Srbin koji je preplivao Amazon u dužinu

 

Foto: Facebook

 

Beograđanin Davor Novović, koji je plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno, za 46 dana preplivao Amazon u dužini od 5.450 kilometara, vratio se iz Južne Amerike prepun utisaka. Ovaj Srbin je tim poduhvatom oborio i novi svetski rekord koji je do sada bio u vlasništvu legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku Južne Amerike savladao za 66 dana.

Kako prepričava Novović, skočio je u Amazon u zoru 29. septembra u peruanskom gradu Atalaju, “tamo gde počinje civilizacija”, a tokom putovanja pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim uređajima. Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez kako tridesetsedmogodišnjeg Beograđanina poreklom iz Kotora ne bi igrizle pirane i slatkovodne ajkule ili “pomilovale” anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke reke.

“Govorili su mi da ne idem, ali želeo sam da oborim još jedan rekord i što pre se vratim porodici, sinu Dušanu i supruzi Marijani”, rekao je Novović.

Prepun utisaka, Novović priznaje da ga prijatelji zadirkuju da “više nije Davor koji je nekada bio”. Kaže da zbog obaveze prema ženi i sinu, u vodama Amazona nije išao glavom kroz zid, kao što je radio u svojim ranijim poduhvatima.

“Dve i po godine sam se pripremao. Prihvatio sam izazov naših ljudi u dijaspori. Želeo sam da skupim novac da bude sagrađeno pristanište oko crkve Svete nedjelje u Petrovcu na Moru”, kaže Novović.

Rođeni Kotoranin ističe da Amazon nije nalik nijednoj reci na kojoj je plivao. Međutim, ipak je uspešno izbegao amazonske vetrove, opasne vrtloge koji usisavaju u crne dubine na relaciji od peruanskog grada Atalaja do brazilskog Belema.

“Plivao sam čitavim delom kroz Peru, izašao na ušće i zašao još 150 kilometara u okean. Plašili su me da će me napasti bakterije od kojih može da se oslepi, da će me presretati razne nemani. Plivao sam 16 sati dnevno i prelazio po 118 kilometara. Pomagala mi je i voda koja me nosila. Upravo su me ta brzina, ali i strah, terali da plivam što brže”, opisuje plivač maratonac, koji je u svojoj karijeri preplivao i Lamanš i upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

Od mnogobrojnih uspomena iz Amazona, Novović sa uzbuđenjem prepričava susret sa mrtvim krokodilom:

“Kad sam ga ugledao počeo sam panično da bežim, a tek kasnije sam shvatio da je mrtav i da su ga izgrizle pirane. Dodirnuo sam ga i ogrebao ruku. Primio sam tetanus odmah nakon toga.”

Deo skromne novčane nagrade koju je dobio od Ginisa za oboren svetski rekord uplatio je za kupovinu crepa kako bi bila obnovljena jedna kuća u Kraljevu koja je oštećena u zemljotresu. Osim ovih poduhvata, mogu još da se izdvoje Novovićeva putešestvija po još mnogo svetskih mora i reka. Do sada je preplivao kanal Lamanš, zatim Jadransko more od Barija do Petrovca. Plivao je i od Atine do Herceg Novog, boreći se pritom s četiri mora. Oborio je i svetski rekord još jednog legendarnog plivača Velja Rogošića, koji je deonicu od Pule do Prevlake preplivao za 67 dana. Pripremajući se za svoje plivačke poduhvate Davor Novović svakog drugog dana pliva po 10 kilometara, ali i obilno se hrani.

“Dok sam se pripremao za Amazon pojeo sam dva i po konja i jednog celog magarca”, otkriva Novović.

Kako kaže, nikada se nije dopingovao, a dok pliva, jede crne čokoladice koje drže šećer i čuvaju srce. Unosi i dosta ugljenih hidrata, na meniju su obavezni riba i povrće. Svakih pet godna prima zaštitnu vakcinu.

46 dana plivao Amazonom

66 dana iznosio prethodni rekord

16 sati dnevno plivao Amazonom

118 kilometara plivanja dnevno

5.450 kilometara deonica koju je preplivao

10 sati i 44 minuta preplivao Lamanš

22.02.2021.

Share This