Kolja ima novu pesmu i spot

 

Muzičar Nikola Pejaković – Kolja danas je objavio novu, eskapističku pesmu “Meksikanac”, njegov prvi studijski rad nakon albuma “4 Prsta” (2018).

“Kao i obično, sanjam o tome da odem sa porodicom na selo. Ništa novo kod mene, znači, osim što me je ova korona učvrstila u ideji da ću da bežim u brda. Ne iz straha, već zato što mi je preko glave svega – i ove civilizacije i kapitala i demokratije i medija i svega ostalog… Verujem da je to osećaj koji se javlja kod većine ljudi”, kaže Kolja o nadahnuću za pesmu.

Prema njegovim rečima, iza snimanja “Meksikanca” u ovom trenutku nema “neke specijalne strategije”,  već je, nakon što je pesma bila gotova, odlučeno da se ne čeka na novi album i “neka, kobiva, bolja vremena”, jer “ovo je najbolje vreme za ovu pesmu”. Uz to, video (snimljen u stanu, telefonom) koji prati “Meksikanca”, kaže Kolja, “nije spot, već mali podstrek ljudima da izdrže kućnu izolaciju, jer, u suštini, ništa nam bitno ne fali… Osim pameti”.

Može li se Koljin “Meksikanac” shvatiti kao mala posveta Jugomeksikancima, osobenom hibridnom muzičkom žanru pedesetih i šezdesetih godina u komunističkoj Jugoslaviji?

” …Sećam se toga dobro, bilo je nekog šarma u tome, neke radosne tuge u tim pesmama… Pozdrav za Mehiko!”,  poručuje Kolja.

Svom pevanju i sviranju gitare ovaj put dodavši i usnu harmoniku, Pejaković je snimio “Meksikanca” po običaju u produkciji Vojislava Aralice koji je radio i aranžman i svirao gitare, dok je za klavijature bio zadužen Ivan Aleksijević. Kontrabas je svirao Milan Pavković, a bubnjeve Saša Ranković. Pesma je snimljena tokom februara i marta u beogradskom studiju Siena, uz snimateljku Sanju Đuričić.

 

Share This