Slavimo 19. rođendan i delimo poklone

 

 

Pokret “Neki rok” danas, 6. oktobra, slavi 19 godina postojanja. Tim povodom želimo da vam poklonimo knjigu. Tačnije 19 knjiga. Reč je o knjizi “Pun pansion” Predraga Mitrovića, koji je ujedno i jedan od osnivača udruženja.

Pravlia su jednostavna. Sve što treba da uradite je da u komentaru ispod ove objave na našoj fejsbuk stranici napišete svoj omiljeni citat, ili stihove iz nekog dela sprske književnosti. Uz citat, ili stihove treba navesti naziv dela i ime autora. Prvih 19 komentara će dobiti knjigu. Srećno!

Šarmantne, smežne, tužne i opasne – takve su priče iz Urgentnog centra, koje nam u romanu “Pun pansion” predstavlja autor Predrag Mitrović, načelnik Postkoronarne jedinice II Urgentne kardiologije Urgentnog centra.

Njegov prvi roman “San urgentne noći” doživeo je veliki uspeh i desetine izdanja, po njemu je snimljena i serija, a čitajući ovaj novi, proći ćete kroz kardiologiju Urgentnog centra kao da ste tamo ležali.

Duhovito i zanimljivo, sa dozom ironije, Mitrović opisuje kako izgleda život u Srbiji, kako izgleda dan u Urgentnom centru, sa čime se suočavaju ljudi, kako se snalaze lekari, a kako pacijenti. Između ostalog, govori o tome šta se dešava ako vas, po prijemu, odvedu u salu za kateterizaciju srca. Ovaj kratki roman zasmejaće sve čitaoce.

“U ustanovi koja radi 24 sata dnevno, 365 dana u godini, ponovo je noć. Čitajući “Pun pansion” proći ćete kroz prijemnu ambulantu i salu za hitne zahvate na srcu, do intenzivne nege. Vrhunska usluga je zagarantovana kao u punom pansionu. Tu ne sme biti grešaka, jer su one gubitak nečijeg života. Kroz Urgentni centar vas vodi junak ovog romana, doktor Mitrović. Ovo su istiniti doživljaji autobiografskog karaktera, puni humora, satire ali i tuge”, rekao nam je autor Predrag Mitrović.

Predrag Mitrović (1966, Beograd) studirao je medicinu na Univerzitetu u Beogradu, trenutno pohađa Muzičku akademiju, Elektrotehnički fakultet i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Radi kao načelnik Postkoronarne jedinice II Urgentne kardiologije Urgentnog centra i Klinike za kardiologiju KCS, direktor Internističke grupacije Urgentnog centra KCS i vanredni profesor na Katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, između ostalih i nekoliko priznanja Međunarodnog bibliografskog centra iz Kembridža zbog broja objavljenih publikacija (više od 900) iz oblasti medicinskih nauka.

Od 2002. godine intenzivno se bavi proučavanjem primene muzike u lečenju bolesnika sa bolestima srca. Održao je veliki broj predavanja iz ove oblasti u zemlji i inostranstvu.

Bavi se horskim pevanjem i alternativnom muzikom. Autor je i koautor velikog broja pesama i pet zvaničnih izdanja grupe Šablon – “Svet je tu” (1997, Home Records), “Čuvaj snagu” (1999, I.T.M.M.), “Sad strašno trebam nekog” (2000, I.T.M.M. / Home Records), “Krvopija” (2004, PGP RTS) i “Vreme šablonizacije” (2019, Multimedia Music / Muzika Klasika). Do sada je održao preko 200 koncerata u zemlji i inostranstvu i imao oko 250 nastupa u medijima. Član je Udruženja muzičara džeza, roka i zabavne muzike od 1992. godine.

Godine 2010. bio je suosnivač i pokretač prve revije klasične muzike u našoj zemlji i na Balkanu, pod nazivom “Muzika Klasika”, potom i suorganizator i muzičkog festivala “Muzika Klasika Light”, koji se već deset godina redovno održava na Kalemegdanu. Jedan je od pokretača i dodele godišnjih nagrada “Muzika Klasika” za doprinos umetničkoj muzici.

Godine 2006. objavio je svoj prvi roman “San urgentne noći”, koji je doživeo veliki uspeh i desetine izdanja, a 2009. godine svoj drugi roman “Ne sviđa mi se da ti bude prijatno”. Godine 2007. izdao je knjigu “Mali leksikon bola”. Član je “Udruženja književnika Srbije” od 2018. godine.

Živi i radi u Beogradu. Ponosi se ćerkom Katarinom.

06.10.2020.

Share This