Riblja čorba – Zaista ne volim što starim

Video singl

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Nova pesma iz serijala potpuno novog, a još studijski neobjavljenog materijala, koji je javno dostupan slušalačkom i gledačkom auditorijumu, nazvan: ZAISTA NE VOLIM DA STARIM, priznajem, jedina je Borina pesma njegovog matičnog benda RIBLJA ČORBA koja mi je izmamila suze na oči-IKADA DO SADA. Bora Đorđević je potvrđeni pesnik-ma šta ko rekao o njemu, napiso o njemu, i to mu niko ne može osporiti. Da li su ga (BORU) svojevremeno (uhvatili za jajca) ni to sad već nije bitno jer je on u duši umetnik i to se i u ovoj numeri vidi, čuje i oseća. Itekako!!! U vulkanskim naletima eruptivne lave!

Tehnički gledano, refren je genijalan i pamtljiv i dotiče. Strofe malo kabasto rimovane što se oseća dok peva. A ovako, sentimentalno, refliksivno, romantično, sofisticirano, a prodorno, fabulouzno-pesma ubija na mestu!

Lepo je što BORA ĐORĐEVIĆ peva o problemima svojih godina i ne glumata da još uvek ima 25 godine. Jer ih, nema. Svestan je on to dobro! Uprkos svemu njegov talenat za pisanje pesama je uvek tu kao potencijali KVALITET PLUS  za stvarnje doposlednjeg daha, do poslednjeg izdaha, do poslednjeg Borinog uzdaha. Bore Čorbe će mi u nekoj dalekoj budućnosti-nadam se, gle čuda i njegovih novih pesama NEDOSTAJATI i dok kucam tekst ove recenzije slivaju mi se suze iz oka. Mada, ostavio je on veliko blago iz sebe da bi ga tako rano otpisivali i oplakivali. Ja imam 45 godina, ali se osećam u ovoj numeri kao Gospodin umetnik Bora Đorđević Zato pišem ovu recenziju. Bora je mag reči i stihova i plašim se da ga Srbija nije dovoljno negovala, posebno ne sada, pod stare dane!

BORA ĐORĐEVIĆ I RIBLJA ČORBA SU OD prve LP ploče imale svog dizajnera  i stilistu. Ne znam da li znate to? ONAJ LIK IZ SENKE koji je oslikavao sve LP ploče, CD boxove i CD-ove BORINIH I RIBLJE ČORBE ALBUMA I CD-ova je bio i ostao legendarni umetnik planetarnog koordinativnog nivoai sistema, milion puta u Srbiji, regionu i svetu argumentovano i sa pravom nagrađivani likovni umetnik i ilustrator Gospodin, JUGOSLAV VLAHOVIĆ. On je osmislio i onaj simbol ribe kao riblja kost. Njegov (mislim na Gospodina JUGOSLAVA VLAHOVIĆA) naslednik će negde u dalekoj budućnosti biti, svakako, JAKŠA VLAHOVIĆ, njegov multimedijalni talentovni lik i sin JAKŠA VLAHOVIĆ, gitarista i kompozitor metal grupe ABONOS i akademski slikar i grafičar, zajedno sa svojom izabranicom, multimedijalnom umetnicom i metal kraljicom- MARIJOM DOKMANOVIĆ ( klavijaturistkinjom, kompozitorkom, vokalnom solistkinjom metal grupe ABONOS i akademski obrazovanom slikarkom- grafičarkom)!

ABONOS su svojevremeno bili predgrupa RIBLJOJ ČORBI te ih i zbog tog razloga treba pomenuti, ne samo zbog kvaliteta i rariteta u umetnosti u kojoj uspešno deluju!

I još nešto, na kompilaciji rock/metal bendova sa pesama RIBLJE ČORBE, grupa ABONOS je u studiju snimila jednu retku pesmu i objavila je!

 

I još nešto, JAKŠA VLAHOVIĆ je u saradnji sa MARIJOM DOKMANOVIĆ i mojim idejama, oslikao svih sedam korica mojih knjiga pesama kao i ilustracije tih knjiga, kao i CD covere i knjižice muzičkih CD kompilacija sa mojim stihovima takođe u punom koloru sa po 20 strana koje se mogu smatrati malim zbirkam pesama sa fotografijama učesnika na njima, a bilo ih je 49 i nezaobilazni ABONOS, naravno, 50!!!

Ali opet, zapitam se ponekad, čemu uopšte stvaranje tužne umetnosti kad ljudi sve to i ovako znaju i zažele da potisnu iz svojih malih života? U tome je caka-Baš zbog toga BORA ĐORĐEVIĆ je veliki čovek, pesnik, pisac i umetnik.

I dužan sam Bori Đorđeviću jednu ovako ISKRENU, afirmativnu recenziju i IZVINJENJE!!! DOK JE ŽIV I SVESTAN. POSLE ĆE BITI KASNO! Zna on zbog čega i kada? Lokalitet je svojevremeno jedna kancelarija u Sava Centru, a svedok je bio menadžer Gane Pecikoza. Pokušao sam da ponizim Boru i imao sam svoj  argument, svoju tada četvrtu knjigu po redu od objavljenih 7 knjigu pesama u rukama naslova : NA KORI INTEGRALNOG HLEBA I OLOVCI! Objavio sam je nekoliko godina pre Borine neke sklopocije o knjizi o mršavljenu sa njegovim ličnim ilustracijama. To je bio plač Majke Božje. Čisto da zaradi pare i preživi, a bližio se beogrdski  Sajam knjiga. No ne zameram mu na tome, a nek meni Bora i Gane ne zamere, dobronamerno brutalan sam ja čovek! BORA I GANE SU AUTORITETI ja im se izvinjavam na količini slobode i svojevrsne drskosti da se osmelim i da kažem JA SAM PRE VAS NAPISAO KNJIGU O HRANI I MRŠAVLJENU I SKINUO 45 kilograma..

Pesma o kojoj danas govorim, naslova: ZAISTA NE VOLIM ŠTO STARIM, je neprevaziđena pesma i domaći zadatak za mnoge mlade i mlađe od Bore autorske bendove srpske autore i bendove. Jer ipak, istinita je ona stara narodna: da bez starca- NEMA UDARCA!

ŽIVEO JOŠ DUGO, DUGO, I ZDRAV MI BIO DRAGI BORO ĐORĐEVIĆU!!!

MAESTRALNA, DUBOKA, TEŠKA I ISTINITA PESMA!

ŠTA ĆETE VIŠE OD TOGA? OD BILO KOGA?

Share This