Spotom za pesmu “Rakija” HCZ iz Zaječara najavili album

 

Bend H.C.Z je nastao u jesen 2011 u Zaječaru, ispred legendarne prodavnice Tupižnica, gde su se godinama skupljali stari rokeri,metalci,pankeri

Bend je, tada, okupio Ivan Živković, kada je na probu pozvao Stefana Stojanovića-bas gitara, Aleksandra Bogdanova-bubanj i Stefana Marjanovića-gitara.
Posle nekoliko dana na probu su pozavli i Željka Dimitrova-gitara. Stefan Marjanović napušta bend posle izvesnog vremena pa je Željko stao na poziciju prve gitare.

Od samog početka bend se odlučio da svira agresivni hard core, pank, treš metal (naš, zaječarski hard core).
“Pošto nije bilo ideje za ime spojili smo ime žanra, hard core, sa imenom grada, i tako je nastao H.C.Z (Hard Core Zaječar).” otkrivaju momci iz benda.

Iza sebe imaju ogroman broj pređjenih kilometara,jer su nastupima obišli pola Srbije. Nekoliko puta bili su na radio stanicama (Radio Bograd 202) i televiziji (RTS2, CMC TV). Svoje mesto našli su i na 4 kompilacije: Mladi protiv fasizma, Miner Compilation 4, Invasio from the East i Arheologija Zvuka 2.

Prepoznatljivi pečat benda su velika energija pre, tokom i posle nastupa i obrade narodnih pesama u hard core aranžmanu.

Do sada su delili bine sa bendovima: Jorgovani, Direktori, Cepeni ćunci, Mortal Kombat, Overdrive, Raw in Sect (Grcka), Skinned (USA), Grimaze (Bugarska).

Iza sebe imaju

  • dva demo albuma: Iskren prema sebi iz 2014. i Zaječarsko pivo iz 2015.
  • jedan singl: BOG za Miner Recordings
  • Dva spota:Smrt Tvoja,Pijem Hard Core.


Članovi benda se nisu menjali od 2011. godine.
  

“Sama pesma je, kao i naše ostale pesme, humorističkog sadržaja. U pesmi “Rakija” se opisuje sama rakija, njene osobine, njena svrha. Takođe gde i kako se konzumira. Koliko je, u stvari, rakija bitna i kako je deo svačije svakodnevnice, od slavlja, preko tuge do zdravlja. Rakija spaja ljude. Uz nju nije bitno koje si nacionalnosti i vere. Nestaju svi problemi, rakija je moc. Zbog toga je pesma toliko slušana među narodom širom Srbije, Bosne, Hrvatske i Makedonije.”, opisuju članovi benda svoju ideju i odakle inspiracija za ovakvu pesmu i spot.

Share This