Zid mortal – Svet koji je prodao čoveka

 

Beogradski sastav Zid mortal nastavlja sa promocijom svog trećeg studijskog albuma pod nazivom „Monopol i riziko” objavljenog za izdavačku kuću „Take it or leave it“.

Četvrti spot sa ovog albuma je urađen za pesmu pod nazivom “Svet koji je prodao čoveka”. Režija i montaža su delo Zorana Lazarevića Lakija a snimci grada dronom su delo tima DronCrew. Spot je sastavljen od snimaka koje su napravili članovi benda i njihovi prijatelji. Sam materijal je snimljen u uslovima izolacije, karantina i policijskog časa u raznim vremenskim intervalima.  Zaminljivo je da su svi članovi benda snimali u različitim delovima Beograda, osim jednog koji se nalazi na kruzeru u Nemačkoj.

U današnje vreme najteže je biti čovek. Posebno u današnjem svetu. Svakodnevno smo svedoci raznih oblika nekulture, obesti, bezobrazluka, pohlepe… Nekome je laše ostaviti smeće u hodniku zgrade, ili ga zafrljačiti kroz prozor, nego ga odneti u kontejner. U saobraćaju sve više ima bahatih vozača. Ljudi ne poštuju nikakav red. Heroje pretvaramo u budale, mediokritete dižemo u nebesa. U celoj toj konstelaciji čovek se ne snalazi. On želi da bude pristojan, želi da poštuje red, želi da svet bude uređen. Njegove želje i stavove, na žalost, ovaj svet kažnjava. Baš zbog toga Zid mortal poručuje da je ovaj svet izdao čoveka.

„Svet iz naslova pesme je svet nepravde, svet koji se okomio na čoveka, svet koji se ogleda u društvu prožetom pohlepom, predrasudama, korupcijom, agresivnošću i bahatošću. Ali nepravda ne mora samo da nas čini ogorčenima, vremenom može da nas ojača, da osvestimo dobro koje imamo i da nas natera da se borimo tako što ćemo pronaći rešenje za nepravdu jer uvek možemo da preduzmemo nešto. Ova pesma i spot su ono što smo mi preduzeli.“ – poručuje nam Zid Mortal.

Autor pesme Goran Šobić Sirano kaže: „Naziv pesme je izveden iz naziva Bouvijeve pesme koju je izvodio Kurt Kobejn – „Čovek koji je prodao svet“. Kada nas je Kurt napustio postalo je jasno da je to još jedan primer kako je svet ustvari prodao čoveka. Tekst pesme jeste posvećen Kurtu Kobejnu, ali sada pesmu posvećujemo izolaciji. Nažalost, znamo kakve su posledice na Kurta ostavili i svet i izolacija. Rock’n’roll oduvek poziva na akciju, Zid Mortal poziva na borbu. Na borbu pojedinca protiv celog sveta. Kurtu želimo da počiva u miru, a vama da sa mirom idete na počinak. Jer, svako jutro je nova prilika za borbu.“

 

Zid Mortal je do sada objavio dva albuma, “Iskon“ 2001. godine i „Svemir i ljudska glupost“ 2005. godine. Svirali su na EXIT festivalu, na prvom „Belgrade beer fest“-u, na Zaječarskoj Gitarijadi, kao predgrupa Ribljoj Čorbi, više puta sa Hitom Radija 202 po Srbiji, nekoliko humanitarnih koncerata i dr. Naziv benda nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan. To je ono ograničeno vreme u kojem Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom, pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji.

Album „Monopol i riziko“ je sniman u studiju “Devotion”, Beograd, snimatelj je bio Marko Živanović a miks i master su delo Dragan Petronića. Dizajner omota je osmislio Ivan Apostolski Apostol. Na albumu su svirali: Nenad Šobić (vokal, gitara), Goran Šobić (gitara), Slobodan Bugarčić (gitara), Željko Adžić (klavir), Đorđe Golubović (bas gitara), Milan Jejina Yeqy (bubanj). Kao gosti na albumu se pojavljuju: Jovana Milošević (Maraqya), Milena Branković (Trigger), Katarina Popović (Etar), Robert Perić (Feud, Rapid force), Vidoja Božinović – Džindžer (Riblja Čorba), Nikola Zorić (Riblja Čorba), Nikola Demonja Jr.

Album Monopol i riziko možete poslušati na Deezer-u.

Share This