u Banovini i od tog trenutka zvanično postaje i ostaje bubnjar Crvenog kartona. Pevač Vladica Ristić napustio je bend, a njegovo mesto preuzima gitarista Stevan Pavlović, kompozitor i tekstopisac sastava. Igor Mladenović – Giga sve vreme ostaje za bas gitarom i danas Crveni karton čine baš njih trojica: Zlaja, Giga i Stevan.

Rad na četvrtom studijskom albumu započet je pre dve godine. Pesme su mirovale, kao i oni, i dok su svirali sa svojim akustičnim pank rok bendom Trio (3-O), paralelno su radili na starim stvarima, menjali aranžmane i prilagođavali ih novom zvuku.

Pesma “Ko nam je slomio krila” je singl koji će predstaviti novi zvuk Crvenog kartona. Iako je nastala pre nekoliko godina, detaljno oslikava sadašnju situaciju u Srbiji, što je samo znak da se nismo pomakli sa “mrtve tačke” i da je sve ostalo isto. U potpunosti se pridržavajući DIY parole, pesmu su snimili i producirali samostalno u studiju Zamajac Undergound, kao i najveći deo spota. Sviračke sekvence spota snimane su u Košnica studiju u Kruševcu, a iza objektiva stao je njihov prijatelj Miljan Miletić.

Ovim putem, Crveni karton želi da poželi sreću u daljem radu bivšim članovima benda i da najavi četvrti studijski album za 2021. godinu.

“U vreme tiranije, najprirodnija stvar za jednog rnr muzičara je da peva o slobodi. Slomljena krila su metafora za sve što smo bili uskraćeni bivajući nekada “čuvari vatre”, a nekada “čuvari plaže u zimskom periodu”. Ne bih ovom prilikom o postavi jer sam trenutno “namjlađi” u bendu, ali, uz svo dužno poštovanje, kolegi pre mene i ostalima koji su prošli kroz Crveni karton, ovo je zvuk koji sam dugo priželjkivao od tog benda, jer sam tu, sa momcima, koegzistirao u kohabitaciji na istom asfaltu i učestvovao nekoliko puta i kao snimatelj i kao producent njihovih ranijih radova. Ako ćemo pravo, niko nam nikada nije slomio krila, jer ako se dovoljno dugo baviš ovim, borba i aktivizam ti postaju deo bića, uđe u DNK i let je skroz prirodna stvar”, izjavio je Zlatko Petković.

“Kao neko ko je u bend ušao dok je Crveni karton bio petorka, sa saksofonom, koji je umnogome definisao zvuk na prvom albumu, preko jedne, pa onda i druge redukcije članova, a samim tim i zvuka, smatram da singl “Ko nam je slomio krila” predstavlja krunu dosadašnjeg rada benda, a i da će CK u ovoj ovakvoj postavi konačno zasijati u punom sjaju i pokazati, svoj, puni potencijal”, rekao je Igor Mladenović.

“Svaka promena u bendu od 2010. godine do danas, odsustvo ili prisustvo članova je doprinelo sazreavanju benda, atmosferi u istom i definisanju zvuka. Pauza, koja nije bila mala, je logičan splet okolnosti nakon svega što nam se izdešavalo u poslovnom i privatnom životu. Ovaj singl jasno postavlja temelj novog Crvenog kartona, a najvažniji sud ostavljamo publici” zaključuje Stevan Pavlović.

 

Share This